Hobi-poljoprivrednici

Пријатељ Бранко је потпуно у праву.Не осврћите се на примедбе да,ако немате бар 50 ланаца не треба улазити у пољопривреду.Питање величине поседа је дискутабилно.Може се и са мало земље,ако се правилно ради, имати солидна зарада,лично познајем више таквих.
Сваки рад који се заснива на знању,вештинама озбиљности и решености да се у том послу истраје мора да донесе и успех. Пре или касније.

Deda lalo-kako da istrajemo kad je mleko 20 dinara a od subvencija nema ništa,ni za zemlju ni za grla-voleo bi da mi nađete neku bolju kombinaciju u ovoj oblasti-Juče sam za osemenjavanje 2 krave dao 3200 din i zaprogram mera i obeležavanje 3 teleta 2150 din-jednostavno se pojave i traže pare.Znači sada me vode kao poljoprivrednika :udri:

Ako sam hoby, onda mi i ne trebaju subvencije..Kako meni tako i ostalima. A ako se daju subvencije, onda treba da se daju samo FIZICKIM licima, nikako pravnim subjektima. Ako Ti je poljoprivreda dopunska delatnost, nema subvencija!

Davati povoljne kredite za razvoj poljoprivrede (ali ne po stranackoj pripadnosti), ulagati malo vise na jug Srbije i na Pestersku visoravan (stocarstvo)

Skolopiti povoljan medzudrzavni sporazum izmedju Izreala i Srbije za sisteme za navodnjavana, iskoristiti prirodni potencijal Macve u oblasti povrtastva. Ministar trgovine da nam obezbedi plasman proizvoda na Drzavnom nivou, kako u E.U. tako i u Rusiji.

Stimulisati mlade da se odluce za ostanak na poljoprivrednim dobrima kroz razne subvencije i dotacije.

P.S. Ma glasajte mene za predsednika, pa da resimo probleme :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:

Karaliću,koliko zemlje obrađuješ i koliko vremena provodiš baveći se "hobijem".Ja na dan provedem skoro puno radno vreme baveći se hobijem-ovo što si ti naveo kao konstataciju baš odgovara garnituri na vlasti (možda te i angažuju da lobiraš za njih :haha:).Ja radim 10 ha zemlje i imam 14 komada bele marve od toga 5 krava-supruga ne radi,stariji sin je završio školu (elektro smer),mlađi se još školuje.Ja samo jedan uslov ne ispunjavam a to je PIO.Zato tajkuni koje ti ovim postom podržavaš plate PIO a ne znaju ni gde im je zemlja (drugi rade za njih) a meni je dosta moja plata od 20 000 din-kolika je tvoja plata ako nije tajna.Na žalost od mene ne bi dobio glas za predsednika,ali moj glas ne odlučuje :haha:

Pa dobro Zorane bolje da si prijavio starijeg sina jer on i defakt živi od tog hobija nego što kukaš tu od proletos. Pare koje si uložio u PIO bi ti se vratile kroz subvencije a nešto bi i preteklo a on bi imao godinu dana staža. Ovako NIŠTA: :ppozdrav:

PIO bi svejedno trebalo plaćati, zar ne? A ne vidim kako bi to išlo od 20000 dinara mesečno. Treba se od nečega i živeti. :sta:

Mims,pročitaj pažljivije post i videćeš u kom kontekstu je napisano da mi je dosta 20000.Stariji sin trenutno služi civilnu vojsku.Atila je lepo rekao da se od nečeg treba i živeti.Ako je zabranjeno kukati više neću,samo znam da ja pošteno radim,ništa mućkao nisam ali mi je krivo što se pravim poljoprivrednikom kotiraju mnogi koji ne znaju ni gde im je zemlja a neki čak ne znaju ni kako se ulazi u traktor(izvinjavam se ljudima koji se izistinski bave poljoprivredom)-A znam i one izistinske poljoprivrednike koji nisu mogli finansijski da podrže mere ministarstva.Manite mene i meni slične ,a šta ćemo sa ovima.Čak i na ovom forumu ćeš moći izbrojati prave poljoprivrednike :ppozdrav:

Zoran0230, Izvini ako sam te i jednim delom mog posta ucinio ljutim. To mi nije bila namera. :cao: Misljenja sam da nisi dobro shvatio pomenuti post.

Naprosto, ja i kazem da sam samo hoby poljoprivrednik. Daleko od toga da sam profesionalni poljoprivrednik ili farmer, iako zivim na selu..Ali, ne zato sto moram , nego sto je to stvar mog izbora ,naprosto tako volim!

A po nekim merilima, obradjujem i malo zemlje, ali moje (8 h).. I gajim malo stoke, taman kolko mi treba za sopstvene potrebe (Imam sve osim rogate stoke)

A platu , davno nemam, skoro deset godina.. Imam penziju, koja i nije velika..Ali je bitno koliko je dugo koristis.
U tu istu penziju su me poslali ovi iz ove garniture za koju Ti kazes da ih ja podrzavam.A daleko bilo da ih ja podrzavam, kao i razne Tajkune.. Budi Bog s` Tobom...

I ako nisi mozda upucen (uz svo duzno postovanje) , svi tajkuni su registrovani kao pravni subjekti, i kao takvi dobijaju subvencije od Drzave, te ih zbog toga treba ukinuti.

I naravno da onaj ko ne uplacuje u PIO ne moze da dobije subvencije. To se kosi sa zdravom logikom..
Naravno da je tesko u danasnje vreme skolovati dvoje dece, a uz to ziveti samo od poljoprivrede.Tesko je u toj situaciji i racionalno rasudjivati , a kamo li i delati. Bas zbog toga i mislim da treba da se ukinu subvencije Tajkunima, a da se sredstva ravnomerno podele Poljoprivrednicima, ali onim koji to i jesu..A dokazuje se na osnovu uplate PIO, a ne na osnovu dva svedoka. Kolika je sada osnovica za PIO, za zemljoradnike? I kako ostvarujes zdravstvenu zastitu porodice? Jel` Ti je zemljoradnja osnovni vid delatnosti, ili imas i neki dopunski, preko kojeg ostvarujes prava iz domena zdravstvene zastite?

Pozdrav sa Kosmaja :cao: :cao: :cao:

Tata već 25 godina uplaćuje PIO,znači mnogo pre i samog poimanja subvencija a ja ću takođe za par dana ne da bih imao pravo na subvencije već čisto zbog sebe i svoje dece,da imam uredno overene zdravstvene knjižice i koliku toliku starosnu penziju jer ne planiram da radim ništa drugo sem poljoprivrede a i dugoročno gledano radiće se više zemlje. :cao:

Karaliću,shvatio sam ja tebe ali ti se ovaj post razlikuje od prethodnog.Vidiš Matić je čist poljoprivrednik i on mora plaćati PIO preko poljoprivrede da bi stekao pravo na zdravstvenu zaštitu i to je njegov izbor i ja to podržavam ali ljudi-subvencije dobija:zemlja,grlo-a ne ime i prezime.Ja kada bih prebacio na suprugu gazdinstvo (ja sam samo nosilac)-ona ne zna ni gde joj je zemlja.Mislite da to tako treba a što je najgore u bilo kojoj varijanti ja sam taj koji tu zemlju obrađuje.
Što se tiče pravnih subjekata oni su lepo dobili subvencije na nelegalan način(maksimum je 100 Ha),Pa zar onom ko ima 100 ha treba pomoć države a onom što ima(kao ti i ja) -šipak,samo zato što nisi PIO osiguran preko poljoprivrede već po nekom drugom osnovu.Ipak je PIO problem svakog pojedinca a ne države-mogu ja penziono da uplaćujem i preko banke ako nigde ne radim(mislim da je topravo svakog pojedinca) :ppozdrav:

@zoran0230
Ne vredi terati kontru drzavi. Jednostavno neka nosioci gazdinstva budu tvoja supruga ili stariji sin. Ako imas 10hektara po 14000, penziono je negde oko 45000 godisnje, tako da ti ostaje ~95.000. Mislim da nije za baciti. Ne znam kako stoji situacija za zivotinje i da li tu ima subvencija?

Zoran0230, postovi su identicni. Naprosto ne stoji da su razliciti. I opet se vracamo na primarnu temu.

Hoby poljoprivrednici su oni koji ne uplacuju PIO, hteli mi to da priznamo ili ne..(medju njima sam i ja).
Samim tim sam se svrstao u grupu koja, po meni ne ispunjava kriterijume za subvencije. Jer, nije mi to primarno zanimanje, zar ne?
Ako bi bili samo malo vise posteniji prema sebi samima, priznali bi sebi koliko poznajemo ljudi u nasem okruzenju koji uzimaju subvencije od drzave a zemlja im stoji ne obradjena. I , da li je to posteno?
Misljenja sam da bi se ta sredstva , na ustrb hoby poljoprivrednika i pravnih subjekata (Tajkuni imaju na desetine cerki firmi, tako da ih ne dotacinje ta odredba o 100ha) mogla pametnije upotrebiti za razvoj poljoprivrede, posebno za razne stimulacije mladih, za ostanak na zemlji.

P.S. PIO uplatom se dokazuje da Ti je to osnovno zanimanje, a ne dopunska delatnost.

Pre 3 godine to nije bio slučaj.Ta tvoja konstatacija nije tačna.Ja mogu da plaćam poljoprivredni PIO -koje bi mi onda od ta dva bilo osnovno zanimanje.PIO je baš uveden zbog tajkuna a ne zbog mene i u tome i jeste problem,njihova i jeste namera da se mi naklajkavamo-tako lakše vladaju
Ja ne kukam nego me samo nepravda peče-živeo sam ja i ranije bez subvencija :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1282935098[/time]

odg: hobi-poljoprivrednici

E,ok Zorane,trebali smo onda da definiSemo ko je tajkun-ja sam pod tim nazivom mislio na 10ak ljudi u Srb,koji drze stotine hiljada hektara,a vi ste mislíli na neke druge ljude...

Nazad
Vrh