Herbicidi u soji

To se podrazumeva da se ide sa prskanjem kada su korovi dva lista,ali ove godine smo morali malo duže da čekamo sa prskanjem jel nisu svi korovi nikli zbog nedostatka vlage.Ja ga koristiti više neću sigurno.Razlozi su velika cena preparata,ne nosi baš najbolje korove koje bi trebao da odnese(kereće grožđe i tatulu)uhvati mi soju požuti sva mada idem u kombinaciji sa Bentamarkom i Promonijem sa svega 0,25-0,30 l/kj.Sa Pivotom i Piratom sam bio zadovoljniji.:ppozdrav:

Ja sam prskao cist Pulsar i Pulsar+Harmony i sa oba sam bio zadovoljan. Kad da ne govorimo o istom preparatu :osmeh:
Prosle godine steta sto nemam sliku, u livadi od njive uradio posao za desetku :ppozdrav:

Kad se prskaju uskolisni korovi u soji herbicidima iskljucivo za uskolisne, ne prskaju se sirokolisni , tako da opasnosti za soju sto je mala ne postoji. Inace ovogodisnja kombinacija herbicida u soji je: Oxon 43g + Promony 8g + Bentamark od 1.5 do 2.5 l po kj. Za visegodisnje uskolisne korove Agil 0,6 l ili Fuzilade 0.7 l/kj.

Ova doza za širokolisne može i po hektaru.

Pulsar je dobar samo ga treba koristiti u preporučenim dozama, ja ga koristim od kad se pojavio i nikad me nije izneverio.

Pretprošle i prošle godine je bilo falsifikovanog Pulsara u prodaji. Pitanje je kojeg smo koristili... a ko zna i ove godine da li ga još ima.
Da li je dobro da mešate oksasulfuron i bentazon, u nekim uputstvima (Monam ili Oxon) sam video da je zabranjeno.

Mesaju svi i to su meni preporucili. Ja sam mesao i za sad nisam primetio nista lose osim "nornmalnih" sindroma soje koja je prskana.

Ljudi savet jedan, prskao sam soju u subotu, pola doze od predvidjene Monam 80 g/ha+Promony 8 g/ha + okvašivač, i realno, trebao sam danas ili sutra da odradim drugu polovinu doze. Pošto je kiša i velika vlaga, verovatno se za par dana neće moći u njivu. Sta da radim? Kakav će biti efekat 11. ili 13. dan od prvog tretiranja?

Slabiji ce biti efekat nego sto si ocekivao zbog vremenskih uslova,ali bez brige samo dodaj drugu polovinu eventualno uvecaj na 50gr posto u splitu, svakako si trebao prskati sa 50 + 50gr razmak vremena u prskanju nije bas jako strogo odredjeno jer ni ponovni ponik korova je usporen a takodje i dejstvo predhodog prskanja.Bice to kako treba kad sunce ponovo zasija.

Ako se vracate godinu ili dve unazad u ovoj temi onda mozete ustanoviti u nekim mojim, Cicimoricovim i Talianuovim postovima da u nasim atarima se koristi mnogo zesce doze herbicida. Primera radi, prosle godine na jednoj parceli je bilo prskano sa 0.5 l Sledora, 8 g Harmonija i 1.5 Galbenona po kj. Kako stir i ambrozija su lako preziveli ovu dozu napravljena je korekcija sa jos 2.5 l /kj Galbenona koja je nekako ocistila stir a ambrozija je crkla u jako malom procentu, sreca sto nije bila u vecoj kolicini.

Ne znam kakvu vi ambroziju imate, ali kod nas jedino kad je mala pokidaš je paračem, pa je možda ne bude, ali od hemije, samo dynox i pulsar. Kad je mala, naravno. A bentazon ništa.

Ima doduše bar dvije vrste ambrozije ili su to neke mutacije . Bude neka sa sitnijim listićima i žbunasta , a druga ide u jedno stablo .
Jednom davno sam pitao al niko nije znao , dal ima kod nas herbicid sa akt mat cloransulam , u madjarskoj se zove pacto , radi ga Dow i navodno je zakon za ambroziju ?

Poslednja izmena:
Ево га хербицид за амброзију:osmeh:, бар сам такво стање пронашао данас на једној њиви док сам ишао у обилазак. Газда баш није штедео на дози.

To sam video na nekoliko parcela u okolini S.Mitrovice da je sav korov pobeleo ali soja nije,ostala je zelena.Kao kada kukuruz dobije Merlinom.

Nazad
Vrh