Herbicidi u soji

Dobro jutro forum!
Evo ovako, prskao sam onomad soju sa totalom, 2 dana nakon setve i spržio sam sav sirak i ako je bilo drugih korova. Sad mi je soja izbacila prvu trolisku, osim soje imam opet sirka u dosta velikoj količini i pirevinu, a od širokolisnih korova (koji su mali i ima ih tu i tamo) imam štir i tatulu. E sad, prvo pitanje je sa čim se uništava tatula? Imam symphony, dynox i pulsar od preparata, i ni na jednom ne piše da uništava tatulu.
I drugo pitanje je da li je dosta nakon 5 dana da idem sa herbicidom za uskolisne nakon što idem sa ovima za širokolisne. Ili je bolje da idem prvo sa fusiladeom, da bih potukao sirak i onda posle koliko dana bih smeo sa ovim preparatima za širokolisne?

E sad, prvo pitanje je sa čim se uništava tatula? Imam symphony, dynox i pulsar od preparata, i ni na jednom ne piše da uništava tatulu.

Pulsar 100% unistava tatulu. Provereno visegodisnjim iskustvom sa tim preparatom. Neznam sta bi mu mogla ostala dva preparata jer ih nisam koristio ali ce na njihovo delovanje dati neko drugi odgovor ko ih je koristio.

Obicno se prvo prska protiv sirokolisnih pa posle protiv sirka. Ove godine je kod nas specificna situacija jer zbog suse sirokolisni korovi uopste nisu nikli. Izasao je samo sirak na svakoj parceli pa cemo mi prvo prskati protiv njega a kasnije ako izadju sirokolisni protiv njih cemo.

To sam hteo da čujem, hvala cicimoric! Kad prskate protiv sirka recimo, da li je dovoljno 5 dana pauze pa da se prska protiv širokolisnih, ili treba malo duža pauza?
Što se tiče ovih praškastih herbicida, mislim da mi symphony ne treba jer pokriva dynox i pulsar sve.

Imam symphony, dynox i pulsar od preparata, i ni na jednom ne piše da uništava tatulu.

Pulsar suzbija tatulu, evo ovde lepo piše:
http://www.agro.basf.rs/agroportal/..._bro_ure_2013/flajeri_2013/Pulsar_40_2013.pdf

Latinske nazive biljaka gledaj! narodni nazivi su nepouzdani jer se u jednom kraju jednim nazivom maziva jedna biljka, a u drugom kraju istim nazivom sasvim druga biljka i to vrlo često nije ni iz istog reda, a kamo li familije ili roda.

Tatula se kaže Datura stramonium
Američki čičak ili boca je Xantium strumarium, a pravi čičak je Arctum lappa
Palamida je Cirsium arvense
Divlji sirak je Sorghum halepense
Gorušica je Sinapis arvensis
I to je otprilike to što se tiče najzastupljenijih korova barem ovde kod mene.

Poslednja izmena:
ja odradio prskanje sirokolisni i posle dva dana uskolisnim,i sve extra uspelo,neki kazu da moze i sutra dan.nego imam jedno pitanje,dali neko koristio Panteru,do koje velicine soje sme da se prska,cuo sam da je do trecegtrolista,dali je to istina?na ambalazi ne pise o tome. :ppozdrav:

Pantera bi trebala da moze do cvetanja kao i svaki drugi herbicid tog tipa. Ne vidim zasto ne bi moglo, jer je visokoslektivna prema sirokolisnim boljkama, pa i soji.

Danas poceo sa prskanjem soje. Po preporuci zastitarke za sirokolisne + uskolisne jednogodisnje korove :
monam 60gr
promony 8gr
galbenon 0.5l
lepak 1dcl/100l vode
ovo je za jedno kj. Sve zajedno izadje 2810din/kj.
Prilicno jaka doza ponajvise za Harmony,no nisam ja zastitar,ali nemoj jedno vreme ici na njivu

- - - - - - - - - -

ja sam prvo odradio protiv rizomskog sirka 1l kj Kletox od nedelje cu ici 0,3l Pulsar+40gr Monam+4gr Promony +0,2% okvasivac na kj

Kad se prskaju uskolisni korovi u soji herbicidima iskljucivo za uskolisne, ne prskaju se sirokolisni , tako da opasnosti za soju sto je mala ne postoji. Inace ovogodisnja kombinacija herbicida u soji je: Oxon 43g + Promony 8g + Bentamark od 1.5 do 2.5 l po kj. Za visegodisnje uskolisne korove Agil 0,6 l ili Fuzilade 0.7 l/kj.

Poslednja izmena:
Za sirak nema potrebe nabrajati ima ih vise a svako ima svog favorita, mada po meni je Fuzilade i Agil nr 1. Divlju jagodu ako mislimo na istu, divlju kupinu to je velik problem i tu totalno unistenje sledi samo sa totalom. Sto se tice Poponca on je slab korov koji se moze unistiti i Promonijem i Pulsarom i Bentazonom i mnogim drugim herbicidima za sirokolisne korove u soji.

Kolika je soja kad siradio kletoxom?Koliko cujem ovde sirak moze da se prska i kad je soja bas mala?

Ja sam radio pre setve sa treflan i mistral i nije bilo korova osim rizomskog sirka zato sam isao prvo sa uskolisnima, soja je bila u fazi prve troliske a korekcija od nedelje kao sto sam pisao

- - - - - - - - - -

Kad se prskaju uskolisni korovi u soji herbicidima iskljucivo za uskolisne, ne prskaju se sirokolisni , tako da opasnosti za soju sto je mala ne postoji. Inace ovogodisnja kombinacija herbicida u soji je: Oxon 43g + Promony 8g + Bentamark od 1.5 do 2.5 l po kj. Za visegodisnje uskolisne korove Agil 0,6 l ili Fuzilade 0.7 l/kj.

meni soja pozuti od vece doze od 5gr harmonija a bentazon oprlji iznad 1,2lkj i nekoristim vece doze, ali i neidem vise od 100l vode po kj, koristim dizne 0,3mm

Jel ovo doza za HA?

Za sirak nema potrebe nabrajati ima ih vise a svako ima svog favorita, mada po meni je Fuzilade i Agil nr 1. Divlju jagodu ako mislimo na istu, divlju kupinu to je velik problem i tu totalno unistenje sledi samo sa totalom. Sto se tice Poponca on je slab korov koji se moze unistiti i Promonijem i Pulsarom i Bentazonom i mnogim drugim herbicidima za sirokolisne korove u soji.

Otkud poponac slab korov? Pa to je jedan od najtvrđih korova u bilo kom usevu.

Moje zapazanje je da je Pulsar jako efikasan kada se radi u splitu i kada su korovi u fazi kotiledona do prva 2 lista. Kad prerastu onda nijedna hemija u soji ne moze nesto posebno da uradi.

Nazad
Vrh