Herbicidi u soji

а комбинација угар, тотал, дубоко орање ?

Seme ambrozije nice sa raznih dubina u narednih 50 godina, tako da "mehanika" ne pomaze puno, ali svakako smanjuje njenu populaccu.

U postu br. #669 sam postavio slike korova gde je bilo 4 dana posle prskanja. Danas 9 dana posle prskanja Pepeljuga izgleda ovako:

2rxjfo2.jpg

Gore se prica o ambroziji pa cu sutra slikati i nju da se vidi da je i ona slicno prosla kao Pepeljuga

Puno vi tu nesto palamudite, oko hemije. Hocu da cujem nekog ko je uspeo da se izbori sa ambrozijom u soji. Da je prskao i da je ambrozija nestala. Kod nas u ataru je to nemoguca misija. Ostale trave su 0 za amroziju. Do sad ni jedan preparat nema totalno delovanje na nju, pa cak ni total ako je ispod 2 litre po KJ (provereno ove godine).
soja prskana 26.5.2012.evo odlazece ambrozije,proslo je 4 dana od prskanja,za 10 dana nece biti ni jedna ambrozija
dsc1669.jpg

dsc1668.jpg

idklecin.. bravo za uništavanje ambrozije, još nisam kod nikoga vidio da je tako velika ambrozija uništena, kakvom si kemijom to postigao

Ja sam na jednoj njivi na uvratini u dužini od 10 m u soji imao amroziju koja je 100% pokrila zemlju(verovatno prešla iz čeone njive jer je dalje nema uopšte)Kada sam prskao soju (0,3lpulsar+1l savazon+8g sinfoni)uzglavnicu sam oprskao oko 10 puta većom dozom (bukvalno zalio)Posle 10 dana ambrozija je oko 80% bila spržena(bila visoka oko 20cm)a soja 100%.Nisam tuda skoro prolazio ali kada svratim slikaću jer očekujem da ambrozija preživi zbog ovog vremena.

soja prskana 26.5.2012.evo odlazece ambrozije,proslo je 4 dana od prskanja,za 10 dana nece biti ni jedna ambrozija

A za mesec dana će opet nići još toliko, a tad je nećeš moći oprskati. Eto tako ambrozija dobija rat sa nama.

Ja sam imao ambrozije u jednoj njivi samo prvi red do komšije. To je bilo pre dve godine. Sad je ima 4 reda... Samo jedna neuništena ambrozija napravi sranja za decenije koje dolaze.

Ambrozija je takva opasnost da mi nismo ni svesni toga. Ja je poredim sa epidemijama u srednjem veku, i recept kako su se ljudi borili protiv zaraznih boleština treba primeniti i na njive. Dakle, karantin i malčer pre cvetanja...
Slikaću vam nekoliko parcela na leto, za koje znam da se guše u ambroziji, (a usput polako truju i okolni atar), pa procenite da li treba biti radikalan sa takvim njivama.

Slazem se da je ambrozija br1 neprijatelj u soji tesko se izlazi na kraj sa njom kazu da ima u toku god 5 generacija koje teraju (tako sam cuo)a verovatno da je tako!sta kazete jel to istina?

Nije ona samo u soji.Ima je svuda i to gusta kao četka.Kod nas je toliko ima u ataru da bi je mogli izvoziti.

Ambrozije ovde ima jako dugo , od ranih osamdesetih pa i ranije , Kao da je odavde i krenulo. Stariji je zovu fazanka ili fazanuša , zato što je navodno fazani vole da jedu. Priča se da je nekoj budali palo na pamet da to avionski posije po lovištima , a odatle se brzo proširila dalje. Sad dal je to tačno neznam , ali uglavnom navikli smo na nju i svodi se na kvalitetno prskanje kako vi kažete " na crno". U kukuruzu ne pravi problem , atrazin, lumax , terb.+acet...) a i u soji treba startovati kvalitetno na crno i kasnije ako bude na vrijeme .

13eura + PDV je 80g ,a ja sam ono sa slike prskao sa 65g/ha,a juče smo uradili još 5ha sa 50g/ha

---------- Poruka napisana u 10:14 ---------- Prethodna poruka je at 10:06 ----------

U tome i jeste fazon što je jeftino,a kako bi znao zasigurno dok neprobam, kod sebe,na deo njive,da mogu da se uverim dali će smanjiti prinos, i to iskustvo delim sa vama,i šta tu ima loše,pa da neko kao kolega peet misli da omalovažavam nečije znanje,onda bi i ja za komentar kolege mityoo mogao da kažem da omalovažava moje znanje i moj rad,ali NISAM,svako ima pravo na svoje mišljenje

U potpunosti podrzavam tvoj komentar u vezi eksperimentisanja na tvojim parcelama pa ubuduce ces znati dali i dalje raditi sa tim herbicidom.
Danas sam se video sa Cicimoricom pa mi je rekao da je bio do tebe i video onu parcelu soje koja vise ne izgleda tako sprzeno odnosno lose ko sto je bila.

Nazad
Vrh