Herbicidi u soji

Mindjusar hvala na savetu,pepeljuga-zelje nije veliko mada ima sareno i do 8cm visine.A za DUKEJA informacija za harmony.Moj sogor me naterao da prskam sa 6 kesica promony na 2ha,znaci 24g umesto 8g po hektaru.Tri puta veca doza od dozvoljene a pepeljugi nista.Plus na toj parceli od 2ha sam mu savetovao da ubaci jos 1l pulsar i 1l galbenon.Tatula semenski sirak,kerece grozde...sve sprzeno vec posle 4 dana.Ali pepeljuga ne pokazuje nikakve simptome,mada lepo pise da simphony,harmony,promony dobro suzbija pepeljugu.Toliko o kineskoj hemiji.

8cm pepeljuga je VELIKA,HARMONY-PROMONY nosi pepeljugu,ALI u kotiledonima,čime god prskate širokolisne korove IAKO nepiše,stavite okvašivača PA I 50% više od preporuke

A ima li veze koji okvašivač? Ako stavim Extravon ili Trend, onda se toliko pene stvori da teško mogu da naspem prskalicu sa vodom. Ako stavim Hasten, koji je na uljnoj bazi (mislim - nisam siguran), onda se uopšte ne peni.

Dobar je Trend čak šta više nejjeftiniji od svih.Ubacite ga poslednjeg u punu prskalicu i uključite mešač.

Pa to se matiću podrazumeva,i ako sa razvodnika povratno crevo što je samo prikopčano da vraća višak odgore u rezervoar,produžite ga da ide do samog dna,da nepravi penu dodatno,i kad vam ostane manje od trećine rezervoara isključite i mešač,ja bar tako radim

Znam neke koji uopšte ne uključuju mešač.Navodno po njihovom zaključku izmeša se to do puta na njivu.Reko aha može biti ali ne mora značiti.

Koliko ljudi toliko cudi.
Znam neke likove koji rade uslugu prskanja,pitam ih koliko mu baca prskalica po jutru ili po hektaru tecnosti,on me gleda bledo i kaze :"Pa ja prskam dok ima..."
Ili ubismo se racunajuci kojega otrova(herbicida) koliko treba,ja i jedan clan sa foruma,racunali smo jednom prijatelju(koje trave..,ima,soja,kokuruzi...).Kaze on to je puno novaca necu ja to ..,pola je dosta...Obijasnjavam mu da nemoze,nema efekta,a on ce meni:"Sta ti je covece,ja samo ocu da malo zaplasim travu"(oko 20kj je bilo u pitanju)....hteo sam da ga udavim...:off_topic:.

Poslednja izmena:
данас узео фузилејд 1л 3300 + 250гр 900дин за 1ха, кажу да му је максимална доза по хектару 1.3л - има ли неко искустава са њим против зубаче ?

вала код нас сирак ретко, ретко где можеш да видиш и то су појединачне биљке, амброзије има на само једном великом комплексу и то се појавила пре можда 4-5 год у питању је гајњача, на смоницама и иловацима је нисам видео, ал зато од зубаче не може да се живи, а замисли како је за орање у комбинацији смоница или иловак на коме има зубаче , а оре се са 539 ил раковицом:off_topic:

Divlji sirak neće u teška zemljišta... nio kod nas ga nema u crnom ritu... samo u gornjim njivama, ali zato zubače ima svuda..... Ja sam fuzilejd koristio u maksimalnoj dozi, doduše u suncokretu, i dok je prošlo 3 nedelje od prskanja suncokret je toliko narastao da je ostao neošpartan, međutim na toj njivi od onda nema zubače....:osmeh:

Izvinjavam se za off

Matiću ja na mojoj staroj rau nikad neradim sa mešačem i nikad nisam imao problema sa mešanjem otrova i prskanjem pošto otrove sipam zajedno sa vodom dok punim prskalicu i pri tom je uključena puma samo da vraća višak tečnosti(kruži) u rezervoar i vodim računa kojim redosledom sipam preparate.Mešač uključim samo ako je prskalica puna vode a treba da dodam otrove u nju da bi je što brže izmešala.Na novoj agromehaniki mi je mešač stalno uključen pošto je pumpa 105l pa to može da postigne zbog radnog pritiska a 50l pumpa kad je mešač uključen nemože da postigne radni pritisak zadovoljavajuć u radu.
Izvinte za off.

Kako god da okrenete, bio mešač uključen ili ne, kruženje vode uvek postoji, pa tako i mešanje u cisterni prskalice. Dok sipate vodu na leniji u prskalicu, isključeno je prskanje pa je samim tim isključen i mešač, (osim u varijanti da zatvorite sve prekidače na regulatoru osim mešača i onda uključite prskanje). Kad je isključeno prskanje onda se sva voda preko preliva vraća u cisternu, a tek kad je uključeno prskanje onda ide i preko mešača koji tad može dodatno da se i isključi. Razlika je samo u tome što crevo mešača ide skroz na dno cisterne i na njegovom kraju je dizna (čija je veličina takva da je njen protok obično jednak polovini protoka svih dizni na granama zajedno) pa se postiže određeni pritisak na mešaču koji onda komeša vodu u cisterni i tako ne dozvoljava da se stalože herbicidi. Preliv je izveden sa debljim crevom pa na njegovom kraju nema takvog pritiska, a pri tome još obično i ne ide do dna same prskalice. Ako je pumpa slaba onda se smanjenjem protoka dizne u mešaču može dobiti dovoljno protoka da i mešač može ostati uključen za vreme prskanja...

edit: najbolje mešanje sam imao kad mi je mešač sa diznom slobodno visio u cisterni sa diznom namontiranom na nosač pod uglom od 90 stepeni. Tad se celo crevo u cisterni uvija i okreće po cisterni pa osim hidraulički, meša vodu i mehanički... :osmeh:

Puno vi tu nesto palamudite, oko hemije. Hocu da cujem nekog ko je uspeo da se izbori sa ambrozijom u soji. Da je prskao i da je ambrozija nestala. Kod nas u ataru je to nemoguca misija. Ostale trave su 0 za amroziju. Do sad ni jedan preparat nema totalno delovanje na nju, pa cak ni total ako je ispod 2 litre po KJ (provereno ove godine).

Ambroziju u soji odlično uništi 1 L acetohlora +0.5 L terbisa po jutru prskanjem posle setve a pre nicanja, ja ove godine radio jednu njivu od 5 jutara probe radi. Prošle godine bilo ambrozije a sada samo na jednom mestu gde nisam dobro sastavio.

Puno vi tu nesto palamudite, oko hemije. Hocu da cujem nekog ko je uspeo da se izbori sa ambrozijom u soji. Da je prskao i da je ambrozija nestala. Kod nas u ataru je to nemoguca misija. Ostale trave su 0 za amroziju. Do sad ni jedan preparat nema totalno delovanje na nju, pa cak ni total ako je ispod 2 litre po KJ (provereno ove godine).

Pa u soji je vrlo tesko unistiti a da ne bude jake fitotoksije na soju, ja sam uradio split aplikaciju 0.4lPulsara+(0,3lPulsara+30gOxona) i mislim da je dolijala....Ali ne ocekujem da se ona osusi ali ocekujem da ono sto ostane u redu (posle medjuredne kultivacije) nece da raste i da baca seme a ako ostane 10cm nije konkurent soji...Tako ja razmisljam

I npr. ja na toj njivi nikad nisam imao ambrozije a sad je ima na uvratini i sa jedne strane otprilike za sirinu kombajna...dakle kombajner doneo sa necije njive i posejao kod mene ::lose::

Videcete jos kakvih cemo problema imati sa ambrozijom. To sto je rekao Radivoje je jedini lek u ovom trenutku, i tu terapiju primejujemo svi u raznim varijacijama.
Mozda nije umesno, ali ja bi ambroziju uporedio sa nekom od bolesti za koju nema leka, tipa parkins ili alchajmer. Lekovi su tu samo da pomogmnu, ali nikako i da izlece.
Ove godine sam primetio da je postala delom rezistentna i na hemiju za kukuruze. Unistavaju je samo pune doze i nesto preko toga.
U nasem ataru je trenutno No1. korov, ostali joj nisu ni do kolena osim mozda trske koja nema taj potencijal razmnozavanja.
Ljudi postavljaju pitanja sebi odakle je kad je prosle godine na istim parcelama nije bilo, nesto kao kod Radivoja, i nema odgovora.

Nazad
Vrh