Herbicidi u soji

Dare jel na crno prskaš odmah posle setve ili malo sačekaš da prodje koji dan od setve?

dosao red za drugo prskanje,sad kerece grozde ima najvise,suncokret novi,vrlo malo stari oprljen,malo tatule i abutilon, hteo sam ponoviti 0.15l/lrampe i 0.85l/l i sta dodati za kerece grozde?prvi put islo rampa 0.15l/l i galbenon 0.85l/l.ili sta bi bilo najbolje?
https://postimages.org/]

280118899-1444026829360783-3902324144874515380-n.jpg
[/URL][/url]

Ponavljaj slobodno! Moras zbog drugog samoniklig suncokreta a i ostalih korova.
Ako u medjuvremenu nesto od prvog kontigenta korova je prezivelo i pocelo da raste rokaj 1 l Bentazona a mozes i 1.5 l po kj uz istu dozu Rampe.
Zasto je krenulo kerece grozdje? Jesi radio Metribuzinom? Ranije Pivot nije dozvolio kerecem grozdju da dise, jednostavno nije se pojavio posle Pivota!

Ponavljaj slobodno! Moras zbog drugog samoniklig suncokreta a i ostalih korova.
Ako u medjuvremenu nesto od prvog kontigenta korova je prezivelo i pocelo da raste rokaj 1 l Bentazona a mozes i 1.5 l po kj uz istu dozu Rampe.
Zasto je krenulo kerece grozdje? Jesi radio Metribuzinom? Ranije Pivot nije dozvolio kerecem grozdju da dise, jednostavno nije se pojavio posle Pivota!
nisam radio metribuzinom,to je zemljisni herbicid jel?njema treba kisa ?valjda zato kod nas slabo se koriste zemljisni herbicidi,obilaze kise..

Gde sam ja napisao da posle kiše neće biti ambrozije?
Ok, nisi rekao da posle kise ali zar se ne podrazumeva da posle kise deluju zemljisni herbicidi, u ovom slucaju Metribuzin?
A ti si naglasio da pazim jer kod vas je ambrozija dominantna i bez Metribuzina nema ciste soje.
Sto znaci da verujes da je Metribuzin adekvatan zemljisni herbicid za suzbijanje ambrozije.
I na kraju postavljas mi pitanje koje je van svakog smisla!

nisam radio metribuzinom,to je zemljisni herbicid jel?njema treba kisa ?valjda zato kod nas slabo se koriste zemljisni herbicidi,obilaze kise..
U buduce koristi obavezno Metribuzin posle setve kako bi izbegavao nicanje mnogih siroko lisnih korova. Jako je efikasan za bezbroj drugih siroko lisnih korova osim sto moje iskustvo od kad se pocelo raditi kod nas sa Metribuzinom govori da je kerin k...c kad je ambrozija u pitanju!

Ok, nisi rekao da posle kise ali zar se ne podrazumeva da posle kise deluju zemljisni herbicidi, u ovom slucaju Metribuzin?
A ti si naglasio da pazim jer kod vas je ambrozija dominantna i bez Metribuzina nema ciste soje.
Sto znaci da verujes da je Metribuzin adekvatan zemljisni herbicid za suzbijanje ambrozije.
I na kraju postavljas mi pitanje koje je van svakog smisla!

Posle kiše je mnogo manje prisustvo ambrozije tamo gde je tretirano metribuzinom i može se daleko lakše i jednostavnije suzbiti.

Nemam ja šta da verujem ili ne verujem, probam pa vidim.

Metribuzin je ADEKVATAN zemljišni herbicid za smanjenje prisutnosti ambrozije. Ono što posle krene ili ostane suzbije se lako.

Znamo svi ovde da si protiv Metribuzina.
Možda kod tebe ne radi radnju, ili ne znaš da ga koristiš.

Polako,nemojte tako s kolegama koji dugo seju soju i imaju dugogodišnje iskustvo.Sejao sam pre neki dan jednom komšiji koji OSMU godinu seje soju po soji.Oćete i njemu reći da ne zna kako bi trebalo da se radi.

Posle kiše je mnogo manje prisustvo ambrozije tamo gde je tretirano metribuzinom i može se daleko lakše i jednostavnije suzbiti.

Nemam ja šta da verujem ili ne verujem, probam pa vidim.

Metribuzin je ADEKVATAN zemljišni herbicid za smanjenje prisutnosti ambrozije. Ono što posle krene ili ostane suzbije se lako.

Znamo svi ovde da si protiv Metribuzina.
Možda kod tebe ne radi radnju, ili ne znaš da ga koristiš.
Sad vec i kenj.s. Pa eto mozda i ne znam da ga koristim 😳 bitno je da ti znas.
Probaj, probao je jos jedan pa se us..o!😀

Ne deluje isto zastita na zemljistima gde se seje soja 20 i kusur godina i na zemljistima gde se tek od nedavno seje soja.Problem ambrozije je sve veći u zastiti soje.Samo plodored moze to da kontrolise. Po Peet-ovim postovima vidim da je ubacio tropolje i to je pravi put za ciste njive.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Ambrozija kod nas se pojavila u jednom delu atara pre vise od 15 god i postoje parcele gde se cak vrti soja, kukuruz a ambrozije nevidjeno je koliko ima.
Na takvim parcelama a hvala Bogu imam ih samo par kj ambroziju je skoro nemoguce suzbiti skroz jer nice i u Julu.
Kad govorimo o ucinku Metribuzina i suzbijanju ambrozije na takvim parcelama onda dolazimo do toga kolika je moc tog herbicida.
Dakle ako na 1 m2 posle upotrebe Metribuzina izniklo 1000 biljaka ambrozije a bez da se upotrebi izaslo bi 1500 biljaka to znaci da apsolutno nema efekta.

Moje lično iskustvo u suzbijanju ambrozije u soji je da zemljisni tretman pre nicanja soje je nezaobilazan. Iskustvo je da i ako posle tretiranja metribuzina ne padne kisa suzbije se visok procenat ambrozije da posle i koja poraste se poprilično lako resi sa corumom i bentazonom u split varijanti. Ako posle prskanja padne kisa onda je taj procenat i veći. Radi moj rodjak koji ima njive do mene soju bez zemljisnog prskanja i to kada dodje zetva ne vidi se soja od svakojakih trava. Sad soja kod mene počinje sa formiranjem prve troliske i za vikend ide prvi split 0,9lcoruma + dash i 1l bentazona po hektaru. Ambrozija ima da je na mestima krenula ali je bas retka. Bice slika. Zakljucak moj je da zemljisno obavezno prskanje i jedan split corum i dodati 1lbentazona a za drugi split videti pa po potrebi.

Kod nas stariji ljudi ambroziju zovu "zadrugara" jer se prvi put pojavila u zadružnim njivama.
Za mene je to najveće zlo od trave jer sam teško alergičan na nju. I zato ulažem maksimalno kako bih je suzbio da je nemam u žetvi, inače veće muke imam ja nego kombajn. I hvala Bogu uspevam, u soji je nemam. Desi mi se samo u suncokretu nekad da se na nekom mestu neka stabljika provuče.

Ambrozija kod nas se pojavila u jednom delu atara pre vise od 15 god i postoje parcele gde se cak vrti soja, kukuruz a ambrozije nevidjeno je koliko ima.
Na takvim parcelama a hvala Bogu imam ih samo par kj ambroziju je skoro nemoguce suzbiti skroz jer nice i u Julu.
Kad govorimo o ucinku Metribuzina i suzbijanju ambrozije na takvim parcelama onda dolazimo do toga kolika je moc tog herbicida.
Dakle ako na 1 m2 posle upotrebe Metribuzina izniklo 1000 biljaka ambrozije a bez da se upotrebi izaslo bi 1500 biljaka to znaci da apsolutno nema efekta.

Sam si sebe demantovao.
Čak i da je tako, lakše ćeš ubiti 1000 nego 1500.

Ako "apsolutno" nema efekta, onda će iznići podjednako novih kao i da nije tretirano Metribuzinom.

Godinama sejem soju i obavezno sam svaki put išao sa zemljišnim tretmanom. Po mojoj proceni, smanje se širokolisni korovi 70-85%. Jedino što se stalno provlači je kereće grožđe, u krugovima boca i naravno divlji grašak. To sam do sada sređivao sa dva kopanja i jednim špartanjem (2 ha) ali idem posle toga uvek pšenicu pa letnje ugarenje...Nisam ni sirak tretirao već motika a posle i jedno čupanje.
Ove godine posejao malo kasnije pa zemljišni tretman posle 3-4 dana, pa kad je počela da diže koru jedno flekovanje sa totalom. Eno je čista, ima na 2,2 ha možda 200 travki da su izašle. Da sinovi hoće, prešli bi to motikom i posle špartanje bez i jednog površinskog prskanja, bar se nadam.

Nazad
Vrh