Herbicidi u soji

Ја сам прошле године прскао са 0.3 рампе по ха, на јесен је тањирано и сејана пшеница, нема никаквих промена.

Imam jednu parcelu novog zakupa gde je godinama sejan kukuruz, radjeno neozbiljno, korova strašno koliko ima.
Pre nicanja radio sam 0.45 lit Senkor plus + 1.3 lit Telus + 4 lit Totala po hektaru.

Za prvi tretman posle nicanja mislio sam da idem sa 0.9 lit Coruma + Dash + 1 lit Bentazona + 8 gr Piano.

Da li bi smeo toj kombinaciji da dodam rampu i koliko? Da li bi 0.2 lit Rampe bilo prejako? Njiva je jako zakorovljena.
Nisam nikada koristio Rampu.

Imam jednu parcelu novog zakupa gde je godinama sejan kukuruz, radjeno neozbiljno, korova strašno koliko ima.
Pre nicanja radio sam 0.45 lit Senkor plus + 1.3 lit Telus + 4 lit Totala po hektaru.

Za prvi tretman posle nicanja mislio sam da idem sa 0.9 lit Coruma + Dash + 1 lit Bentazona + 8 gr Piano.

Da li bi smeo toj kombinaciji da dodam rampu i koliko? Da li bi 0.2 lit Rampe bilo prejako? Njiva je jako zakorovljena.
Mozes staviti i rampe ali ako ima ambrozije ni to ne pomaze nesto ekstra

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Ja sam istu kombinaciju radio prosle godine,stim sto sam u drugom tretmanu isao sa rampom a u prvom nisam. I psenica je na tim porcelama najgora ove godine. Vidi se da je zbog hemije.

Vidim ovde da je polemika oko otrova koji kasnije smetaju pšenici. Generalno ako neko radi tropolje šta se ide posle čega? Mislim koja je kombinacija soja,kukuruz,pšenica?

To ce biti dosta jako pogotovo sto je split konsultuj se sa nekim iskusnim zastitarom oko doza I primene

Dare neka samo ona rodi. Ali ajde napiši koji je nabolji raspored. Jeste da su troškovi oko proizvodnje pšenice baš porasli. Nema veze neka ide i pšenica pa da posle skidanja prskam totalima i uništim korove.

Ja stalno sejem pšenicu na sojište ali nikad nisam prskao površinsko, samo dubinsko + kopanje.

Na nekom sajtu sam uhvatio da je i do 27% veći rod ako se radi tropolje kukuruz pa soja pa pšenica. Nisam isprobao u praksi.

Ja sejem po tom redosledu, pšenica-kukuruz-soja. Pšenica ide uglavnom na sojište iz razloga što se soja pre skine od kukuruza pa ima više vremena da se spremi za setvu pšenice i na sojištu je manje mase pa se lepše spremi sa tanjiračom nego kukuruzište.

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

Ja danas odradio prvi split . 0.9corum+0.5 dash + 8g tifany + 1l bentazona. I na jednoj parceli koja je dosta zakorovljena dodao sam oko 0.1 rampe (ostalo od prosle godine).Prosle godine sam najbao sa korovima,ove godine ne planiram. Pa kako bude.
280063013_955381948468434_6425531275304127853_n.jpg

Dakle Senkor se dokazao da nema neko delovanje na parceli gde ambrozija dominira?!
Ako ta parcela nije neka peskovita, odnosno laka za obradu onda rokaj Rampe + Bentazon + lepak sto pre. Ne daj korovima da rastu nikako.

Dakle Senkor se dokazao da nema neko delovanje na parceli gde ambrozija dominira?!
Ako ta parcela nije neka peskovita, odnosno laka za obradu onda rokaj Rampe + Bentazon + lepak sto pre. Ne daj korovima da rastu nikako.

Pa pazi, kod nas je ambrozija dominantna i bez metribuzina je teško imati čistu soju. Ja nikad još nisam imao ambroziju da mi ostane u soji, a nikad nisam koristio rampu.
Ova parcela je godinama loše radjena, sejan kukuruz u monokulturi.
Nema sad nešto strašno ambrozije, ali ja to volim da bude bez travke, i neću da rizikujem da se igram pa da mi se kasnije provuče korov, jer je u pitanju prilično velika parcela.

Tretman pre nicanja je rađen pre 7 dana. U medjuvremenu je nikla soja. Kiše nije bilo.

Nazad
Vrh