Herbicidi u soji

Nacitao sam da do 30dana koliko puta padne on se aktivira a u praksi nemam pojma ove god prvi put sam koristio

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Dinox, Savazon i Promoni je bila moja kombinacija za prskanje godinama... Sada umesto Donox-a koristim Rampu a Bentazon i Promoni koristim i dalje...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

E sad pitanje kad pomenuste bentazon:
26d9379008eac2115824f57a6264a856.jpg

Galenikin sajt. Piše galbenon 2l/ha. Na flaši piše 3-4l/ha. O čem’ se radi?

Upravo tako, samo što nisu napisali "split sistem" već nacrtali dve slike soje, jedna troliska i posle kao tri troliske. Prvi put klomazon a drugi put imazomax, Galbenon ukupno 4 litre sa dve kesice Okvira. Pije vodu, samo da kasnije padne kiša.

Ja mislim da nije split. Već “tri opcije”. Za split su posebno naglasili zvezdicama. Udji na sajt pa baci pogled. Mislim, zbog mene baci pogled, da ja uradim kako treba.

Po meni ta doza može u samo jednom tretmanu ali za neku čistiju njivu. Ako je njiva prljavija onda mora u dva puta jer korovi su mangupi pa niču u nekoliko navrata, tako da treba delovati i dva puta. Zato su mislim i stavili takvu dozu da ukoliko se ukaže potreba može još jednom sa tom istom dozom a da soja ne pati. Mnogi su tretirali sa Savazonom ili sličnim preparatima i 4-5 litara u dva puta i soja je to sve izdržala. Kreni prvi tretman tako pa ako zatreba još jednom ponovi sa tim dozama i neboj se za soju.

Ja tako i radim, prvi tretman 0.2 l Clomatte + 2 l Savazona, pa posle 10 dana, 0.3 l Clomatte+ 2 l Savazona i 10 g Tifanija, u oba puta lepak. Soja koju sam prskao prvi tretman jos nema trolisku, nije ni osetila, ali da napomenem da je u ritu, teskoj crnoj zemlji za obradu, na slabijim zemljištima nema potrebe za ovakvim dozama.

Bio danas da obiđem soju, prskanje na crno uspelo dobro, a pred sam izlazak soje mestimično flekovao sa totalom, milina za videti. Nema potrebe za dva tretmana, a da su sinovi pri volji, malo da pređemo 2,2 ha motikama, ne bi bilo uopšte potrebno tretirat više hemijom sem špartanja, ovako možda u trećem trolisku jedan prohod sa prskalicom.
Sve sam više pristalica kasnije setve, mnogo se lakše čovek izbori sa korovima, mada je i total žestoko poskupeo.

Nista cudno za kasniju setvu soje iako do pre skoro vecina je bila pristalica ranije setve.
Jos cudnije mi je to sto citam u temi suncokreta da vise nije nikakvo cudo ako se i ovih dana seje suncokret a nekad se tvrdilo da je i 15 April vec kasno za setvu jer navodno treba ga posejati krajem Marta.😀
Pa moze se citati i u temi kukuruza da neki forumasi vise ne seju ni zrno nekih nasih hibrida a za neko cudo su krenuli posejati i onaj Dekalb za kojeg su pre 10 godina tvrdili da je gmo😂
Cudna smo mi stvorenja 😂

A jel ima sta da resi palamidu osim motike i totala?

ACA RAIC hvala na savetima. Imam još par pitanja. Napisao si za uskolisne da ide Kletox ili Fokus ultra ili Flojd i stavio si u kojoj količini. Jel to ide za jedno prskanje ta količina? Ili ako se ide u splitu oda po pola te doze ili za svaki tretman tolika doza? Takođe me interesuje kad i u kom stadijumu soje se radi špartanje? Da li odradite sve tretmane prskanja pa onda spartate njive? Ili koliko dana od prskanja treba da prođe pa da se uradi jedan prohod špartačem? Izvinite ako sam dosadan ali bih voleo da čujem od vas vaša iskustva i kao što sam ranije napisao hteo bih da ubacim i soju i dobijem tropolje. A zahvaljujući svima ovde sa vašim preporukama i savetima ja sam svoje prinose kukuruza i pšenica podigao na znatno viši nivo.

Ketox idem 1l/kj a spartanje barem 8-10 dana posle prskanja

Nazad
Vrh