Herbicidi u soji

Ici cu ipak samo corum kao prosle godine. Pa cu kasnije svakako morati sirak da prskam. Taman da sacekam da sve lepo izraste.

Evo slike kakav je napad bio divljeg sirka iz semena i rizoma, pa ga je focus ultra unistio samo tako... Na zalost je kasnije opet izrastao.

Taman da se i prisetim kakva je susa bila, koja se i ove godine ponavlja, ali je tu na kraju i fotka kako je soja odmah poludela kad je kisu i docekala...

https://postimages.org/]

2.jpg
[/URL]

3.jpg
[/URL]

4.jpg
[/URL][/url]

Danas prskao suncokret i zamislio se i poprskam jedan prohod soje,kombinacija mont +terbis. Dali da presejem odmah suncokret? Kontam da tu soju ne vredi ostavljati

Jednom sam čuo da se soja seje u relativno čiste njive. Ali ako bi se sejala u zaprljanije njive koja bi po vama najbolja kombinacija bila za prskanje? može i za pre nicanja i za posle nicanja. Ili ako može samo dva prskanja posle nicanja u splitu. Iskreno nikad je nisam radio pa reko da vidim šta i kako radite kako bih ranije bio upoznat. Naravno ako spominjete preparate onda stavljajte i koje količine i to po ha. Da neko ne pomisli da nisam čitao ovu temu unazad ali sve što sam pročitao je da neko napiše ide ovako a neko mu odgovori da je to mala ili jaka doza. Da treba ići mnoogo ranije (nekoliko dana) pre nicanja, kao i šta se sa čim može i ne može mešati. A ponajviše me interesuje jel se može jednim prskanjem posle nicanja suzbiti i širokolisni i uskolisni korovi, ili to uvek mora ići odvojeneo.

Ovo nije baš za “herbicide u soji” ali jeste za soju: (taman da se nadovežem na Mirbanovo pitanje)
Neko je napisao (ne sećam se ko) da nikako ne treba sejati soju na bregu. Zašto? Zbog rose?

Sejao sam ja nekoliko puta i batalio. Tu bude nešto samo ako je godina izuzetno kišna. Čim malo ugreje, od nje nema ništa.
2019. Godine sam na bregovima imao 1400 kg po ha, u ravnici 3900 kg, na svega 2 km vazdušne linije.
Rose, podzemne vode, kvalitet zemljišta...

Darko nisam ni mislio samo jednom. Zato sam i pitao sta sve i kada treba prskati. I naravno koji su se preparati najbolje pokazali. Koja kombinacija daje cistu njivu. Nikad nisam ni radio soju a hteo bih da uvedem tropolje u svom radu. Postoji mogucnost da uzmem neke parcele u mojoj neposrednoj blizini. Koliko vidim trenutno na tim parcelama je posejana soja. Ali sta god je taj sejao na njima sve je to bilo lose. Od obrade pripreme sejanja djubrenja prskanja i na kraju od prinosa. Eto toliko i zato sam samo pitao da bi mi rekli koji su sve tretmani potrebni u prouzvodnji soje. Hvala svima.

Uzeo neku njivu koja je dosta prljava sirkom pa ajde da posejem soju, a ono krenuo poponac i kao da je u monokulturi na mestima, soja polako izbacuje kotiledone napolje, Ima li čime da se rešim poponca u iznikloj soji?

U istoj sam situaciji.Ajde što je sirak domaćinski, gust, lep i velik nego što je patosala divlja paprika.Prethodnih 15 godina rađen baštovanluk, njiva kao prašuma.Odrađeni su Sencor plus i total posle setve ali kreću druge ture korova pa će biti veselo.

@ agrovet
@ Matić
Po meni ste trebali na takvim njivama da čekate još sa setvom i raditi je sada u maju.Mogli ste setvospremačem da rešite korove koji su vam sada izrasli.Nisam još posejao i ići će setvospremač ovih dana i setva od 15-20 Maja.

Jasno mi je sve.Pšenicu nisam hteo jer sam kasno ušao u posed, kukuruz nisam smeo zbog sirka, mogao je suncokret ali nisam hteo da crpim zemlju jer nije u baš tako sjajnoj kondiciji pa sam rešio da vrtim soju u monokulturi par godina dok je ne očistim od sirka.Nađubrio sam je stajnjakom i NPK a planiram opet po skidanju soje na jesen.

Ako si je nađubrio stajnjakom nadaju se lepom prinosu.Imam poznanika koji đubri stajnjakom i prošle godine je imao oko 5t/ha.Naravno zavisi i od kiše ali su ostali oko njega imali 3-3,5t.

Mirban, evo da ti malo pomognem. U pravu su forumaši koji kažu da se soja ne seje na zaprljane njive jer je muka sa korovima s obzirom da ista ne raste visoko kao kukuruz i suncokret, pa ne može da "pobegne gore" već je korovi čak i prerastu i stalno je napadaju i guše.
Tu bi trebalo sigurno četiri prskanja a možda i više.
Obavezno uradi tretman na crno sa Senkorom plus + S metahlor (05,l+1,2 l) ili Max 51+ S metahlor (120-150 gr. + 1,2 l). Ovo su količine za hektar. Ako ima već iznikle trave, a soja još nije dobro nikla, može se i sa 3-4 l Totala preći cela njiva ili flekovati na delovima gde ima trave. Imaš obično 15 dana fore od momenta setve za to.
Posle idu obično 2 tretmana za širokolisne u razmaku od 15 dana. Ako su trave baš zahvatile njivu, ideš sa Corumom + Savazon + Harmoni (1l+1,5l+5gr.) pa posle još jednom slično. A posle još sleduje i borba sa sirkom u jednom, a po potrebi sa dva tretmana, sa recimo Kletox ekstra 1 l ili Floyd 1,3 l ili običan Kletox 2 l , Fokus ultra 1,5 l ili...
To je neki orijentir i mislim da će ti pomoći, a uvek postoje i neke varijacije na ovu temu, tako da je sve moguće sem drvene peći.
Naravno da je tu preporučeno i špartanje kao pomoć u borbi sa korovima a i da malo rastrese zemlju...
U svakom slučaju, ko seje soju neka odmah kači prskalicu, nekad i do samog kombajniranja, ako treba raditi desikaciju ( Affinity plus 1 l) ali to se retko radi...
Ovo ti možda pomogne ali da šteti, e to će sigurno - na novčanik.

Mene je soja sama ucila pameti jer eto necu da slusam tudja iskustva. Do sada sam se naucio na svojim greskama da treba sto ranija priprema. Da li jedanput pa pre setve jos jedan prelaz ili ova koju sada radim, mesec dana skoro pre setve dvaput priprema i da stoji. Korov neka raste do setve. Usejati u to i posle setve total i nesto zemljisno. Time se ubija prvi nalet sirokog korova. Posle nicanja kad se pojavi na redove odmah prvi split i posle 10tak dana drugi split. Pri tome, nista za uski korov jer hemije za siroki zamrznu uski korov pa slabije prima hemiju za uski korov. Tek tu negde tik pred cvetanje hemija za uski korov. Prosle godine sam mesao hemiju za uski korov i siroki da ustedim na jednom prohodu pa je sirak preziveo i to bas dobro. Kasnije sam ga morao opet zasebno tuci pa sam dva puta placao hemiju i opet se sirak provukao ali to je bila posebna godina

Upravo tako. Ja mislim da je ovo kratko "uputstvo" dosta dobro za nekoga ko pvi put radi soju, da se ne prevari pa posle kuku lele.
Kažem da su moguće i neke druge kombinacije i varijacije ali ovo je neki recimo standard, po meni.
Neško, šta ti se najbolje pokazalo za sirak?

Све ово што си написао је релативно и зависи од Кише...ја сам имао ситуацију да спремим рано а корова ни од корова чекају влагу(сушно Пролеће)Е онда се окиша па да видиш радости....Све треба узети са резервом нема шаблона у Пољопривреди.

N
Upravo tako. Ja mislim da je ovo kratko "uputstvo" dosta dobro za nekoga ko pvi put radi soju, da se ne prevari pa posle kuku lele.
Kažem da su moguće i neke druge kombinacije i varijacije ali ovo je neki recimo standard, po meni.
Neško, šta ti se najbolje pokazalo za sirak?
Ne znam vise ni sam. Radio sam i kletoxom pa jedne godine dobro pa druge godine nista. Pa onda fusilade jedne godine uspe pa ne uspe pa i agrosavin generik fusilade-a pa je dve-tri godine sljakao pa onda nije. Radila je i pantera i isto tako. Ove godine fokus za promenu. Kako se kad zalomi ali generalno kisa tu najvise odredjuje. Prosle godine dva puta soja prskana. Jednom fusilejdom u onda opet kletoxom (ili nekim kletodimom) pa u oranju sam spazio rizome kako preziveli se bele. Ove godine je tu posejan ultra kukuruz jer nisam smeo da sejem obican kukuruz pa da se zavaravam sa nikosulfuronom ili rimsulfuronom

Nazad
Vrh