Herbicidi u soji

Pozdrav kolege, par brzinskih pitanja - da li mešate herbicid za uskolisne korove i folijarna đubriva? Na nekoliko mesta sam pročitao da ovo nije baš sjajna praksa pošto se herbicid malo više zalepi za list soje, pa onda hoće da nanese štetu listu, pa bih da proverim ovu informaciju.

I drugo pitanje, koliko vremena ostavljate između prskanja i paranja (špartanja)?

Sve reklame za folijarna đubriva kažu da može bez problema, i njihovi komercijalisti uglavnom. Dok zaštitari baš i ne preporučuju mešanje već odvojen tretman. Kad radim uvek idem zajedno.
Za špartanje minimum dve nedelje, a bolje što duže da se ne dira sirak.

Sve reklame za folijarna đubriva kažu da može bez problema, i njihovi komercijalisti uglavnom. Dok zaštitari baš i ne preporučuju mešanje već odvojen tretman. Kad radim uvek idem zajedno.
Za špartanje minimum dve nedelje, a bolje što duže da se ne dira sirak.
E pa to baš gledam, sve reklame i brošure zaštitarskih kuća napominju da se ne meša folijarno sa herbicidima, dok ovi komercijalisti baš guraju da se sve meša i to ističu kao pogodnost. Mislim da ću i ja odvojeno, ne treba žaliti tih par hiljada dinara...

A hvala i za špartanje, ja sam mislio da je 7-10 dana dosta, ali sam izgleda pogrešio, pogotovo kod rizomskog sirka, gde sigurno treba više vremena da se otrov spusti u sam rizom u zemlji.

Pozdrav kolege, par brzinskih pitanja - da li mešate herbicid za uskolisne korove i folijarna đubriva? Na nekoliko mesta sam pročitao da ovo nije baš sjajna praksa pošto se herbicid malo više zalepi za list soje, pa onda hoće da nanese štetu listu, pa bih da proverim ovu informaciju.

I drugo pitanje, koliko vremena ostavljate između prskanja i paranja (špartanja)?
Ne mijesam herbicide sa folijarnom ,prvo herbicidi pa onda pauza bar godinu ista pauza i za paranje .

Oprskao sam soju posle setve a pre nicanja tj na crno u kombinaciji s metalhoor i metribuzinom, pa sam pre par dana korektivno u trecoj izrasloj troliski oprskao corumom + dash u dozi od nekih 1,5 litar po hektaru.
Danas obilazio parcele i vidim da je i soja dobila po tamburi. Sirokolisni korov je bio prilicno veliki ali je izgleda i fino zaustavljen.
Ostalo je ds ursdim tretman protiv divljeg sirka iz rizoma. Videcu vec sa cime u prkskati.
Htedoh da pitam oko koruma: ako proizvodjaci tvrde da je skroz selektivan prema soji, zasto je moja malo opaljena? Ipak joj veca doza smeta?
Na kucnoj parceli sam oprskao ledjnom prskalicom soju gde je bas mala parcela i prelazio sam 2-3 puta preko soje i neiih velikih korova i tu je soja jos vise spaljena. Znaci, ta selektivnost vazi samo pod odredjenim uslovima ocigledno uz propisanu dozu.
I primetio sam da je corum lepo uzdrmao sirak i muhsr. Pozuteo je poprilicno. Ne znsm ds li ce se oporsviti?
Koje to uskooisne korove corum ubija? Ne mogu to na internetu da nadjem.

Oprskao sam soju posle setve a pre nicanja tj na crno u kombinaciji s metalhoor i metribuzinom, pa sam pre par dana korektivno u trecoj izrasloj troliski oprskao corumom + dash u dozi od nekih 1,5 litar po hektaru.
Danas obilazio parcele i vidim da je i soja dobila po tamburi. Sirokolisni korov je bio prilicno veliki ali je izgleda i fino zaustavljen.
Ostalo je ds ursdim tretman protiv divljeg sirka iz rizoma. Videcu vec sa cime u prkskati.
Htedoh da pitam oko koruma: ako proizvodjaci tvrde da je skroz selektivan prema soji, zasto je moja malo opaljena? Ipak joj veca doza smeta?
Na kucnoj parceli sam oprskao ledjnom prskalicom soju gde je bas mala parcela i prelazio sam 2-3 puta preko soje i neiih velikih korova i tu je soja jos vise spaljena. Znaci, ta selektivnost vazi samo pod odredjenim uslovima ocigledno uz propisanu dozu.
I primetio sam da je corum lepo uzdrmao sirak i muhsr. Pozuteo je poprilicno. Ne znsm ds li ce se oporsviti?
Koje to uskooisne korove corum ubija? Ne mogu to na internetu da nadjem.
Oni preporučuju uvek dva puta po pola doze..ali zavisi to od milion faktora.Radio sam nešto sa pola doze coruma,simfonija i 0.15 l rampe po hektaru 12.05, soja požutela kao limun. 22.05 druga parcela sa dosta jačim kombinacijama prskana ni malo nije bila zaustavljena,tako da nije sve do preparata.

To i mene zanima, napravljeni herbicidi u jednu prskalicu i poprskam jednu parcelu i predjem odmah u drugu i tu poprskam i u prvoj soja požutela a u drugoj normalna. Tu mora da utiču neki drugi faktori a da nije doza u pitanju mada obe njive radim isti dan i sve identično jer su blizu jedna drugoj.

Vi ste jos i dobri,kod mene radnik nije oprao prskalicu posle kukuruza.Sprzio je kao cips,al izgleda da ce prekotrljati.

To i mene zanima, napravljeni herbicidi u jednu prskalicu i poprskam jednu parcelu i predjem odmah u drugu i tu poprskam i u prvoj soja požutela a u drugoj normalna. Tu mora da utiču neki drugi faktori a da nije doza u pitanju mada obe njive radim isti dan i sve identično jer su blizu jedna drugoj.
To je vec do zemlje. Kod nas bilo ih je u vise delova atara zutih cak i pre prskanja, neki su radili na crno neki nisu i skoro da nije bilo razlike. Jos su neke parcele zute i plus u medjuvremenu su dobile i po tamburi od herbicida.
Bilo je slucajeva kad se skroz osusila ili je dugo bolovala pa se jako tesko i kasno regenerisala ali za vreme vrsenja ti delovi su bili zeleni.
U najvecoj meri kod nas se to desava skoro svake godine po bregovima, odnosno visljem terenu a najverovatnije uticaj je hladno i vlazno vreme a potom kad otopli pozuti. Neki te parcele tretiraju prihranom u par navrata.

Ne treba dizne skidati samo dobro oprati.

Послато са SM-N970F помоћу Тапатока

Prvi tretman 80g oxsona + 8 g sinfoni+ lepak 0.25l
Po hektaru
Ucinak : cicak kaput ,poponac kaput tatula kaput, pirevina kaput sirak iz semena kaput, sirak iz rizoma dobio po nosu al Fuzilend ga ceka.
Ambrozija dobila po glavi al nece pasti.
Sutra 2 litre savazona + 0.5 rampe.
Imateli kakvu sugestiju da se sta doda ili pojaca za sutrasnji udar??!

Nema potrebe Pulsar kad ide toliku kolicinu Klomazona+Bentazon,dobice soja od Pulsara dobro ovo nece toliko osetiti.

Nazad
Vrh