Herbicidi u soji

Najbolja varijanta da ocistis njivu u soji je 4 prskanja. Skupo jeste, al ko hoce cistu njivu tako mora kad je prljava. Dubinsko prskanje, dva splita, obavezno sacekati 10-15dana da se sirak oporavi i tek onda ga prskati. Posle 21 dan, ako uspes da uđes ospartas ako ne nikom nista svakako ce njiva biti cista pod uslovom da si prskao na vreme i sa propisanim kolicinama herbicida.Ovo spartanje pa tek onda prskanje sirka ja nebi preporucio nikome, pogotovo ako ce ici kukuruz tu dogodine.

Poslato sa DUB-LX1 pomoću Tapatoka

Ja sam ove godine koristio Clomatte, ista aktivna materija kao i Rampa, ali veci procenat je ima Clomatte, bice slika sutra od soje, odradjen split 0.15 l Clomatte, 1 l Savazona i 10 g Tifanija, pa za 10 dana sam ponovio. Radio sam i dubinsko eclipse+ dual gold, soja je cista beton, necu je ni spartati
Isto ima aktivne materije i u Rampi i u Clomatte.

Зашто да не,Ја сам управо то урадио ошпартао после првог Сплита друга тролиска излази за 10дана ће изаћи ризомац има форе за прскање.Суштина је зашто сам овако урадио је покорица а и изпривоцираћу сирак и ако буде широколисних корова могу да реагујем до треће тролиске и цветања....Нема шаблона једноставно година диктира.

Зашто да не,Ја сам управо то урадио ошпартао после првог Сплита друга тролиска излази за 10дана ће изаћи ризомац има форе за прскање.Суштина је зашто сам овако урадио је покорица а и изпривоцираћу сирак и ако буде широколисних корова могу да реагујем до треће тролиске и цветања....Нема шаблона једноставно година диктира.
Na slici je suncokret ali je razlog špartanja isti:razbiti koru da bi sav sirak izasao napolje radi prskanja.
f51bfac08c8abf5b7255fd862aa41d6b.jpg

Ne razumem kakav los savet paore od tebe koji radis toliko zemlje!
Kako mozes preporuciti ljudima da spartaju prvo pa posle da prskaju protiv sirka.
To bi moglo proci samo u slucaju da ima po neki semenski jednogodisnji sirak i nikako rizomski. Svaki visegodisnji sirak ce biti samo odsecen u korenu pa ce kad tad opet krenuti i koja ce svrha biti takvog spartanja a pogotovo kad sledi na toj parceli kukuruz?!
U svakom slucaju je bolje prvo prskati a nakon izvesnog vremena spartati.
A sto los savet,ja odradim drugi split pa sacekam 10-14 dana pa spartanje pa posle spartanja idem prskanje sirka

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Соја,Кукуруз,Сунцокрет реагују на проветравање земљишта(Аерација)Шпартаћу још два,три пута Соју сигурно.У оваквим годинама честе падавине пун погодак па и често шпартање....Није можда по књигама али ради посао...

A sto los savet,ja odradim drugi split pa sacekam 10-14 dana pa spartanje pa posle spartanja idem prskanje sirka

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
Mislim da citko i jasno sam napisao zasto i kako, odnosno kad bi moglo prvo da prodje spartanje a kad ne.
Zavisi od parcele do parcele i od toga koliko sirka ima i da li je rizomski ili jednogodisnji.
U slucaju spartanja rizomskog visegodisnjeg sirka pre prskanja i setve kukuruza u sledecoj godini, sta reci, moze slobodno ali ocena za takvu proceduru je cista jedinica!

Ova parcela je prvo odradjena totalom 4 Maja i nakon sto je izgorela sva ova ambrozija pospremljeno jos jednom i sledila je setva 14 Maja

d076781d931200b92651259c6a4b1181.jpg

Posle setve odradjena sa Metribuzinom. Kise je dobila vise od 14 litara odmah sutra dan iz dva navrata.
Ucinak hvaljenog Metribuzina vidi se na ovoj slici. Jako je dobar za druge sirokolisne dok za ambroziju i dalje tvrdim da je bez velikog znacaja na parcelama gde bas ima ambrozije u vecoj meri.

597aa4d4fd774f0c6708bae23ecd5933.jpg

0cab31bf53b9f119774f3d0da5e5a7dd.jpg

Danas je uradjen prvi tretman sa Rampom 0.11 l/kj + Bentazon 1 l/kj + Harmony 4 gr/kj + lepak.
Sledi za 10-12 dana druga tura, verovatno u nesto jacoj dozi.

Sent from my iPhone using Tapatalk

prvo prskanje 1l coruma, 8 g harmony i o,5l dash po ha. Za drugi put imam pulsar 0,6 lit šta bi preporučili da mešam sa njim. ima dosta čička i ambrozije koja je ponovo krenula?

Čime rješavate samonikli suncokret u soji ?
Radio sam zemljišno, za sada još nema korova osim suncokreta koji izbija 2. par listova. Soja je u prvoj trolisci. Da li prskati suncokret odmah ili može sačekati dok izađu i ostali korovi ?

Čime rješavate samonikli suncokret u soji ?
Radio sam zemljišno, za sada još nema korova osim suncokreta koji izbija 2. par listova. Soja je u prvoj trolisci. Da li prskati suncokret odmah ili može sačekati dok izađu i ostali korovi ?
Ja sam ga tuko izomamoksom,ikarus,kvazar ,, uzmi neki od tih jeftiniji,jedino što je možda taj suncukret imi hibrid pa neće delovati ..onda samo špartanje i čupanje..u krajnjem slučaju napravi malo u ručni špric i probaj..
prvo prskanje 1l coruma, 8 g harmony i o,5l dash po ha. Za drugi put imam pulsar 0,6 lit šta bi preporučili da mešam sa njim. ima dosta čička i ambrozije koja je ponovo krenula?
Litru bentazona i 2 deci rampe.

Ja sam ga tuko izomamoksom,ikarus,kvazar ,, uzmi neki od tih jeftiniji,jedino što je možda taj suncukret imi hibrid pa neće delovati ..onda samo špartanje i čupanje..u krajnjem slučaju napravi malo u ručni špric i probaj..
U pitanju je express hibrid. Trebalo bi da ga skine onda.
Da li mogu pričekati sa tim prskanjem ili je bolje da idem odmah ?

Zahvaljujem

Najbolja varijanta da ocistis njivu u soji je 4 prskanja. Skupo jeste, al ko hoce cistu njivu tako mora kad je prljava. Dubinsko prskanje, dva splita, obavezno sacekati 10-15dana da se sirak oporavi i tek onda ga prskati. Posle 21 dan, ako uspes da uđes ospartas ako ne nikom nista svakako ce njiva biti cista pod uslovom da si prskao na vreme i sa propisanim kolicinama herbicida.Ovo spartanje pa tek onda prskanje sirka ja nebi preporucio nikome, pogotovo ako ce ici kukuruz tu dogodine.

Moze kukuruz ali ultra hibridi, ali za prljave njive od sirka nista bolje od psenice za resavanje tog problema , nisam odavno koristio fuzilejd ali ove zamene izgleda da rade privremen posao sa rizomom izgori nadzemni deo ali zila se ne osusi-kletoks fokus itd ...

Max odradio ambroziju samo tako imao sam 2 njive gde sam očekivao ambroziju i juče sam bio prvo prskanje ,zato čička ko u priči,kao gas da je dobio od maxa.Te dve njive su imale kukuruz koji je radio adengo i nije bilo ambrozije ali pretprošle g u soji haos.

Nazad
Vrh