Herbicidi u soji

Po hektaru to iznosi: Savazon 1.74 l/ha , Pirat 0.3 l/ha i Promony 8.7 gr/ha. Ništa od ovog nije preterano a jedino je malo doza Promonija veća nego što preporučuju. I kod mene je u ovoj kombinaciji (i sa manje Symphonija (oko 7 gr/ha)) soja dobila male ožegotine. Kad sam video dejstvo na zelje (pepeljugu), a s' obzirom na uzrast zelja (neki i 8-9 cm visine), pretpostavljam da bi i manja doza Promonija bila dovoljna (oko 6 gr/ha).

To je od simfonija ili promonija dobila soja zutu boju jer lepo pise za simfoni da je fitotoksican kada su par dana za redom temperature vislje od 25 stepeni celzijusa ili nize od 15 stepeni.Ja sam imao simfonija za neki 8 hektara ali nisam ga koristio jer mi nisu bas tako njive zakorovljene i bas zbog ovih toplih dana da nepozuti.Prosle godine sam isao agrozon i pivot kombinaciju a posle super selekt i bile su ciste njive.Bitno je dok je mali sirokolisni korov da se brzo odreaguje sa hemijom a tad je i soja mala pa ce manje da pati od hemije

...a tad je i soja mala pa ce manje da pati od hemije

Ja sam dobio objašnjenje od Galenikinog promotera zašto se u uptstvima navodi da se soja tretira od prve do treće troliske. Razlog tome je što je soja osetljiva dok ima samo kotiledone listiće jer iz njih crpi snagu pa ako se oni oštete hemijom onda i cela biljka pati. Zato se čeka do prve troliske kako bi se ona dobro ukorenila i tad lakše podnosi stresove.

Pa neznam 2-3 troliske kad izrasti moze da se prska ali je problem hemija kad eto uprzi sunce za redom par dana i onda pravi problem.Prosle godine je jedan sibao pulsar i jos nesto pored moje njive soja bila i usporila je rast malo pobledela i stala ali nije uticalo na prinos.

Pa nema šta onda je od hladnoće ili toplote, jer je od nedelje na do danas baš bilo kod nas promenljivog vremena, ili hladno ili toplo... A i ćale mi još kaže da su ti kotiledončići požuteli, nebitno dal ima drugu trolisku ili je tek otvorila prvu, tako da šta joj bog da...

A najbitnije je da neutiče na prinos...

Nikad ja negledam soju,nego samo travu,a pre 4-5godina prskali uskolisno u soji,pili kafu u 6,bilo 26 C u hladu,ja ni na to negledam,ni na vetar,jeste me koštao vetar preklane jagodice srednjeg prsta,ali nema veze

Kao što sam već pisao, soju sam prskao sa kombinacijom Savazon 2 l/ha + Pivot 0.375 l/ha + 7 gr/ha Symphony + okvašivač Hasten. Prskao sam 20.05. uveče i 21.05. ujutro. Širokolisna trava je uglavnom rešena, ali je u trenutku prskanja bilo i ponikle uskolisne trave, sirka iz semena i muhara.

Za Pivot se u uputstvima navodi da suzbija sirak iz semena, ali nigde u kojoj dozi (a za punu dozu primene se navodi čak 0.8 l/ha). U ovoj kombinaciji Pivot je u smanjenoj dozi, i mene sad zanima da li on u toj dozi može da suzbije ovu uskolisnu travu? Ona je za sad malo požutela, ali nije ni blizu odumiranju kao što su to širokolisni korovi. To me interesuje da bih znao da li ću morati prskati soju i otrovima za uskolisnu travu ili i ovo završava posao jer rizomskog sirka nemam. Nadam se da se može videti na ovoj slici kako izgleda uskolisna trava iako je kadrirano dejstvo na širokolisnu travu:

image uploader

Sprzen korov samo tako.Mislim da su te 3 kombinacije samo za sirokolisni korov.Ako sirak neklone onda mora ici za uskolisno verovatno si sirak usporio ali je jos ziv

Evo i moje soje 4 dana posle prskanja:
16k8ksx.jpg

16by00j.jpg

rvwvw6.jpg

11m95yc.jpg

Vidi se da je malo požutela... Da li će joj to smetati ili ne, pitanje je sad? Napomenuću da je na prvoj slici viktorija a na drugoj balkan....

Danas šesti dan od prskanja soje trojnom kombinacijom (Ritam+Simfoni+Basagran), zanimljivo je to da je čak i sirak semenac nastradao.

evo ovako ja radim godinama 0.5l sledora il pivota po kj i 2l galbenon ,savazon il deltazona ili 40g oxona po kj i sve sprzi bez problema jedino ambroziju ne bas ako je veca il nikne kasnije 100/ dobra kombinacija:ppozdrav:

Nazad
Vrh