Herbicidi u soji

ja odoh sutra u spartanje soje a to bas nisam planirao, ambrozija nova nice i bijeli stir ili loboda kak ocete muhar crkava, katastrofa od herbicida prskao sam 4 puta ali dzaba je cak sam na pojedinim njivama isao sa 150 grama lagune ali dzaba je jer ocito su nam uvalili nekaku nedoradzenu lagunu ili joj nesto fali...

Danas sam napravio korekcije na 3 parcele sa 2.5 l Galbenona po kj. gde prvi put pored jake doze Sledora od 0.6 l + Harmony 8 gr. + Galbenon 1 l po kj. nije uspelo sto se tice stira i ambrozije.
Soja je velika a sta ce od svega toga biti ostaje da se vidi. U svakom slucaju ili stir i ambrozija su pravi djavoli ili herbicidi su sranje.

I ja sam večeras obišao onu moju njivu gde imam u dva-tri krajnja reda ambrozije. Ona ambrozija koja je bila baš jako mala u vreme prskanja je gotova, ali ona koja je bila samo malo veća se oporavila i sad tera ubrzano. Za nju nema leka već samo motika i čupanje. Dakle, ambrozija se može suzbiti u soji samo dok je jako mala (2-3 cm), a kasnije nikako.

"Kada ambrozija dobije drugi par pravih listova formira „čvor“ iz kojeg
kreće bočno grananje i tada ju je jako teško suzbijati. Problem je i to što
se ambrozija javlja kada je soja u fazi kotiledona i kada je vrlo osetljiva
na herbicide."

Motika i nista vise u tako velikoj soji.Da li imate problema sa grinjama ili trips-ama?Znate li da je pivot od pocetka juna zabranjen i da ga dogodine necemo imati (bar ne u ovakvoj formulaciji...) u prodaji?

čuli smo,i za 2 godine se povlači i imazamoks (pulsar) iz opticaja
Ima leka i za veliku soju sa velikim korovom,ja sam na par njiva radio čičak visine 40cm, 1l galbenona+10gr simfoni+lepak na 5 leđnih prskalica od 10l i pametniji je popustio za 4dana,

Smatram da se to sa hemijom radi namerno. Ne postoji dovoljno efikasan preparat za ambroziju u soji. Da li je to slucajno, naravno da nije. Na mala vrata nam uvode GMO, a da toga nismo ni svesni. Ne zelim da mislite da sam protiv ili za GMO, vec jednostavno sagledavam neke cinjenice. Ambrozija je doneta iz Amerike i za nju u soji nema leka, osim totalnog herbicida. No-til setva je takodje iz amerike i tu nema spartanja, a gde nema spartanja tu oped mora total. Tako da hteli mi to ili ne soja u ovom obliku u kojem je vecina nas seje bice samo davno secanje iz detinjstva.

naravno da neće biti baš tako,naime za čokoladu poput milke se pravi lecitin isključivo od nonGMO soje,nažalost mi smo im jeftini dobavljači-proizvođači te soje,ranije,dok sojaprotein nije proizvodila lecitin takav da zadovoljava odgovarujuće zahteve takvih kupaca,naša nonGMO soja(iliti GMO u neznatnom procentu,dok nisu uveli analizu na GMO)se izvozila i po ceni od 520eura po toni

@mindjusar
Nikad nije bila cena 520e/t. Redovna je otprilike 10%-12% skuplja od GMO soje.

I izvozna cena zrna soje nije nikad presla 500e. Kojekakvih preradjevina, za to ne znam. Sad barem svi imamo internet pa pracenje berzi u svetu nije problem.

koliko sam cuo i njemu je izlazna godina. lane je izbacena i Kobra, tako da za sada ostaju oksisulfuron-i, za sad.

Nazad
Vrh