Herbicidi u soji

Radio sam ja ranije sa Cobrom i Dynamom, i znam kako izgleda soja posle Cobre i to mi nije problem, već što ne znam kako će to soja podneti posle ovog miksa sa kojim sam već prskao. Pogotovo ako još ambrozija bude ošamućena posle ovog prskanja, da li će uopšte uvući u sebe tu dodatnu Cobru (0.1 l/ha).

Ja sam oprskao juce sa savazonom i piratom imao sam nesto simfonija ali sam odustao jer pise da je simphoni fiitotoksican ako su vece temperature a bogami przi ovih dana pa sam isao sa savazonom 1 litra i piratom 0.2 litra po jutru jer nije korov jak toliko.E sad hocu da je ospartamo kad izdeluje hemija na sirokolisno i onda posle spartanja da je oprskam kletoksom.

Radio sam ja ranije sa Cobrom i Dynamom, i znam kako izgleda soja posle Cobre i to mi nije problem, već što ne znam kako će to soja podneti posle ovog miksa sa kojim sam već prskao. Pogotovo ako još ambrozija bude ošamućena posle ovog prskanja, da li će uopšte uvući u sebe tu dodatnu Cobru (0.1 l/ha).

To sto je osamucena (Ambrozija) je dodatni plus jer kad bi namirisala sad i Cobru trebalo bi glat da crkne. A sto se tice soje sto je mladja moze vise trpeti i herbicida i bolesti.

Na jednoj parceli sam uradio test. Uporedjivao sam Pulsar sa kombinacijom Ritam ( Pivot ) + Soko ( Deltazon ). Uslikao sam jednu fleku gde je bilo dosta pepeljuge ( valjda se tako zove taj korov na srpskom, ako ne ispravite me ). Doza Pulsara je 0.75 lit / KJ , druga kombinacija je 0.53 lit /KJ Ritam + 1.33 lit / KJ Soko. Na ovoj slici levo je radjeno sa Pulsarom a desno sa drugom kombinacijom. Kao sto se vidi Pulsar je odradio posao kako treba a Ritam + Soko nista nije uradio jer korov i dalje raste kao da nije ni prskano.

2nuoklv.jpg

evo slika iz blizine gde se lepo vidi:

Pulsar 0.75 lit/KJ

2i6glxu.jpg

Ritam 0.53 lit/KJ + Soko 1.33 lit/KJ. Listovi su malo sprzeni i pepeljuga nastavila da raste bez ikakvih posledica, iako je bila iste velicine kao na slici gde je prskano sa Pulsarom.

346vnzd.jpg

Kada sam video da Ritam + Soko nije odradio posao u ovoj dozi radio sam i dalje "mini oglede" i pronasao sam dozu koja unistava sve. Necu napisati koja je to doza jer je mnooogo veca od ove sa slika i 99% clanova ovog foruma ne bi smela da stavi tu dozu ni na hektar a kamoli na KJ. Prateci godinama delovanje herbicida na korove na raznim tipovima zemljista dosao sam do zakljucka da na laksim zemljama ( vise humusa ) korovima treba dosta manja doza nego na tezim zemljistima. Na teskim zemljistima treba prskati sa dosta vecom dozom od propisanog maksimuma od strane proizvodjaca. Sutra cu slikati i postaviti sta radi ta "prava kombinacija"

ajd zapamti te njive sa dozama vecim od 0,5 da se vidi kako ce se ponasati kukuruz ili zito kao naredni usev

cicimoric posle te doze imazetapira samo soja dogodine,ili krompir,to je baš u fulu,a i imazoks(pulsar) bi u toj dozi kresnuo žito! Atoliko da se pust trava da naraste može samo u GMO soji,a u redovnoj se takva trava uništava max prvi par stalnih listova sa 2l/ha bentazon i 10gr/ha tifensulfuron-metil(20ojra/ha)

cicimoric ritam+soko nije delovao na pepeljugu(lobodu) za to sto si trebao dodati neki okvasivac jer pepeljuga ima vostanu prevlaku preko lista i herbicid samo sklizne,a pulsar ima u sebi okvasivac zato je skinuo.

Večeras sam gledao soju koju sam oprskao juče ujutro sa kombinacijom Savazon 2 l/ha + Pivot 0.375 l/ha + 7 gr/ha Symphony, i na mestima gde je došlo do preklapanja (oko bandera) soja ima ožegotine. Koji od ovih članova ove kombinacije je odgovoran za ožegotine?

Uz kombinaciju sam koristio okvašivač Hasten koji se koristi uz Celebrity Plus (herbicid za korove u kukuruzu). Taj okvašivač se koristi u dozi 1 l/ha, al' pošto nisam imao pojma kako će se ponašati sa herbicidima za soju, stavio sam po 1l na prskalicu sa kojom se prska 1.6 ha. Da li sam ipak trebao staviti više tog okvašivača ili je i ovoliko dovoljno?

edit: Sorta Galeb je posle ovog prskanja izbledila, odnosno nije više potpuno zelena već vuče na žuto. Znam da je Galeb osetljiv na herbicide (takvo je moje iskustvo), ali ipak da pitam da nema možda veze ovaj okvašivač sa tim? Inače, interesantno je da je dvoliska ostala zelena a da je samo troliska požutila.

naravno to je dupla doza muzike(simfony)
okvašivač nikad nije vezan za površinu,nego za količinu vode,hektar se može oprskati sa 50litara i sa 500

naravno to je dupla doza muzike(simfony)
okvašivač nikad nije vezan za površinu,nego za količinu vode,hektar se može oprskati sa 50litara i sa 500

Znam da se okvašivači vezuju za količinu vode, al' u preporukama proizvođača (BASF) stoji u l/ha pa sam onda i ja tako napisao. Kod mene je išla 1l Hastena na 400l vode, da li je to ok pošto nigde ne piše potrebna koncentracija? I da li je uopšte problem što sam koristio Hasten umesto Extravona?

naravno da je to sve prolazno,ali nije savazon kriv za to,jer ga ja koristim za ogumke palamide u dozi od 6l/ha pa neostavlja ožegotine po soji,pivot neostavlja ni 1l/ha,tako da je simfoni kriv,ja ga koristim 10gr/ha i ništa,ali nedupliram

prskanje soje

Katastrofa. Pre podne sam ošpartao soju jer je samoniklog suncokreta bilo duplo više od soje, nisu se videli redovi kad sam išao sa špartačem. Pred veče sam otiašo da oprskam, koristio sam Pulsar +Simfoni+okvašivač +rastopljenu ureu i posle pola sata je došlo nevreme sa pljuskom i ledom. Neznam kakvo je stanje na prskanoj parceli, ali mislim da je kiša sve oprala.

Da li mogu sa nekim sredstvom još jedan tretman i posle koliko vremena. Sada je soja u fazi jedne do dve troliske, sejana 20. aprila. Molim za savet od iskusnih odgajivača soje, @ Dicki, @Kiralj i ostali javite se sa vašim iskustvima.

Pozdrav od Mirka iz Kule.:cao:

Neboj se,nije saprala,ja sam prošle godine 2 kruga(4kj) prskao istom kombinacijom bez ureje po kišici a prethodna 3kruga pre kišice neposredno,ostatak njive posle 2dana,jer je bilo obilnije kiše posle,ali je uspelo sve,ali i to da ti kažem okrim da će ti helliantus annus(samonikli suncokret) ipak ostati,jer ta kombinacija ga NENOSI!!
Možeš ti i još pet tretmana,samo moraš voditi računa da:harmony max 10gr/ha,pulsar max 1.2l/ha,dynam max 100gr/ha,pivot max 1l/ha(naravno posle samo soja naredne godine),itd,itd,a te doze dali ćeš prskat u jednom navratu ili u tri,to nije bitno,ali uvek možeš koristiti drugu kombinaciju po potrebi

Ja sam moju sumu od soje prskao sa 1l furore za uskoilisnatu i a sutra dan 80- 100 grama oksona. Da li ce to da unisti ambroziju i ostale korove nesto ne znam. Jos ne pokazuje neke znake da ce da klone. Sta mislite o toj kombinaciji?

Ja sam moju sumu od soje prskao sa 1l furore za uskoilisnatu i a sutra dan 80- 100 grama oksona. Da li ce to da unisti ambroziju i ostale korove nesto ne znam. Jos ne pokazuje neke znake da ce da klone. Sta mislite o toj kombinaciji?
obično se radi prvo širokolisno,jer može da zakloni tek iznikli sirak,muhar,i po meni je za uskolisno još rano,jer nije svaki izdanak rizoma sirka isterao,uzmeš,pa čeprkaš,jedan izdanak je dovoljan da spase rizom,100gr oxulfurona će uništiti sa okvašivačem ambroziju veličine 3-4cm

Kod nas u poljoprivrednoj apoteci je danas bio Galenikin promoter i pitao sam ga da li će puna doza Pulsara 1.2 l/ha + Harmoni 8 gr/ha odneti ambroziju veličine 3-4-5 cm. On je odgovorio da sumnja, tj. da misli da neće i da je jedini lek za ambroziju Cobra. Isto je rekao i za onu kombinaciju koju sam ja koristio (pisao sam prethodnih dana o njoj).

Danas sam ponovo obilazio njive,i ona šuma od zelja (pepeljuge) se lepo suši i po svemu sudeći neću morati ponovo prskati sa još jednom manjom dozom Harmonija. Čak mi se čini da se to zelje i najbrže suši, odnosno na njemu su najvidljiviji rezultati prskanja. Takođe sam odustao i od dodatnog prskanja Cobrom na par redova zaraženih ambrozijom na drugoj njivi. Soja je i ovako dobila ožegotine i požutila, pa se ne bih igrao sa još dodatnom Cobrom. Inače, ambrozija ima oprljene gornje listiće, a da li će to biti dovoljno da i cela odumre - pokazaće vreme.

p.s. Sad sam podigao slike na imageshack ali ih tamo u my images uopšte ne vidim i ne mogu da ih linkujem za forum. Da li se to još nekom dešava?

Neboj se,nije saprala,ja sam prošle godine 2 kruga(4kj) prskao istom kombinacijom bez ureje po kišici a prethodna 3kruga pre kišice neposredno,ostatak njive posle 2dana,jer je bilo obilnije kiše posle,ali je uspelo sve,ali i to da ti kažem okrim da će ti helliantus annus(samonikli suncokret) ipak ostati,jer ta kombinacija ga NENOSI!!
Možeš ti i još pet tretmana,samo moraš voditi računa da:harmony max 10gr/ha,pulsar max 1.2l/ha,dynam max 100gr/ha,pivot max 1l/ha(naravno posle samo soja naredne godine),itd,itd,a te doze dali ćeš prskat u jednom navratu ili u tri,to nije bitno,ali uvek možeš koristiti drugu kombinaciju po potrebi

Meni je zaštitar tu kombinaciju preporučio i tvrdio je da će "odneti" samonikli suncokret, a ja sam mu rekao da ako ga ne odnese, onda prskam sav posejan suncokret Pulsarom.

Mi smo u nedelju prskali soju sa kombinacijom: Savayon 1l/kj, Pirat 0,17l/kj i Promonija 5 grama/kj i malopre pričam sa ćaletom i reče mi da je malo soja dobila... E sad sa čime sam preterao sa promonijem? Napomenjujem da je soja nejednaka i nije samo mala dobila, nego i velika.... Čak i na istoj biljci jedan list žut a jedan ne... Da li je moguće da je od ladnoće?

A i danas je rastopljena urea (10kg na 3 kj) i oprskano folijarno, kao prihrana... Negde sam već pročiao da bi trebala da se oporavi... Da li će tako biti i mom slučaju?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh