Herbicidi u kukuruzu

Ako vam je kukuruz predusev za soju nije loše znati sledeće:
Soja je posebno osetljiva na dve grupe proizvoda koji se koriste u kukuruzu. To su terbutilazin i HPPD inhibitori. Možda ovi nazivi zvuče komplikovano, ali kada se opišu simptomi na soji uopšte nisu nepoznati. Ostaci u zemljištu su izuzetno nezgodni jer cele godine polako i teško primetno „dave“ kulturu koja ne može normalno da raste i ne daje dobre prinose. Obično se ovo pripisuje lošim vremenskim uslovima ili nedostacima djubriva. A vrlo često su to ostaci pesticida...
Tekst preuzet sa brošure BASF

Jedne godine sam uzeo zemlju u zakup na kojoj je predhodno bio suncokret i tada sam prskao sa Calistom ( mezotrion) suncokret je fasovao samo tako abio je po prilično porastao.

Ja sam prosle godine kacio slike,kukuruz je bio u fazi 5.-6.list. redovi se nisu videli od samoniklog suncokreta. Calaris ga je sravnio sa zemljom

Pa cime onda misle , ovi iz basf da prskamo kukuruz zemljisno a da nije terbutilazin ilihppd ? Senkorom ? I Laudis je hppd jel tako ?
Po HRACu (podela herbicida po načinu ili mestu delovanja) Laudis i Adengo spadaju u grupu F2 (mehanizam delovanje HPDD). Od zemljišni ostaje prihvatljiv S-metolahlor (po HRACu grupa K3).
Senkor a.m Metribuzin (po HRACu grupa C1) nije registrovan za kukuruz mada sam čuo da ga koriste u kukuruzu bez problema.

S-metolahlor nisam nikada koristio... Ono što kaže BASF u svojoj brošuri za herbicide grupe F2 (HPPD) ja bih prihvatio sa rezervom, jer velike firme znaju da kulturno kude ono što nemaju u svoj programu ...

Da li bi smeo ovakav kukuruz da oprskam s kombinacijom s metahlor i terbutilazin? Nije nikao, samo pustio klicu, a proslo od setve oko 2 nedelje?

Nazad
Vrh