Herbicidi u kukuruzu

lucky

Član
Učlanjen(a)
8 Dec 2008
Poruka
862
Lokacija
Koceljeva
Da li herbicidi kao što dikamba, 2.4d, fluroksipir mogli da se koriste u većem kukuruzu (7 8 listova) ako bi se koristio uređaj za nisko tretiranje? Znači da se prska površina zemlje i dva tri donja lista kukuruza?
 

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.570
Lokacija
Srbobran
Deluje, samo ne treba smanjiti terbutilazin kao što sam ja... Prošle godine sam išao 0.25 mezotriona + 1 terbutilazin a ove iz nekoga razloga skinem na 0.5 terbutilazin. Ne znam ni sam zašto.
Evo ima ovde nekih rezultata... https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0372-7866/2014/0372-78661404155R.pdf
Sto se tiče količine terbutilazina u kombinaciji sa mezotrionom, ja sam se ovde raspitivao koliko se sme staviti terbutilazina ako kukuruz pređe peti list (konkretno šesti list). Onda sam preko pretrage našao moj post od pre nekoliko godina kad sam isto pitanje postavio jednom zaštitaru koga izuzetno cenim, i koji mi je odgovorio da u tom slučaju terbutilazin smanjim na 0.4l/ha. Pregledom ove teme sam video da ljudi koriste i veće doze terbutilazina bez smetnji po kukuruze. Vođen tim iskustvima, kao i sopstvenim iskustvima kad sam koristio 0.4l/ha (tad je bilo malo usporeno delovanje hemije), činjenicom da mi je u trenutku prskanja većina kukuruza ipak još bila u petom listu a samo manji deo u šestom, a i zbog praktičnosti sipanja hemije u prskalicu - rešio sam da rizikujem i ove godine sam prskao sa 0.7 l/ha terbutilazina (uz 0.25 l/ha mezotriona i 1 l/ha nikosulfurona).
Dejstvo ove kombinacije na divlji grašak i poponac je bilo različito. Mnogo bolje je kombinacija delovala na divlji grašak nego na poponac. Divlji grašak je požutio većim delom - manji broj listova je ostao zelen dok je većina požutila, dok je poponac pokazao neku promenu tek u nekom manjem procentu. Srećom poponca sam imao jako malo i to samo dva krajnja reda pored komšije. Smatrao sam da će tu otići samo nadzemni deo a da će koren (rizom) ostati vitalan za narednu godinu. Pošto radim dvopolje, dogodine na tu njivu ide soja - a grašak u njoj biva veći problem, pa sam onda rešio da ručnom prskalicom dodatno tretiram te oaze divljeg graška dikambom kako bih video da li ću na taj način dotući i rizom. E tu sam napravio jednu strašnu glupost i naparvio rastvor sa desetostrukom dozom dikambe (trebao sam da u 10l prskalicu sipam 0.04l dikambe a ja sam usuo 0.4l u 10 litara vode). Prskao sam ručnom prskalicom koja ima levak na dizni pa sam tako maksimalno izbegavao da zahvatim i kukuruz jer je tad već bio u sedmom listu. Međutim tamo gde je divlji grašak i poponac bio kao mreža polio sam i kukuruz jer je drugačije bilo nemoguće. Da sam pogrešio sa količinom dikambe skontao sam kad sam već potrošio 7l rastvora, pa sam preostale 3 litre striktno potrošio u međuredu. Uglavnom, isprskao sam te oaze divljeg graška u krajnjim redovima njive, a u sredinu njive nisam zalazio. Juče sam špartao te kukuruze, grašak i poponac u tim krajnjim redovima gde je tretiran i sa dikambom je spržen totalno. Grašak u sredini njive (tamo poponca nije bilo) je takođe bio potpuno žut, ali ne u toj meri spržen kao gde je dobio i dikambu. Izgleda da kod mezotriona treba duže vreme da dođe do potpunog odumiranja korova. Nisam juče stajao da vidim kako izgleda kukukuruz kog sam polio sa desetostrukom dozom dikambe, iz traktora nisam uočio ništa posebno. To ću obići posle ovih kiša ako ih uopšte bude...
 

sinisa1979

Član
Učlanjen(a)
24 Okt 2010
Poruka
6.562
Lokacija
Subotica
Da, to je to. Napravio sam grešku kada sam njivu prvo samo flekovao sa dikambom (jedino sam dikambu uzeo na knap, ostalu hemiju uzeo +) umesto da sam je komplet prskao i druga greška smanjio terb. u drugom prskanju. Smanjio jer nisam čitao da mez. ne skida baš sve i mislio terb. je tu samo baš da pojača dejstvo mez., a i vrv sam zbog uzrasta kukuruza smanjio jer su bili skoro 6-ti. Prošle godine sam prvi put probao ovu kombinaciju i bila je dobra jer sam prskao ranije i ubrzo je naišla kiša. Ove godine sam omašio tu jednu dobru kišu koja je padala, ove ostale se ne mogu nazvati kišom.
Sad je ta njiva dobila Peak i resto nikosulfurona i ne gledam je više.
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
30.241
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Mezotrion i Terbutilazin nisu ni pipnuli poponac.Trebao sam ubaciti i Dikambu ali nisam znao jbg.mada jedino na ovoj parceli i imam poponca.Plaćena čkola za ubuduće.
 

BARBULA

Novajlija
Učlanjen(a)
19 Jan 2015
Poruka
1.013
Lokacija
pozarevac
Koliko terbutilazina si isao,kod mene je sprzilo poponac ali rimsuslfuron I nikosulfuron slabo odradili

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока
 

Matic

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
23 Apr 2009
Poruka
30.241
Lokacija
Sremski Mihaljevci
Išao sam 0,8l/ha Terbisa i 0,25l/ha Mezotriona.Možda ga dokači kada sine sunce i padne neka ozbiljnija kiša mada ne verujem.
 
Vrh