Herbicidi u kukuruzu

Nece biti biceva mali je kukuruz trenutno i vreme je lepo. Ne sekiraj se

Ма какви бичеви те спопали опусти се неће му бити ништа ево колега лепо рекао и све објаснио

Ma nece mu nista faliti,kako kad negde preklopis kad prskas neki spic pa bude sve ok

Послато са moto e5 play помоћу Тапатока

Nisam to ranije radio..
Kukuruz korove inače godinama rešavamo tretiranjem u trake - redove
uz upotrebu "kvalitetnije" hemije tipa Laudis pošto je u tom
slučaju to isplativo a dobija se neka pouzdanost. Njive nisu prljave.

Ove godine na jednoj parceli se ukazala potreba da se uradi cela površina
jer se sitna tatula, kereće grodžje lepo postavilo.
Tretirano je sa 0,55L/Ha Plamen(Dikamba) pre 4 dana kukuruz 4 lista, kreće peti sad.
Trava je klonula, ali je još zelena, treba vremena.

Pitanje je da li i posle koliko vremena kukuruz tretiran Plamenom - Dikambom, može da
se prska Laudisom u drugom prskanju ako za tim bude potrebe i nešto se provuče? Koja doza po Ha?
Predpostavljam da može, drugi način delovanja, protektant, ali da proverim pošto nisam radio a nigde
ne može naći konkretan odgovor.

Ja sam danas moje kukuruze prskao sa Siran 1.07 l/ha + Terbis 0.71 l/ha + Intermezzo 0.25 l/ha + Inex 0.1 l/ha. Kukuruz je u petom listu, još nije potpuno razvijen peti. Pola jednog reda sam duplirao pa ću videti posledice toga... Doze su takve jer su posledica celog broja litara po prskalici, npr. idem sa 3l sirana po prsklalici, 2l terbisa... a sa jednim punjenjem oprskam 2.8 ha...

isli ljudi sa 2.5 litre po lancu ekvipa iako je puna doza 2.5 litara po hektaru.kad mora mora kad je jak sirak.kukuruz dobio zute pege po listovima ali sirak obrisan i njiva cista do jeseni.
Izgubi se 10 posto prinosa ali najvise se izgubi kad ostane sirak.
Ja sam isao prosle god sa 1lit po kj nikosulfurona i 20 grama rimexa po lancu.nije imao biceve jeste bio 10 posto manji prinos.

kolege prskao sam na crno s metahlor+tebutilazin i dobro je uspelo prskanje,bilo je kise posle pa dana.od korova cu verovatno najvise imati palamidu i sirak.planirao sam po bajceticevom savetu da opalim nikosulfuron+dikamba+mezetrion.ali cini mi se da nema mnogo korova uglavnom palamida,a i ovo mi je drugo prskanje,sta da izbacim mezotrion ili dikambu.sta losije tuce palamidu od njih ...

isli ljudi sa 2.5 litre po lancu ekvipa iako je puna doza 2.5 litara po hektaru.kad mora mora kad je jak sirak.kukuruz dobio zute pege po listovima ali sirak obrisan i njiva cista do jeseni.
Izgubi se 10 posto prinosa ali najvise se izgubi kad ostane sirak.
Ja sam isao prosle god sa 1lit po kj nikosulfurona i 20 grama rimexa po lancu.nije imao biceve jeste bio 10 posto manji prinos.
Kako znas da je prinos bio manji?

Nikosulfuron bi bilo najbolje svakih 7 dana ici sa 20-30% doze samo mene prvog to mrzi.
Чек', чек', млади Јангу...

Јуче сам шибнуо мезатрион, а планирам никосулфурон у пуној дози - 1,25л/ха за 7-10 дана јер имам времена да то учиним, тј. узраст кукуруза ми га даје. Можда је тих теоретских три до пет прскања никосулфуроном "на ситно" баш превише "планинарења", али имам толико воље да колико-толико помогнем кукурузу да лакше претрпи те хемијске третмане, док истовремено поуздано спржим сав тај (сада) ситан сирак са прошлогодишњих стрњишта које, успут, нисам прскао тоталом, већ одмах угарио.

Које је твоје искуство из праксе са дељењем приближно те дозе никосулфурона коју сам поменуо, на два прскања? Препоручи ми који проценат да употребим у првом, а који у другом прскању и на колико дана размака?

50-60% od full doze u 2x ako ides. Gledati da 2 dana pre i 4 dana posle primene bude toplo i efekat ce biti dobar sem ako nije mutirani sirak kao u okolini Panceva.

Да л' се 50 километара северно од Панчева рачуна као његова околина? :unsure:

Фала Бојчетићу.

Пошто заиста нисам (барем ми се у овом моменту тако чини) у цајтноту, заиста ћу по први пут пробати сплит третман. Имао сам неколико пута план да тако и урадим, знам и за те препоруке које се мање више своде на "подели на (отприлике) подједнака два дела и прскај на недељу дана", ал' увек ме неки разлог (субјективан или објективан, свеједно) спречио да тај план и остварим.

Koliko dikamba hoce da steti tek izniklom kukuruzu?
Imam na jednoj njivi sareno nicanje,vecinom je u 4.listu,ali ima negde gde ce tek sada da izbada.

Divlji grahor u kokuruzima-flekovanje.Osim Bonace i Stock-plus (akt.mat. Floroksipir-meptil)jbg,valda sam dobro napisao akt.mat.
Nema kod nas da se kupi cim prskati da ucinak bude dobar-osim Totala...

Ja ću ići 0,7+0,7 nikosulfurona u 5. i 7.listu. Znači malo preko maksimalne doze. Pa šta bude. Ima sitnog sirka i muara

Tapatalkkal küldve az én F3311 eszközömről

Moj kukuruz je sad u 4 listu,sad dal da prskam sad ili da sacekam da da prodje ovo zahladjenje sto najavljuju?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Nazad
Vrh