Herbicidi u kukuruzu

Sta bi preporucili i u koje vreme da se odradi u kukuruzu koji je danas posejan ali na parceli vec sada ima ponika korova i za par dana ce ih izbiti jos dosta.

Pa tako nesto sam i planirao ali da dodam i terbutilazina.Koliko bi trebalo totala po ha za tako male korove uz dodatak 1.5l/ha terbutilazina?

Pa dva puta.Drljaca teska pre nekih 12-13 dana.Ma ne smetaju meni ti korovi.Cak i volim sto izbijaju.

Drug ti ocigledno nikad nisi radio drzavnu zemlju.Tu pametan ne mozes biti jer ne znas sta te ceka.

@Mirban
Uvek se to moze optimizovati. Adengom kada prskas ako imas sirka iz rizoma neces nauditi tom sirku, on ce baciti seme i dogodine imas veci problem. Kada koristis nikosulfuron drzis ga pod kontrolom. Ne mozes ga unistiti ni sa nikosulfuronom ali nece doneti seme kada oprskas ga u dva navrata sa 0.6l/ha. Palamida isto je nemoguce sa adengom resiti, nju bez hormonskog preparata isto ne mozes nista. Dakle zavisi od spektra korova, nekada mozes proci samo sa Plamen + Talisman 0.6 + 1.2l/ha sto izadje oko 2000din/ha. Ova kombinacija kada nema tatule odradice odlicno posao. Sam Intermezzo sa 0.25l/ha skinuce i ambroziju kada je i u srednjoj fazi, ali nece sve skinuti. Tu dolazis do zakljucka da kada je njiva bez ambrozije onda cist Intermezzo sa 1500din/ha zavrsava odlicno posao.

Bojčetiću ja obavezno svoje njive posle pšenice tretiram totalima. A i useve (pšenica-kukuruz) stalno prskam tako da ne dozvoljavam da trava raste i ostavlja semenke. I mogu da kažem da su dosta čiste kakve su bile pre 10 godina, kuku lele prava botanička bašta. Ne znam šta da ti kažem nema tu neki spektar korova i nisam koristio ništa osim ovog Merlina flexx i sad Adenga (osim onog starog Alahlora i još jednog ne mogu da se setim naziva ali isto zemljišni) i ok su mi se pokazali. Vi ste svi probali dosta drugih kombinacija i bolje znate šta je uspešno a šta ne. Možda će neko reći da "ako i nemaš nekih korova (jačih) što bacaš pare na Adengo", ali kažem ja probao i odgovora. Mogu i nešto drugo da probam (što je provereno) samo opet sve zavisi od korova kojih ima na parcelama i koje je ko sredstvo primenio.

Bojceticu, evo zadatka za tebe tj pomozi ako mozes. Molim i ostale. Svaki predlog je dobro dosao.
Ukratko:2015. god. posejao sam faceliju. Nije ni jedno zrnce niklo. Dok sam cekao Godoa tj da nikne, nikao je sav moguci korov. Uslikao sam ga, posle cega je usla mehanicka sejalica, posejala kukuruz posle cega sam odmah oprskao njivu totalom. Prskanje naravno uspelo, kukuruz bio lep ali bez korektivnog prskanja, ponovo je njiva bila puna korova.
2016. sam opet tu posejao kukuruz. Odmah na crno oprskao sa komban t (petoksamid 300 g/l , terbutilazin 250 g/l) pa jos jednom korektivno kombinacija siran i agrodimark. Prskanje uspesno ali rezultat u berbi = njiva puna korova.

Evo nam ove 2017. godine. Duboko oranje, odlicna priprema, posejan i povaljan kukuruz i oprskan sada na crno sa kombinacijom 1.5L basar + 1.5L rezon. Sta da koristim kao korektivno prskanje? Nema ambrozije ni u celom selu, a pogotovo ne kod mene na njivi, ako ti to pomaze u odluci.
Calaris pro? Adengo? Intermezzo?

Evo fotografija korova a poslednja slika je kako sada ovog trenutka izgleda i ceka da kukuruz nikne.

Evo trenutnog stanja

.

@marko1982
Cicak, stir, divlja paprika i jos neki neproblematicni korovi (ne znam imena, ali znam da ih gotovo sva hemija uspesno nosi jer mi nikada nisu ostali na njivi). Verujem da u firmi imas strucne ljudi koji ti mogu pomoci da to uradite kvalitetno, ali ajde da i ja predlozim.

Trenutno stanje ti nemas nista od korova na parceli. Intermezzo mi se svidja (Agrosava da mi uplati donaciju ili posalje kutiju Intermezza koliko ga reklamiram:osmeh:) jer je zemljisno dejstvo odlicno. Problematicni korovi koji su za njega ti ih nemas. Kako on izlazi oko 1500din/ha a izuzetno je dobar sto ce ti njiva i u berbi biti cista zbog dugog delovanja. Ja ti predlazem da sacekas 3 lista i da vidimo sta ce nici, onda ce biti lakse reci, ovako je to pucanje napamet - slicno kada te neko pita koliko treba vestaka baciti po hektaru.

Nisam siguran da li smes da radis korekciju sa Calais pro, posto on sadrzi terbutilazin, a vec si radio rezonom cija je aktivna materija terbutilazin. I ja cu ici basar i rezon, a posle zavisno od korova, laudis, ili nesto drugo.

Sent from my G630-U20 using Tapatalk

Evo sad gledam:

Intermezzo sadrzi mezotrion 480g/l

Calaris pro:
-50 g/l Mezotrion
-326 g/l Terbutilazin

Rezon 500g/l terbutilazin-a ( sad sam se informisao da se moze upotrebiti samo jednom u toku godine i ako se to preore, samo kukuruz sme da se seje)

Posto sam isao na 1,5l/ha sa rezonom, a to je 750g/l zakljucak je da je za mene definitivno intermezzo koji ima 10x vise mezotriona, a terbutilazin mi nije potreban, niti bi smeo da ga koristim.
Ali kao sto rece Bojcetic, sacekacu da vidim sta ce da nikne, a nesto ce sigurno :)

Okacio sam 15 slika od korova i 16tu sliku od trenutnog stanja parcele. Posto treca po redu ne lici na ambroziju, evo slike gde najvise lici. Mozda si na nju mislio.

Nazad
Vrh