Herbicidi u kukuruzu

Recite vi meni kako vam deluje terbutilazin na male korove u poniku?Skine li ih on ili da se doda malo dikambe?

Posto vidim da niko nije procitao prezentaciju Americku o zastiti, da prokomentarisem sam -> tamo mozete naci podatak da S-metolahlor (Dual Gold + kopije) koriste do 11incha visine kukuruza. Kod nas je ogranicen samo na PRE-EM

S-metolahlor je zeznut herbicid ako nema dovoljno padavina a seje se pšenica na redukovanoj obradi bez oranja.

Jednom sam se opekao sa zemljisnom hemijom , konkretno bio je upitanju Monsun active u susnoj 2015. Na tim njivama gde planiram psenicu nikako ne primenjujem zemljisnu hemiju sejem uglavnom posle kukuruza!

@Diklofen
I mene to isto zanima! Isprsko sam u utorak kombinaciju girasolin+terbis cim budem mogao u njive recicu ti kako je ponike odradio.

Poslednja izmena:
Ja sam prosle godine isao plamenom 0.3 po kj i intermeco 0.1 po kj i prezadovoljan,palamida poponac skida odlicno,mnogo bolji rezultat mesajuci ta dva preparata nego samo plamen 0.4 po kj

Na to dodaš 0,5l po kj nikosava i sve pokriješ ako nemaš previše rizomskog sirka, čuvaj se samo dikambe ako zahladi posle primene hoće slabije da deluje kao i nikosav to jest sirak ga neusvoji, godi bar 3-5 dana posle primene da bude toplije 20 i više stepeni i prskanje odraditi do 5 lista najkasnije ako se radi punom dozom dikambe 0,4l po kj.

Amrozija je velika kada kukuruz ima 6-8 lista, moras ranije je resavati. Terbutilazin je efikasan za nju, kao i dikamba, 2.4d

Radim terbis i mont po 0.8l na kj,pa ako u medjuvremenu krene ambrozija,onda jedino dikamba
a da li sme onda ako se radi dikamba npr. u 5-om listu,da se posle radi Monsun kad je 8 listova?

Ja sam koristio prosle godine, njive su bile ciste u zetvi jedino je promakao poponac po malo u jednoj njivi ne znam iz kog razloga.

Bojčetiću daj nekoliko kombinacija koje smatraš da su korektne i da rešavaju problem u njivama sa dozama (ali naziv preparata a ne ak.mat.), cenama i do kog lista se prska. A šta da radi neko ko šparta i prihranjuje kukuruze koliko dana treba da prođe posle prskanja a da može da radi tu operaciju? Da li sa tim kombinacijama koje budeš dao treba da se radi jedno prskanje ili mora i korekcija?

Posto vidim da niko nije procitao prezentaciju Americku o zastiti, da prokomentarisem sam -> tamo mozete naci podatak da S-metolahlor (Dual Gold + kopije) koriste do 11incha visine kukuruza. Kod nas je ogranicen samo na PRE-EM

Mozda imaju u preparatu neki protektant ili za ubrzano razlaganje u samom kukuruzu.

1) Talisman 0.6 + Plamen 0.4 u 4listu, za 12-15 dana Monsun 1.3
2) Adengo 0.35 u 3lista, ako ima sirka Nikosav 1l u 4-6 listova, ako ima palamide u 3 lista dodati Maton 0.5
3) Intermezzo 0.15-0.2 + Koloseum 0.5 + Nikosav 0.6 u 4-5 listova, za sirak posle 7-10 dana jos jednom Nikosav 0.6
4) Laudis 1.5 + Rezon 1 + Nikosav 0.6 u 4-5 listova, za sirak posle 7-10 dana jos jednom Nikosav 0.6
Cene Talisman/Nikosav/Nickostock 850-950din, Plamen/Kolosem 1700din, Monsun 2700-3000din, Laudis 2200-2500din, Intermezzo 6500din, Rezon/Terbis/Zeazin 600din

Intermezzo/Skaut/Chief kombinovati sa ili Plamen/Kolosem ili Rezon/Terbis/Zeazin, mnogo bolje deluje. Tretman od sirka bolje je 2x po 0.6 nego jednokratno. Motivel 6od najbolje podnosi usev ali je i skup preparat.

Mogao bi navesti jos preparata i kombinacija, vazno je tretman od sirka kako je napisao i Sale ratar raditi kada je toplo i kada je sirak u porastu.

Monsun je slab na popanac, na palamidu, na stir ko ima rezistentnog a potencijal za to imaju predeli gde se seje puno soje.

- - - - - - - - - -

@diklofen
Ne verujem, jer nije navedeno to, samo su smuckali 4-5am jer kod njih je sve redom rezistentno na neki mehanizam delovanja.

Monsun izadje oko 2600din po jutru,verovatno cu uzeti njega,bitno mi je da vi koji ste ga radili ste zadovoljni.
Uzmi sa rezervom dejstvo monsuna,ima jeftinijih a boljih kombinacina,prosle godine sam ga koristio ,nista narocito,dikamba+nikosulfuron+bonaca su bolje odradili posao.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Šta je bolje Adengo do trećeg lista ili Laudis kada sve lepo iznikne? Spektar delovanja je manje vise sličan samo me zanima sta je bolje?
Što se monsuna tiče nije loš ali ja ga više neću koristiti, eto....

Послато са E5603 уз помоћ Тапатока

Monsoon cu probati ove godine na nekim novim parcelama koje sam uzeo, a gde ima dosta sirka a prinudjen sam da sejem kukuruz. Ostalo cu ici mezotrion+ nikosav gde je pred usev psenica, gde je bio kukuruz jos +rimex. Negde dodati malo dikambe zbog par njiva gde se sve vise probija ambrozija. Mezotrion skine ambroziju ako je mala, ali bilo je i kod mene i kod komsije pa da ne promakne negde.

Nazad
Vrh