Herbicidi u kukuruzu

Ja ove godine radim sa Hemonik-om i sa Banvelom,njive su mi uredne,cak razmisljam da jednu parcelu od 2ha ni ne prskam,al videcu.Samo bih dodao da posto su mi predusevi uglavnom duvan i pasulj,beli luk,ako ima sirka njega suzbijam sa meni najboljem herbicidom Fuzilejdom,on odradi posao 100%,posle moze jeftinija hemija u sledecom usevu naredne godine..Necu da pametujem ali ako je njiva prljavija,to jest kukuruz, nemojte stedeti,idite sa skupljom hemijom.Licno iskustvo.

Imam problema na nekim njivama sa sirkom, zastitar mi je predlozio da idem sa Equipom 1,5L na 1kj, kaze da ce ta kolicina skinuti i po neki sirokolisni kojeg ima malo. A na jednoj parceli imam samo sirokolisne, tu je rekao da idem samo sa callistom.
Kukuruz je u porastu od 4-5 lista, kakvo je vase misljenje da li ce Equip skinuti sirak ili da ubacim jos nesto?

Oće mnogo bolja varijanta nego Nikogan, Siran i ostali nikosulfurončići...:osmeh:

Pitanje za poznavaoce, ako umesto 0,75 l/kj Sirana sipaš 0,95 l/kj, oće biti nekih posledica po kukuruz? Kukuruz 5-6 list.

Sad je gotovo, ćale se zeznuo, na 4 kj ( koliko prskamo sa prskalicom od 440 l) umesto 3 litre sirana on sipao 3,75 a pošto do ove godine mi nikad nisamo radili sa nikosulfuronom, a vidim da je maksimalna doza po kj 0,75 l, pitam da li će imati neke posledice po kukuruz, inače uz tu dozu sirana je isao i Agrodimark 0,35 l/kj.

Ufff dobra je to doza,nisam nikad toliko meco,najvise 1,4lit/h posto je bio kinez a bio dobar napad sirka,posledica nije bilo,kuruz je bio u 5 listu

Moze da bude malo jalovog. Naime, kupili mi neku njivu koja nije radjena dosta dugo. Zaparlozena. Uzorana nesto pred Novu godinu tako da je bilo kasno za zito. Posejali kukuruz i sve lepo izniklo ali bilo svakojakog korova a najvise sirka i cicka. Sta smo koristili za sirak ne znam a znam da smo stavili maton za cicak i odradio je dobro. Ali kad je to zapusteno pa stalno izlazi novi. Onda smo oprskali calistom i odradio je siroke. Ali je bilo i jalovog kukuruza. Doza nije preterana, kukuruz jeste bio velik ali, koliko se secam, pisalo je a i rekli su nam da nema problema, da moze da se prska do 10 lista valjda. Ovaj nas je imao 8-9 listova. Ali da ga nismo oprskali ne bismo imali nista: tacno se poznavala jedna brazda koja je promasena prvi put jer se nije videlo kuda se ide - kukuruz je u toj brazdi bio manji od cicka ali ga je calisto spasao. Zbog ovoga ,ilim da moze da bude bez klipa. Ne mora da znaci ali popstoji sansa.

Jedne godine sam imao nejednako nicanje kukuruza i tretiran je ekvipom pa je onaj sa manje od 8listova isterao normalan klip a ovaj što je imao više od 8 listova nastradao. Bio je svetlo-zelene boje i niži u rastu. Prazna stabljika bez klipa.

I kod kod nas je tu malo nejednak, uglavnom je u 4-5, a na uvratinama (otišao pliće) tera šesti...Sad je gotovo, a na jesen ćemo videti da ima posledica... Hvala svima na ogdovorima.

Peti dan posle tretmana dikambom. Ručno oprskane dve oaze, jedna palamide a druga divlje kupine. Doza 1 dl na 5-6 litara vode. Gde je dokačen kukuruz vide se oštećenja na listovima, ništa strašno, oporaviće se.

Ma nece mu biti nista. Radio sam ja i sa 1l/kj nikosulfurona pa je bilo 6t/kj zrna. Najvaznije je koji uzrast je kukuruz. Ako je 4-5 listova malo ce samo zastati. Sve doze preparata se testiraju na usev u 2-3x vecim dozama u ogledima pa usev prezivi.

Isabion je skup, imaju jeftiniji preparati poput Trainera. Pritom nista nisu losiji.

Kolko stavljate Talismana i Tangente na hektar? Pročito sam u uputstvu za primenu da kad se radi u kombinaci Tangenta + Talisman , da ide 1 l/ha + 1l/ha. U zadruzi gde uzimam otrov kažu da treba Talismana 1,25 l/ha a Tangente 1,5 l/ha, oni nemaju zaštitara pa sad neznam dal treba ova veća doza, il oće da mi prodaju više otrova da zarade.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh