Herbicidi u kukuruzu

Evo kako Eqvip deluje na sirak

sdc10084.jpg

Ja se ne hvalim ali ddragan je video kako izgleda njiva prskana je Callistom 0.25 l/h i Eqvipom 2l/h treba samo da ga špartam pa postavljam slike ali to tek pošto završim generalku na Zetoru

Ove godine prvi put sam radio sa herbicidom Celebrity plus i mogu reci da sam prezadovoljan, herbicid je odradio za cistu 10, imao sam lepezu korova sto uskolisnih sto sirokolisnih, sve sprzeno posle devet dana!!!Stalno zaboravim da slikam, a mogla bi njiva na reklamu kako je ociscen korov...

Ja danas uradio s pola doze monsoona, pa cemo da vidimo rezultate u narednom periodu. S tim da mi nisu njive puno zakoravljene, nadam se da ce pola doze resiti stvar. I kod nas na jugu hvala Bogu nema sirka skoro uopste.

Poslednja izmena:
Hoćete da vam pošaljemo malo, čisto da se zanimate u slobodno vreme i potrošite neku paru na herbicide i potrošite neki živac.:osmeh:

Razumem pojedine kolege u potpunosti,sve dok nas nije strefilo nismo ni mi ovde verovali u price drugih,pre 5-6god. je sirak poceo polako da podnosi sulfonilureu,prvo smo mislili da je do otrova pa smo poceli da povecavamo dozu na max. gornju granicu i vise cak od toga,potom da dupliramo doze,medjutim cudo od rizoma se sirilo pod zemljom neverovatnom brzinom i dubinom,posle par godina monokulture bukvalno se dobija marakana od sirka koga posle totalom na strnistu jedino skroz resavamo,u suncokretu jedino fuzilejd ili pantera u split aplikaciji ocisti nekih 70-80%,poceli smo sada i u suncokretu primenjivati total nakon vrsidbe sto se pokazalo dosta dobrim resenjem...

Prvi rezistenti korovi koji su se pojavili u Americi su upravo bli sijerak i štir (i još neki kojih nema ovde) , bio je to glavni povod za uvodjenje biotek hibrida otprornih na total . Ipak preporuke za klasične hibride su bile primjene dva ili više herbicida sa različitim metodama djelovanja . Recimo ako sijerak postaje ili je već postao rezistentan trebalo bi ići sa dva herbicida npr nikosulfuron i sulfonilurea odjednom ili nešto tako .
Nikako da izgubim osjećaj da su se otpori korovi počeli javljati sa početkom primjene split aplikacija i oslabljenih doza niti mi je ikad jasno kako djeluje split aplikacija , ko da u boksu umjesto da udarite najjače da bude nokdaun vi lupite dva puta šamar neprijatelju.

Delovanje chiefa na suncokret u kukuruzu:
Parcela nije tretirana pre nicanja bivsi gazda je malo narasipao suncokreta jer ga mi ne sejemo i skoro da je ovladao suncokret dok se nije napio chiefa :D kolicina primene 1l/ha.
300520141984.jpg

300520141986.jpg

Moglo je sa pola doze dikambe ili malko matona u trecem peru. Sad ima Momo da me nakrpi sto koristim pola doze hemije:haha:

p.s. Odgovor zasto koristiti split. Neki korovi su problematicni za resavanje kad prerastu. U godini kao sto je ova kad ima nicanje korova u vise etapa ne smes cekati nicanje kasnijih korova jer ovi prvi ce vec biti zdravo matori. Zato podelis dozu i primenis u 10-14 dana. Ja se slazem da rezistentnosti se bas i desavaju sto se tretira sa malim dozama (jos se tako zalomi polozaj lista, pa padne jos manje hemije). Problem je sto nekih preteranih inovacija u herbicidima i nema (sto je rekao strucnjak u emisiji koja je okacena pre nekoliko poruka). Nikosulfuron se koristi 30 godina, forsiranje monokulture i prskanje sa istim preparatom i evo problema.

Nismo uopste razmisljali o tome,reko necemo dirati cista je njiva,malo je dalja pa nisam obisao i krc,ali dobro sad je resen,ali vidi se po kukuruzu to sigurno,pogotovo de ga je skoro ugusio kolko je tanak..

Nisam peak dugo koristio ,al evo ove godine na jednom mjestu. Jel on treba onako kilavo i sporo da djeluje il tako treba ? 4 dana od prskanja , čičak tek oklpio , palamida tek požutili vrhovi ,...
Divlja nana, ili menta , ako je to ovako nešto

metvica.JPG

slično izgleda i ima višegodišnji korjen sa izdancima , ona izgleda da nije peak ni osjetila , šta nju najbolje tuče ?

Što kažeš , ja sam ga davno koristio jednom nije mi se svidio , ajd ove godine opet na jednom mjestu i opet mi sumnjiv Išo sam 2 one kesice na oko 1.7ha .

Nazad
Vrh