Herbicidi u kukuruzu

@Savato čitao sam na netu da Nikosav može do 8 lista, medjutim na ambalaži piše da je do 6 lista. Šta je sad tu istina?

Prskao sam sa Kelvinom, posle koliko dana smem da udjem sa špartačem u tu njivu? A posle Laudisa?

@Savato čitao sam na netu da Nikosav može do 8 lista, medjutim na ambalaži piše da je do 6 lista. Šta je sad tu istina?

Prskao sam sa Kelvinom, posle koliko dana smem da udjem sa špartačem u tu njivu? A posle Laudisa?
Registrovan je do 8 lista,ali zbog ostatka konkurencije mislim da moraju da pisu do 6 lista!Slusao sam njihovog tehnologa koji je pricao o aktiv.materiji Nikosulfuron i da je fora u mlevenju te materije,sto finije to bolje,selektivnije po kukuruz i delotvornije na korove.Za njih znam da imaju dozvolu do 8-og lista. Nikosulfuronu treba 2-3 nedelje da potpuno suzbije sirak u korenu i do tad je nepreporucljivo spartati,znaci od prskanja jedno 15-20 dana ne ulaziti.Laudis od 3-eg dana ispoljava efekte belilom lisca korova a njemu je oko 15 dana potrebno da suzbije i ocisti svu siroku travu ali napominjem u ovakvim uslovima i da su ovakve temperature.Ti mozes spartati i posle 2 nedelje od tretmana Laudisa,to sto i ostane od korova ce se osusiti vec je problem sirak,ako hoces da ocistis njivu,da otrov dodje do korena i izgori isti,morao bi da sacekas kao sto sam ti rekao jedno 15-20 dana

Poslednja izmena:
Sve što nije od tih nikosulfurona rađeno sa kukuruznim uljima nego sa petrolejima i koje kakvim drugim benzinima ja ne bih prepuručivao u tim kasnijim fazama kukuruza.

Sve što nije od tih nikosulfurona rađeno sa kukuruznim uljima nego sa petrolejima i koje kakvim drugim benzinima ja ne bih prepuručivao u tim kasnijim fazama kukuruza.
Pa Nikosav i jeste uljna disperzija (OD)za razliku od Sirana,Nikona,Nikogana koji imaju oznaku (SC)-koncentrovana suspenzija,verovatno je zbog toga selektivniji po kukuruz i moze i posle 6-og lista!

Талисман је иста материја као Никосав, без проблема може да иде после 6-ог листа.

Ja sam danas moje kukuruze ospricao ponovo,ovoga puta sam promenuo herbicide,i to su Mezatron i Nicostock i okvasivac,nadam se da cemi ovoga puta vremenske prilike ici na ruku.

Hoce. Sada je intenzivan porast i kukuruza i trave. U ovakvim uslovima i 80% doze ce uraditi odlicno posao.

Prskao sam kukuruz pre 15 dana,konbinacija Monosan + Hemonik,rezultati izvanredni,korovi unisteni odlicno,a bilo je pirevine,divlje nane i jos nekih sirokolisnih korova.U pumpu sam sipao 340 litara vode,dve flase monosana,dve hemonika i 1% prihrane djubrivo 7 20 30 i to je dovoljno za 1 hektar.

Čisto da provjerim vaša iskustva . Kurz 5-6 lista , ja nebi išo dikambom nego laudisom ? Oćel se nešto provući : čičak, poneka palamida , poneka jagoda , poneka mislim da je to divlja nana isto je iz korjena , poneki poponac ? Sledeće godine opet kukuruz . Dal bi isplativije bilo kalisto il možda pik ? Laudis već imam , mada će i on trebati vjerovatno kasnije na drugom mjestu.

@milos88_
Mene isto to pitanje sada muči ali sam malko se raspitao i našao da kod ovoga piše da može do osmog. E sad... Dal je to tačno... Ako je tačno onda sa tim pakovanjem od 400g imao bi za 10ha jer valjda po preporuci ide 40g na ha
DuPont Cordus 76wg 0.4 a takođe i druga kombinacija od DuPont Arigo 330gr
Koliko mi se čini većina tih DuPont kombinacija sa nikosulfuronom je naznačena da može do osmog lista.
http://www.stovet.rs/ratarstvo/kukuruz/pesticidi/herbicidi/?prod_id=100000004631
http://www.stovet.rs/ratarstvo/kukuruz/pesticidi/herbicidi/?prod_id=100000302493

Čisto da provjerim vaša iskustva . Kurz 5-6 lista , ja nebi išo dikambom nego laudisom ? Oćel se nešto provući : čičak, poneka palamida , poneka jagoda , poneka mislim da je to divlja nana isto je iz korjena , poneki poponac ? Sledeće godine opet kukuruz . Dal bi isplativije bilo kalisto il možda pik ? Laudis već imam , mada će i on trebati vjerovatno kasnije na drugom mjestu.
Momo druze Peak je za to resenje i ne razmisljaj uopste...Pitaj Kiraja on je ove godine prvi put radio sa njim kakva su mu iskustva ako meni ne verujes,ja ga koristim vec 4-5 godina...prospusta jedino kerece grozdje inace sve ostalo izgori i to vrlo brzo!A i jeftina je kombinacija,radi preko zemljista ukoliko ima padavina,sta ces vise...

Slikacu sutra ako samo kisa ne bude padala pa da se uvjerite,u jednom dijelu je pirevina bila 15cm visine,sad je sva pozutela.

Данас обишао парцелу која је прскана са Пламен+Нокосав пре 16 дана.
Широколисна спржена, сирак на неким местима није ни такнут, катастрова од Никосава.
Журио овог пута па нисам шкљоцнуо коју фотографију али биће надам се.
Прошле године добар посао урадио а ове ужас, изгледа онај талас киша и захлађење није ишло на руку Никосаву.

Ja sam pre kisa radio na dve njive sa nikosavom+plamen sirokolisne su nestale ali sirak se slabo zuti,a u sredu sam isao nikosav+tangenta na prsklicu od 440l sam sipao 2,5l nikosava i 2,5l tangente i prskao od 3,5-4kj kukuruz bio u 4 listu.Danas kada sam obisao njive kada se nisam slogirao ajde sto su svi korovi pobeleli vec i kukuruz poceo da beli znaci covek da poludi to mi se do sada nikada nije desilo ni kada sam duplirao redove.Moracu sutra zvati strucnjaka iz PSS-a da dodje da vidi kukuruz i da mi kaze sta ciniti.

I ja sam pre hladnog talasa radio sirak sa Hemonikom,0,75h,rizomski sirak kao da ga nije ni osetio,semenski je izgoreo ali sam primetio da su u sirokolisnati korovi nestali sa njive.

Evo i kod mene Hemonik lose deluje na rizomski sirak neznam razlog doza je bila puna(0,8lit po kj)mozda je dosao kisni period i hladno vreme pa je slabo delovao.Da napomenem Chief je extra odradio posao

Nazad
Vrh