Herbicidi u kukuruzu

Juče kupio Frend za 750 dinara.
21018.jpg

Radili smo sa dikambom ,pre par godina .Ralekiraj je zapazio da se kukuruz iskrivio iako je primenjen u manjoj dozi a kukuruz je bio u 3-4 listu.Radije bi koristio 2,4 D ,nego dikambu.

I kod mene na jednoj parceli sam preterao sa dikambom prosle godine i sav se uvrnuo i iskrivio ,ali kad je otoplilo ispravio se i ko bi rekao tamo mi je bio najbolji kukuruz.

Radili smo sa dikambom ,pre par godina .Ralekiraj je zapazio da se kukuruz iskrivio iako je primenjen u manjoj dozi a kukuruz je bio u 3-4 listu.Radije bi koristio 2,4 D ,nego dikambu.

Mislim da nisi u pravu ali tvoj izbor i radi kako hoces.Mnogo je veca sansa da se nesto zezne sa 2.4 d nego sa dikambom.Dikamba i ako pokaze fitotoksicnost , kukuruz to mnogo lakse preboli i prenese nego ako se ide sa 2.4d, narocito u kasnijim fazama za prskanje. Ali opet na kraju tvoj izbor sta ti je volja.....

Neću koristiti 2,4 D ali neću ni dikambu.Veći deo površina pod kukuruzom će biti oprskan sa Peak-om a nešto sa Callistom.Inače, sve površine su prskane sa acetohlorom (sa protektantom) i terbisom.

Prskat ću kukuruz u fazi 3 lista preparatom Lumax(Mezotrion (37,5 g/l), s-metolaklor (375 g/l) i terbutilazin (125 g/l).) budući da imam izniklu travu tj. uskolisni korov mislio sam malo dodati Talon 25 WG(Rimsulfuron), međutim na njegovom uputstvu sam našao upozorenje :Izbjegavati uporabu ukoliko su korišteni zemljišni ili folijarni organo fosforni insekticidi. A ja sam koristio baš Dursban. Zna li netko kakve bi poslijedice mogle biti.
[h=2][/h][h=2][/h]

Mi smo imali problema sa divljom slacicom (ili sa totalom). Prskali acetosav plus 2l/ha + glifosav 480 2,5l/ha, a ostala nam je divlja slacica... Ne znam sta se desilo...

Pre koliko dana ste prskali???
Kod mene doza od 6l/ha pokazala žutilo posle 15dana (13.4. prskano,28.4.počelo žutiti) , naravno zbog nižih temperatura,netreba se jediti samo

brankh , mislim da se upozorenje odnosi na miješanje lumaxa sa orga.... insekticidima , može doći do reakcije i umanjenja dejstva .
Inače ako niste znali i dikamba ima rezidualno dejstvo tj sprečava nicanje nekih korovoa oko 14 dana.

@Momosaric, izgleda da me nisi razumio, ja nemislim mješat hrbicide i insekticide, jer insekticid je već u tlu posijan sijačicom kad i kukuruz.

Jesam te razumio , al šta kaže uputstvo , dal je problem kada se miješaju ili ako je već tretirano insekticidom ranije ? Htio sam ti reći da ni nećeš imati problema.

Citirao sam uputstvo.."Izbjegavati uporabu...." zato i pitam jer mi nije jasno...zašto?? dali će smanjiti učinak herbicida,insekticida ili posljedica po kukuruz. Nemogu vjerovat kako nerazumno napišu.

Branko, najverovatnije si mislio na Tarot 25 wg.Evo ti citiran deo iz upustva, samo je na cirilici, ako ne znas ,kopiraj pa prebaci na latinicu.

- уколико је температура ваздуха у дужем периоду < 10° С
- не користити фолијарне organofosforne инсектициде од 7 дана пре, нити до 4 дана након
примене Tarot 
25 WG. Tarot
25 WG није у интеракцији са пиретроидним и карбаматним
инсектицидима

Poslednja izmena:
Tako je @Vlada015, i tarot ima istu aktivnu tvar, kao i talon, nemam problema s ćirilicom, ali nepiše za moj zemljišni insekticid, već samo za folijarne, ali opet nešto više nego kod mene, tu se spominju i dani i temperatura zraka, i obrnut slučaj...jer ja sam prvo koristio insekticid a onda bih nakon 20 dana taj Tarot. Hvala vam obojici na trudu.

U vezi onih specija koje pakuju u vodorastvorljive kesice, koliko uopste treba vremena da se ta kesica rastvori? Da li je treba rastvarati u vrucoj vodi? Da li je bolje da se otvori kesica i lepo istrese samo sadrzaj u prskalicu?

Veoma brzo ide sve to, ne vise od 10 min. u obicnoj vodi na normalnoj temperaturi.Nema potrebe da se istresa kesica, napravljeno je tako, da bi se minimalno bilo u dodiru sa otrovom.

Nazad
Vrh