Herbicidi u kukuruzu

Pozdrav drugari, jedno pitanje Otac je isprskao na njivi gorusicu sa tezisom, pa imam pitanje, dal ce mozda smetati kukuruzu, i za koliko dana bi mogao da spermi za setvu.
Hvala na odgovorima.::pomoc:;

@ZivaB
Zasto Tezisom a ne totalom?Mislim da neces moci sejati sada kukuruz,bar po uputstvu za Tezis.Poslusaj i savete iskusnijih,ali mislim da ovo nije bio nimalo dobar potez.

Loš potez definitivno.Jeste da je 200rsd/ha mesto recimo 1500rsd/ha ali mislim da ćeš imati problema sa kukuruzom.Pročitaj uputstvo za metark,meteor isl.

To nije smeo raditi.Jedan poljoprivrednik odavde je prilikom prskanja kukuruza na crno u prskalicu od 600 L ubacivao po jednu kesicu Metmarka pa je presevao sve površine.

Tek suncokret neces moci,on je sirokolisni,a Tezis je upravo smrt za sirokolisne.Po uputstvu za Tezis,u slucaju prevremenog skidanja tretiranog useva,mogu se sejati samo jara zita i to nakon obrade zemlje.Da bi se ostaci preparata umesali,pokrili zemljom,razbili malo...Ja sam prosle godine zasejao kukuruzom tudju njivu nepoznatog sadrzaja flore i oprskao kombinacijom Acetohlor+Terbis.U nicanju je sve bilo OK,onda smo se dohvatili drugih poslova i malo zaboravili na nju.Kada sam otisao negde u fazi 7-8 lista kukuruza vise nisam mogao da razaznam gde je kukuruz,a gde divlji sirak.Sirak je bio prejak i odmah sam odustao od folijarnog tretmana.Sve smo pretanjirali,sirak lepo rasitnili i razmnozili i ne razmisljajuci mnogo resili da zasejemo travu.I onda se setim da bi hemija mogla da bude pogubna po seme trava.Naravno,konsultovao sam se sa dobrim ljudima ovde na forumu i potvrdio svoju bojazan da od trave nema nista.Tako da sam opet zasejao kukuruz i orosio ga na 5-6 listu Siranom,sirak je bio poterao samo tako,ali zadovoljan sam bio ovom kineskom replikom originala.Pisem neka svoja iskustva cisto da se ne zeznes,bacis seme i posao i pare a onda opet preoravas i opet ulazes.

Evo jednog dela moje kombinacije, za ovu godinu ...
dhcpk6.jpg

Nego sta,ranije kod nas,islo se u nadnicu,motika u ruke i kopaj,samo se nije sejalo vise od 40-50 ari.:osmeh:
Ne seje se ni sad mnogo vise,ali sad nema ko da kopa,tako da mora da se prska.

@gandrad
Ne razumem sta je problem. Zar je problem okopati jedno jutro (60 ari) kukuruza?

Ma hvala ti brate, nema problema. Ma nema vise ko da okopava , to je problem . U nadnicu da zoves ,nece niko , ili ako ga dobro platis sa klopom i picem, naravno ne isplati se , nema sanse, a i nema ko da kopa , ljudi i zene koje su ranije isle u nadnicu sve to omatorelo ili otislo na onaj svet , ovi mladi , nema sanse, moze i beton ,moze i fasada i kopanje rovova ali okopavanje kukuruza nema teorije. Pa pojedini klinci u mom kraju i ne pamte da je neko okopavao kukuruz. Ruku na srce i kod mene kuci slicna situacija, zena cuva neku babu za sicu ceo dan (propala firma , isto kao moja) deca rade kod privatnika, sta da ti kazem, a sto vec neznas i sam? Ja se jos batrgam pomalo , ali kad naidje posao u mom zanatu ,ja brate trcim za zivu lovu, tako ti je to. Pa u celom selu vec godinama niko ne okopava, sem krompira ,a i to redje (sad ima ogrtaci) . Pa ja kad bih pomenuo mojima nesto o tome oni bi me se odrekli preko novina i b92 , garant.

Nazad
Vrh