Herbicidi u kukuruzu

Ima li smisla i cime prskati na crno kukuruz, oce stetiti vece kise ?
Koliko skuplje dodje merlin flex od acetohlora + terbis po kj?

Poslednja izmena:
LJudi imam problem sa njivom gde sadim kukuruz. Prskam vec nekoliko godina ,protv sirka ali u kasnijem dobu mi se nakupi pirevine ,i to svake godine sve vise . Jesenas sam jedva izorao na nekim mestima . Sad kad sam drljacio nisam mogao sve da povadim ostalo u zemlji. Sa kojim sredstvom i u kom periodu da prskam ove sezone. sutra idem da sadim. Na toj parceli opet ce biti malo sirka pored drugi travki ali plasim se pirevine . Znam da se ona najbolje suzbija u strnistu totalom ,ali ... sta da radim?

Ja problem rešavam ranijim sortama kukuruza ili silažom. Posle skidanja useva odmah skoro istog dana oprskam totalom i gotovo. Na strništima u ovoj suši teško šta uspeva jer su velike vrućine i sirak ili pirevina nema šansu da se razvije da bi moglo da se nastupi totalom.

Najbolje resenje je kao sto kaze kolega soja/suncokret, pa uskolisnim preparatima tuci. Jos jedno solidno resenje je setva psenice i potom totalnim posle skidanja useva. Varijanta sa silaznim kukuruzom nikad nisam probao, ali mi deluje da je dobra fora takodje.

El koristio neko adengo bayerov gledam danas B92 nahvalise ga da bije i na crno i na zeleno plus uz svaku kisu se povampiri.El on samo za uskolisne ili i sirokolisne zanima me i cena ako je tako kao sto kazu a nije mnogo skup znam scime cu prskati ove godine njive

Bayerova hemije nema sanse ispod 2000din/kj tj 3500din/ha da bude. Barem je takvo moje iskustvo. Sve im je dobro, mozda je Majster nijansu losiji preparat.

Adengo je naslednik Merlina. Dobar preparat, ali nije univerzalno resenje ako imas sirka iz rizoma. Tu je bolji Monsun. Takodje sam skeptican sta Adengo moze da uradi palimidi i popancu. Jedino ako nemas visegodisnjih korova, onda je odlicno resenje.

Cene sto je postavio Kiss su njihove zvanicne, na njih dobijaju rabate prodavnice, tako da verujem da ce se moci naci u maloprodaji i jeftinije.

Najbolje resenje je kao sto kaze kolega soja/suncokret, pa uskolisnim preparatima tuci. Jos jedno solidno resenje je setva psenice i potom totalnim posle skidanja useva. Varijanta sa silaznim kukuruzom nikad nisam probao, ali mi deluje da je dobra fora takodje.

Ma Hvala!a znam druze za kombinaciju sa psenicom, vec sam ja to radio, ali evo vec prakticno cetvrta godina kako sam prinudjen da to sadim na jedno mesto i mislio sam da ima neki novi preparat da moze ,ako nista drugo da ublazi problem. Sa sojom i suncokretom neznam gde bih ja to plasirao, ovde u ovom kraju to i nema neku rasirenu naviku da se sadi. A i ja i nemam mnogo zemlje , nego tih 60 ari mi je taman za kukuruz za moje godisnje potrebe.

Ako je tako samo tih 60 ari, onda motika i paranje 2-3 puta. Na mehanicko unistavanje nijedan korov nije otporan::suncanje::

Sta mislite moze li Mustang da se koristi pre nicanja kukuruza ili je bolje kad nikne,pise da moze u fazi od 0-15?
Mustang samo nakon nicanja useva i korova,folijarni je herbicid.Pre svega ima siroko dejstvo na sirokolisne korove koji nicu iz semena,kao i za redukciju zakorovljenosti visegodisnjim sirokolisnim korovima.A optimalna faza primene je od cetvrtog do maksimalno petog potpuno razvijenog lista,pre svega zbog prisustva 2,4D u preparatu.

Samo da dodam na ovu temu o plodoredu i uništavanju korova...
Pšenicu treba prskati i u vegetaciji protiv korova, pa po strnjištu takođe.

Dali smem mesati total sa terbisom i acegogalom? Na jednoj njivi ima deteline a na drugoj ponikle olajine

Nazad
Vrh