Herbicidi u kukuruzu

Kombinacijom mont+terbis (kojom ti oćeš da prskaš) se prska posle setve a pre nicanja, znači nesme kukuruz da izađe napolje. Postoje i zemljišni hebicidi koji smeju i da se primenjuju do 3 lista kukuruza, kao što je Merlin flex ili Adengo, možda postoji još neki, al ja znam za ova dva je generalno u kukuruzu koristim Bayer-ovu hemiju.

Prosle godine sam koristio Acetogal plus i Terbis i vrlo traljavo je odradio posao. Posle sam isao sa Celebrity plusom, popravio je situaciju donekle, ali nisam preterano zadovoljan. Ove godine cu probati Merlin flexx+Acetohlor, a ako je potrebno korektivno probacu sa Monsoon Active.

Ako ces raditi sa monsunom nemoj bacati pare na acetohlore i ostalo, on sam odradi posao extra, nista mu ne promakne.
Najavljuju susni godinu bez padavina tako da ti ne bih preporucio ni merlin.
sto se tice monsoona netreba zuriti sa prskanjem, ili jos bolje split aplikacija.
Pola na 3-4 listu a pola na 8-om listu u ovom slucaju ne ostaje ni jedan korov na njivi.
A kada uzmes racunicu da te monsoon kosta nesto ispod 3000 po jutru, koliko bi kostao recimo i siran+maton(a ne odradi posao ni blizu), i nije tako skupo!
Ja prosle godine prskao punom dozom odjednom +spartanje nakon 2 nedelje i na par parcela sam imao problema sa pojavom druge generacije cicka, Dok je drugar radio split doze bez spartanja i toga nije bilo.

Kako će ova godina izgleda biti sušna, bez obzira što sada pada, mislim da će biti slaba vajda od zemljišnih herbicida.

Kad bi to znali da li ce ili nece biti susna mi bi bili najbogatiji. Generalno nisam pristalica prskanja posle setve, a pre nicanja, ali neki godinama tako rade i ne menjaju. Ne vidim zasto bi ova godina bila drugacija u odnosu na bilo koju pre.

Ako ces raditi sa monsunom nemoj bacati pare na acetohlore i ostalo, on sam odradi posao extra, nista mu ne promakne.
Najavljuju susni godinu bez padavina tako da ti ne bih preporucio ni merlin.
sto se tice monsoona netreba zuriti sa prskanjem, ili jos bolje split aplikacija.
Pola na 3-4 listu a pola na 8-om listu u ovom slucaju ne ostaje ni jedan korov na njivi.
A kada uzmes racunicu da te monsoon kosta nesto ispod 3000 po jutru, koliko bi kostao recimo i siran+maton(a ne odradi posao ni blizu), i nije tako skupo!
Ja prosle godine prskao punom dozom odjednom +spartanje nakon 2 nedelje i na par parcela sam imao problema sa pojavom druge generacije cicka, Dok je drugar radio split doze bez spartanja i toga nije bilo.
Nikad nisam radio split aplikaciju. Koja kolicina vode i Monsoona ide na hektar kad se radi split aplikacija?

Kakav je cabrio top? Jel koristio ko?

cabrio top je fungicid a ne herbicid :bravo:

- - - - - - - - - -

ja sam prosle god radio samo siran oko 1,5l po h i super je odradio posao a kukuruz je bio vrhunski nijedan jalov struk niti poleganje neko zito mi je sad na toj parceli jedno od najboljih u polju... tako da i ove godine planiram samo siran u 4,5 lista

Voda ide isto kao i kod normalnog prskanja, samo herbicid prepolovis na pola. Znaci umesto 1l na kj ti stavis 0.5l na kj.
PS:
Moze tu lepo i da se ustedi, nekad je na parceli dovoljno i samo prvo prskanje od pola doze...

Imam dosta trave na pripremljenim njivama.Planiram da posejem kukuruz pa me interesuje kojom kombinacijom ste ,a da je najjeftinija, skidali tu travu pre nicanja useva.Nisu tvrdokorne trave već uglavnom gorušica i sl.

Ti radi kako hoces,ali ja vidim kako ta kombinacija odradi posao samo tako.
Kad je to uspelo 2012 da odradi,onda ce svaki put odraditi.

jeftinije je da se ide Matonom umesto totala...prosle god mi je to kasno rekao jedan covek, kada sam vec kupio total :(

Ako ima samo sirokolisne onda 2,4d dodati oko 0,5lit,h,a ako ima jos koja a ne skida je ovaj preparat onda dzabe,sigurnija varijanta Total.

Mislio sam na sirokolisne, samo nisam napisao....za uskolisne ne vredi, mada oni kasnije izlaze.....nego me interesuje je l moze dva puta 2,4d dodavati? Jednom posle setve odmah i drugi put kad je jos mali kukuruz? je l moze da ima neke negativne reakcije zbog ponavljanja?

kad vec pricamo na tu temu da li bi odradio posao i recimo meteor, tezis i sl preparati te vrste za isti problem bez uticaja na usev pre nicanje.. Mislim da je i on samo kontaktni... da li je neko probao?

Nazad
Vrh