Herbicidi u kukuruzu

To je tema o kojoj mozemo danima da pricamo i da opet bude podeljenih misljenja. Ako se ispostuje doza i uzrast smanjenje prinosa je zanemarivo izmedju razlicitih preparata.

Miroslave, ako prskaš preparatom "Cordus", nemaš potrebe dodavati dikambu, jer on odnosi sve, a primenjivao sam ga i u 8. listu kukuruza.

Pozdrav od Mirka iz Kule.:cao:

Jesi siguran da odnosi sve? Pošto ima 2 materije Nešto na bazi nikosulfurona i nešto od tarota, a znam da su oba preparata pravljani uglavnom za Sirak, pa zato pitam jer može da se doda i dikamba

- - - - - - - - - -

http://www2.dupont.com/Crop_Protection/sr_RS/Produkty/Herbicydy/Cordus75WG.html

Nepiše ništa za palamidu

I ja mislim da ne nosi sve, ima tu još dosta širokolisnih koje ne uništava. Verovatno si mislio na Arigo, isto DuPontov preparat, mešavina Cordusa i Calista.
A što se tiče mešanja Cordusa i Dikambe, moj komšija koristi Cordus sa Lentemul i kaže da je zadovoljan, samo što trebaš biti ažuran i prskati do 4. ili 5. lista ja mislim. Na jednoj njivi je malo okasnio i reče mi kad je išao da šparta sve je bilo ok, a kad je išao da zagrće, sav kukuruz je dobio guščiji vrat. Mislim da mi je rekao da su i kukuruzi bili jalovi.

Trebao je da prska 2 puta. Prvo sirokolisno u 3 pera i kasnije Kordus u 7-8 pera. Sirak ne nikne kad kukuruz ima 3 lista, a Lentimulu je do optimalan uzrast za primenu.

To je i on znao, ali je samo na tu jednu parcelu zakasnio, pa je uradio što bi mnogi uradili kad stignu na njivu, stisnu zube pa šta Bog da.

Kad smo već opet otvorili diskusiju u ovoj temi, da ispričam još jednu priču. Mi u Nikolincima smo imali jednu veliku grešku. Kad se pojavio Siran na tržištu, većina je prešla na Siran sa Motivella jer ga tobož zadruga koristi (isto tako prešli smo sa Calisto-a na Dimark, pa u suncokretu na Kletox i td), jer ako ih zadruga koristi, zašto i mi ne bismo obični paori. Prva, druga godina još nekako, ali onda je došao taj Siran kao griz, pa muke dok smo sve to izmešali, da ne pričam posle prskanja koliko sam se mučio da skinem onu masnoću sa prskalice. I prc, taman mi deda preda štafetu i ja omanem, njive mi se napune korovima, i naravno kriv sam ja jer ne znam da prskam. A niko se nije setio da zadruga svake četvrte godine zaseje istu kulturu na istoj parceli, pa nije im ni potrebno nešto skuplje za pokoji sirak ili palamidu. A mi teramo monokulturu i po 10 godina.
I ne kažem, ima ko zna sa jeftinom hemijom da načini njivu čistu ko suza, video sam i ovde na forumu to. Ali ja to ne umem i neću više da škrtarim na hemiju jer sam se dve godine opek'o i na nekim njivama sam ove godine gadno na##bao i jedva ih očistio, ali sam uspeo. Uzgred, Equip + Laudis sam koristio. Bilo je hladnjikavo vreme i posle 15 dana sam se uplašio da sam i ove godine omanuo sa sirkom iz rizoma, ali posle 20 i kusur dana + špartanje, njive sam doveo u red.

Da li je neko koristio ili imao priliku da vidi da je neko koristio preparat Coragen 20SC od DuPont-a, koji sluzi za zastitu kukuruza i za suzbijanje kukuruznog plamenca, pa neke utiske da cujem, kako se pokazao?

Dali neko prska kukuruz sa Monsoon-om u split dozama, tj iz dva puta?
Ja ga koristio vec 2 godine, a i sada sam kupio za ovu sezonu.
Samo prosle godine na nekim parcelama sam imao problema :
Prskao kukuruz kada je imao 6-7 listova punom dozom, preparat je odradio posao sta vise odlicno, ali posle 20-tak dana na nekim parcelama su krenuli da nicu novi korovi, i dok sam ja to primetio bilo je kasno, nije se vise moglo uci u parcelu sa traktorom, a i kukuruz je bio prevelik za prskanje sa bilo cime.
Mislio sam da idem split prskanje ove godine, pa me zanima neko iskustvo i dali je to uopste preporucljivo raditi?

Je l' koristio neko Valsagard ? Koliko vidim,jedan je od najjeftinijih,ali koliko je efikasan u odnosu na Acetogal,Acetomark i sl.?

Prosle godine sam koristio Acetogal plus i Terbis i vrlo traljavo je odradio posao. Posle sam isao sa Celebrity plusom, popravio je situaciju donekle, ali nisam preterano zadovoljan. Ove godine cu probati Merlin flexx+Acetohlor, a ako je potrebno korektivno probacu sa Monsoon Active.

Poslednja izmena:
Ja sam prošle godine išao acetohlor + terbis, 1+1 l/kj i s obzirom da su to zemljišni herbicidi koji se "aktiviraju" pri padavinama, solidno je odradio s obzorom da je to vrlo jeftina kombinacija.

Ajel bi bilo dobro koristiti neki lepak? ja bi spricao kad posejem pa dok kuruzi izadu malo van, a onda ce i korovi vec krenuti malo.

Nazad
Vrh