Herbicidi u kukuruzu

PITANJE:

Prskao sam kukurz Eqipom i Matonom, unistilo je dosta vrsta trave.Ostalo je samo trava u obliku nane, ne znam cime bih mogao da prskam jos jednom da tu travu unistim.
Unapred hvala.

No code has to be inserted here.

@Marcelo
Problem dikambe i jeste tatula. Kada se primeni sa nikosulfuronom zajedno onda jos nekako i suzbije tatulu, medjutim kada ides umesto nikosulfurona, rimsulfuron ili ides ne daj Boze cistu dikambu tatulu nece odneti (odnese one u pocetnoj fazi kotiledona, ali malko vece NE). Ja sam nagrabusio zbog toga jedne godine i od tada dikamba SAMO ako nema tatule. Laudis i mezotrion (sada tako pisem, jer Calisto nije jedini preparat - isteklo je patentno pravo) su verovatno najkompletnije herbicidi za sirokolisno. Kako kaze drugar Laudis deluje na sve sem kukuruza :osmeh: Uskolisno ako ne moze da suzbije, barem ce ga zadrzati dobrih mesec dana.

Samo da i Laudisu istekne patentno pravo, ima da bude najprodavaniji sirokolisni herbicid. :osmeh:

a sta unistava popanac onda??

Avalon ili Cambio,sadrze Bentazon i jedan i drugi preparat a imaju i dikambu u sebi,nisu bas jeftini ali su fantasticni herbicidi do 6-tog lista,preko toga iskljucivo Laudis - najkompletniji preparat

- - - - - - - - - -

Interesujeme do kog se lista naj kasnije smije prskat kukuruz, u pitanju je pako,a herbicid je celebriti, kisa neda da se poprsce a vec prerasta.

Sa Laudisom ili necim na bazi Sulkotriona tj. Mezotriona (sulkogan,tangenta,calisto).Celebrity plus sme do 6-tog razvijenog lista jer dikamba koja je u njegovom sastavu moze da osteti kukuruz ako preraste tu velicinu,e sad postoje razna iskustva i zavise od jos nekih faktora kako ce se odraziti herbicid na kukuruz (hladno i kisovito vreme,velika susa i lose stanje biljke itd.).

@ lemilica @ bojčetić hvala Vam na pomoći i detaljnim odgovorima :ppozdrav: Pošto imam na 3kj ( 1kj+ 1kj+ 1kj ) problem sa ovom tatulom odlučio sam da isprobam mali eksperiment , odlučio sam da probam na jedno kj ( gde ima najmanje tatule ) da ošpartam i zagrnem ova resto 2kj da oprskam sa laudisom . Juče sam probao da špartam ,ošparto sam više od pola (onaj kukuruz sa druge slike) i napravio više štete nego koristi svaki 20 -30 kukuruz je puko ( jedar je i pun vode ) ::samo bes:: tako da sam odusto od špartanja i idem sve na prskanje . Naiskreniji savet svima kome je kukuruz velik ( do .aja ) neka izostavi ovu agrotehničku meru da neprođe kao ja.

Nisam danas našao laudis kod nas u Pazovi tj ima samo pakovanje od 5l pa su mi savetovali da uzmem Calisto ili Chief odlučio sam se za chief ponajviše zbog cene uzeo sam 2l za 3kj ali kad ću oprskati to neznam danas opet bio pljusak.

moze li equip na equip,prvo prskanje je bilo 21.maja 1.2l po jutru,sada bih da ponovim sa 1l po jutru.kukuruz je svakojak od 3-10 lista,sirak je oboleo ali nije gotov pa bih da ga dokrajcim..

Maximalna doza Equipa je 2.5 l/ha odnosno 1.4 l/kj. Na uputstvu pise da se upotrebi samo jednom na parceli u toku godine ako se koristi u punoj dozi. Bila ti je greska sto nisi isao u split aplikaciji. Ja sam ga koristio u dva navrata sa po 0.7 l/kj i napravio odlican posao. Ne znam koji savet da ti dam!!!

Kolko mnogo ima sijerka koji misliš da će preživjeti . Ako nije mnogo razmisli da nediraš , može da budi i pored sijerka dobar kukuruz ako ga nije mnogo .

Ja sam iso u split aplikaciji i sad se kajem, jer da sam isao punu dozu crkao bi sav sirak, a ovako posle drugog tretmana su naisli hladniji dani i kao da je prilicno smanjeno dejstvo equipa, a dok se ceka da otopli sirak napreduje i po hladnom vremenu.

Ja sam iso u split aplikaciji i sad se kajem, jer da sam isao punu dozu crkao bi sav sirak, a ovako posle drugog tretmana su naisli hladniji dani i kao da je prilicno smanjeno dejstvo equipa, a dok se ceka da otopli sirak napreduje i po hladnom vremenu.
Bice efekta za koji dan.Ako je sirak dobio nesto od otrova sredice je sigurno

moze li equip na equip,prvo prskanje je bilo 21.maja 1.2l po jutru,sada bih da ponovim sa 1l po jutru.kukuruz je svakojak od 3-10 lista,sirak je oboleo ali nije gotov pa bih da ga dokrajcim..

Kod mene je TAROT dve nedelje otezao da unist uskolisne korove, bice efekta , ako je uradjeno sve kako treba, samo treba malo vise vremena...........

odustao sam od prskanja,posle jednog paranja i zagrtanja druga njiva,equip-u duze treba da razbije jace rizome,neke samo zaustavi,bledo zuti sirak rece mi zastitar moze unistiti samo u suncokretu fuzilejd,u kukuruzu samo se moze zaustaviti dok kukuruz ne pobegne...kasnije cu malo izmotikati prezivele,a za sledecu godinu suncokret.

Danas odem u njivu gdje mi je kukuruz i imam sta viditi kukuruz dobar bio bi i bolji ali ga korov slatkovina(ona lozica) bar se kod mene tako zove ga unisti,kukuruz je 10 pera i vise,e sad jel ima neka tecnost koja bi mogla unistiti korov a da ne unisti kukuruz,.

Danas odem u njivu gdje mi je kukuruz i imam sta viditi kukuruz dobar bio bi i bolji ali ga korov slatkovina(ona lozica) bar se kod mene tako zove ga unisti,kukuruz je 10 pera i vise,e sad jel ima neka tecnost koja bi mogla unistiti korov a da ne unisti kukuruz,.
laudis ce je sprziti ako je ne unisti skroz bar ce je zaustaviti dok kukuruz ne ode. na forumu se pise da moze sa njim da se prska sve dok traktor moze da udje u njivu.

Pozdrav svima :cao: ..imam na jednoj parceli problem sa sirokolisnim korovima u pitanju je kukuruz faza 5-7 listova e sad prskao bih plamenom jer ga vec imam ali nzm jel bi stetno delovao na ove u fazi 7 listova ?

Nazad
Vrh