Herbicidi u kukuruzu

Ja bih ti toplo preporucio da ukoliko imas samoniklog suncokreta a kukuruz ti je do 6 lista obavezno i iskljucivo prskas PEAK-om...On je zakon,nema da se oporavi a radi ga preko zemljista i ne da da izadje drugi!To za ubuduce,a sad Laudis,Kalisto,Tangenta,sve ide do 10 lista...

Pitanje:Ako je kukuruz tretiran sa PEAK-om, da li moze da se seje sledece godine secerna repa? Hteo bih da sejem sledece godine na toj parceli cveklu, pa da pitam?

Pitanje:Ako je kukuruz tretiran sa PEAK-om, da li moze da se seje sledece godine secerna repa? Hteo bih da sejem sledece godine na toj parceli cveklu, pa da pitam?
Nije preporuka samo za repu,mada...Citao sam da ukoliko je tokom godine kisovito i zima ima dosta vlage moze se i repa sejati bez ostecenja,ali da li vredi rizikovati?!Ja sejem suncokret posle njega nisam primetio neku fitotoksicnost,mada je repa najosetljivija.Bolje nemoj,ne znam sta da ti kazem...U stvari pitaj nekog strucnjaka Syngente,oni ce da ti kazu najbolje!

Posle žetve useva (pšenice ili kukuruza) preporučuje se duboko oranje da bi se poboljšala razgradnja herbicida. U slučaju prevremenog preoravanja, na tretiranoj parceli posle obaveznog oranja mogu sesejati kukuruz i pšenicu. Herbicid Peak 75 WG ne predstavlja rizik za naredne useve, osim šećerne repe, koja se može sejati 12 meseci od primene. Primena doze veće od preporučene ili preklapanje tretiranih površina može dovesti do oštećenja narednih useva suncokreta, soje i šećerne repe.

nije bas bezazlen , preuzeto sa njihovog sajta
http://www.syngenta.com/country/rs/sr/cp/productlist/pages/peak75wg.aspx

Nikako repa posle Peak-a! Kod nas su se opekli ljudi sa tim. Takodje repa posle pulsara NIKAKO.

Sa čime suzbiti samorasni suncokret, koji je počeo da se oporavlja od tretmana sa Dikambom?

Ako je kukuruz do 6-tog lista mozes Cambio ili Galenikin Avalon koji su mesavina Bentazon+Dikamba,fantasticno deluju na te korove koji su poslednjih godina masovno zakorovili njive,jedino je problem sa divljom kupinom koje ima na parcelama koje nisu dugo obradjivane.

Naravno da ne treba da Cambiom, jer je kambio takodje dikamba. Imace veliko smanjenje prinosa.

Dejstvo Sirana i koloseuma vrlo zadovoljavajuce, prskano pre nekih 15stak dana
za-poljoinfo.jpg

Pitanje:Tretirao sam Kukuruz 16 maja Tangenta-Talisman,1+1l/h Semenski sirak je nestao sirokolisnog nije bilo puno i on je nestao.Ali imam problem sa sirkom iz rizoma Krajevi listova su pozuteli ali on je porasto.Kukuruz je u 7-8 listu a sirak oko 30 cm visok Kupio sam equip i planiram sutra da isprskam kukuruz u dozi od 2l/h stim sto nebi prskao po celoj njivi nego samo tamo gde ga ima.dali ce ga dotuci equip i dali ce negativno uticati na kukuruz ovo drugo prskanje i velicina kukuruza?Takodje me interesuje vase misljenje o Tangenti?

Equip 2l/ha ce ga dotuci i na rod mislim da se nece odraziti. Jer nisi isao punom dozom ni jednog herbicida za uskolisno. Tangentu nisam koristio nikada.

Pitanje:Tretirao sam Kukuruz 16 maja Tangenta-Talisman,1+1l/h Semenski sirak je nestao sirokolisnog nije bilo puno i on je nestao.Ali imam problem sa sirkom iz rizoma Krajevi listova su pozuteli ali on je porasto.Kukuruz je u 7-8 listu a sirak oko 30 cm visok Kupio sam equip i planiram sutra da isprskam kukuruz u dozi od 2l/h stim sto nebi prskao po celoj njivi nego samo tamo gde ga ima.dali ce ga dotuci equip i dali ce negativno uticati na kukuruz ovo drugo prskanje i velicina kukuruza?Takodje me interesuje vase misljenje o Tangenti?
Ekvip ce sigurno zavrsiti posao a sto se tice negativnih efekata mislim tu nema nikakvih problema jer je vrlo selektivan a i prvi put koristis Ekvip na toj povrsini.Sto se Tangente tice prilicno je dobar i selektivan herbicid ali nema neke efekte na korove kao sto je poponac i divlja kupina tj. ako se ovi korovi ne suzbiju na vreme Matonom ili Plamenom Tangenta tu nece pomoci.Dobar je za palamidu,pepeljuge,stireve...

Ekvip i Talisman deluju na skoro identicne korove. Zastitar u velikoj firmi kod nas uvek smanjuje dozu ako treba da se ponovi tretiranje sa nekim preparatom od sirka. Ipak je sirak najslicniji kukuruzu.

Pitanje: kukuruz tretman tarot + banvel, radjeno pre 15 dana. ali imam novog ponika korova , uglavnom uskolisnog, da li da radim equip, ili da ispartam , pa posle equip??? sta vi mislite?

Nazad
Vrh