Herbicidi u kukuruzu

Bice dobro 100 %. Dikambi je potrebno 15 sekundi, a ne sat i 15 minuta. Do duse ona deluje samo preko lista, ali zato deluje. Videces vec sutra kako se trava uvija pod naletom ove soli.

Ja kad god prskam preko lista,a pogotovo sirkove,bez obzira na herbicid uvek dodam malo ureje.Nije to nešto puno,oko 2-3kg/ha ali dovoljno da usvajanje korova bude daleko brže i bolje.Primetio sam da sirak mnogo bolje i brže crveni kada tako radim.

Evo mog f38....lepo napreduje, mada negde ima 5-6 a negde 6-7 (u tociru sedmi) lista....

img20130517084437.jpg

Suse se sirokolisni korovi, ali da li neko zna koja je ovo trava...posto je ona jedina prezivela i ocigledno da joj prskanje nije ni uzdrmalo.... :(( slabo se doznaje oko korova, znam one osnovne, pa da vas pitam, da bih znao za ubuce??

img20130517081017.jpg

img20130517081035.jpg

Nikad ne bih pogodio da je to cicak! e hvala vam! :) Prskao sam sa matonom, sto mi zastitar preporucio iz zadruge, ali ovo je poslednja god da radim sa njim...sad kukuruz ima 6 listova, manje vise, je l postoji nesto sto resava cicak u ovom uzrastu kukuruza?

Uzmi Cambio ide 2 l/ha za jače korove , kao npr čičak. Dodaj okvašivač. Ja ću verovatno sutra da tretiram kukuruz sa istim, i kod mene ima isti ovaj korov.

Da sam znao ranije, prskao bih odmah njime...a svake god imam tu glupu travu! Cambio je do 5 listova, tako da sam zakasnio...ali hvala na savetu da znam za sl god!

Mozes ga resiti Calistom (Chief). Mada sa slike koliko vidim cicak je dobro slogiran. Malo ospartaj za 10 dana i prodji motikom da poseces sto ostane u redu.

Slažem se sa @diklofen@Kod mene na većini parcela uspela ona najjeftinija kombinacija(zemljišna)Bukvalno nema niti jedne travke.Međutim na onim gde ću raditi korekciju to je u gl. radi slatkovina (slak ,poponac,vijušac) ili ljuljevi u buljucima ,tome ova kombinacija nemože ništa. Malo je poponac žutno ali znam da će oživiti.

Koja je ovo bila kombinacija zemljisnih herbicida?

Samo da prenesem svoja iskustva. Tri različite njive kukuruza, tri kombinacije, rezultat nakon 7 dana.

1) Cambio 1,15l/kj + 0,7l/kj Siran 750 WG + 0,1% okvašivač + prihrana. Na njivi preovladavali sirak i palamida, više palamida. Sirak osušen 70%, a palamida nekih 60%. Vrlo zadovoljavajuć rezultat nakon samo 7 dana.

2) Tarot plus 220g/kj + 0,1% okvašivač + prihrana. Palamida i sirak, više sirka nego palamide. Spržen i sirak i palamida 90%! Prezadovoljan sam! Prvi put ga koristim, može do 6. lista, al sad ću znati za sledeću godinu da je dobar.

3) Maister 0,9l/kj + prihrana. Ovde baš i nisam zadovoljan. Ima dosta palamide, zakasnio sam bio za lontrel, a nisam imao iskustva sa taror plusom. Bilo je i sirka, on je gotov nekih 70%, a palamida jedva da se suši. Možda se i ne suši, nego se tripujem. Prošle godine bilo super, al nakon nekih 2 nedelje. Valjda će se u ovih nedelju dana spržiti.

@LAKARIJE@ Acetohlora 2l i terbutilazina 1.5l. Oko 20 e .koštao hektar.....Kod mene nema sirka,nije još došao .Pojavljuje se pomalo,ovih godina.

Ova kombinacija što koristi spasoje je osnova zemljišnog (na crno) prskanja , ali u tipu zemlje koji je čest u Bosni recimo , to može često biti i jedino prskanje . Imam i ja nešto takve zemlje , i često oprskaš samo poslije sjetve i ne bude ni travka kad se kombajnira . U drugim tipovima zemljišta je druga priča , tu nemogu proći tako jeftino pored palamide , sijerka , čička, jagode, onih "smrekvica" naznam kako se zovu i sl.

Bolje je što je tako .Bar znaš da je zemlju nečemu..Mislim kad ima ovih što si nabrojao npr boce ..

Pa jeste , sijerak i kukuruz su rodjaci , tamo gdje gura sijerak tu paše i kukuruzu. Tamo gdje caruje koštan i ambrozija tu je sveto pismo prskanje prije nicanja .

Moje iskustvo od ove godine. Njiva gde ima zubace, sirka, palamide, ambrozije, tatule, abutilona... (jos ima sigurno nesto) Prvi put je radim ove godine i nisam prskao na crno. Oprskao sam je sa 0.3l/kj matona i 0.3l/kj nikosava. Padne kisa posle sat vremena, odem za 7 dana i vidim da je su samo malo sirokolisne dobile po nosu, ali jako malo. Odem i oprskam sa 0.4l/kj plamena i 0.7l/kj nikosava. Danas odem da obidjem, sve je pocrkalo sem zubace (pirevine). To cu morati sa Laudis/Ekvip. Zanimljivo da je nikosulfuron nije ni malo zakacio. Mozda je malo zabunio, ali je zelena i vesela. Greska pocetnicka - trebalo je posejati u tu njivu soju i prskati agil/fusilade/fokus/selekt super, mada onda bi sa palamidom nagrabusio.

situacija 2: prskano samo sa 0.3l/kj matona u 3 listu. posle 7 dana majster 1l/kj i danas (takodje posle 7-8dana) odem i vidim da je sve pocrkalo, ali ono sto sam primetio da krene nova generacija korova koji je sad u vazi mini kotiledona. Mislim da ce spartanje biti dovoljno za ovaj slucaj.

Dalje sta sam zakljucio, ova godina je skroz luda. Sve sto sam zakljucio u proslim godinama ovde nije vredelo i morao sam menjati plan u hodu iako je bilo zacrtano prskanje sa nekim skroz drugim preparatima.

Da smo mi zivi i zdravi, a ova godina ce biti za pamcenje sigurno, kako je krenulo. E sad, da li ce se pamtiti po dobrom ili losem....
Inace, kukuruz koji je pre osam dana oprskan kombinacijom Nicogan+Cambio raste ko blesav, a korovi nestaju. Ako sve bude kako treba, parac stupa na scenu sledeci vikend.

Bojceticu, pirevina i zubača nisu ista biljka. Ni rimsulfuron im ne smeta, jedva malo požute od njega. Equip ih duže zadrži.

Nazad
Vrh