Herbicidi u kukuruzu

Danas zavrseno sa prskanjem kukuruza sa kombinacijom siran+colloseum videcemo efekat ove prilicno jeftine kombinacije u odnosu na neke druge preparate..

Da li neko zna da li se moze prskati kukuruz kojeg je prethodnog vikenda tuko led, ili se mora malo sacekati. Znam da ima na forumu clanova koji idu na fakultet, mozda oni imaju neka saznanja.

@frenky taj kukuruz je trenutno u fazi oporavka od stresa uzrokovanog gradom, sama defolijacija utice na smanjenje int. fotosinteze te i biljka sporije napreduje i sve ulaze u to da ponovo olista i zablista punim sjajem :osmeh: bolje bi bilo sacekati malo, naravno ukoliko je to moguce

ddragan-e da se ne znamo pomislio bih da si neki Bayerov ili Basf-ov predstavnik čim pišeš da njihovi herbicidi povećavaju prinos a ostali nisu dobri jer prinos smanjuju.
Nemam ja apsolutno nista od tih kuca osim sto im ostavim par hiljada eura godisnje,i nisam napisao da im njihovi preparati podizu prinos,nego da Siran znatno utice na smanjenje prinosa(neznam za Talisman,Protivel...,sa njima nismo experimentisali)Nemam razloga da lazem i izmisljam.:ppozdrav:Jedino cega se nesecam u kojoj fazi je kukuruz bio kad smo prskali,koliko je listova imao.

Cetvrti dan od tretiranja Callistom.
fotografija06921.jpg

Poslednja izmena:
Nikosulfuroni su 1000din/l (Siran, Nikosav, Nikogan...) a dikambe oko 1600-1700din/l. Ako ima rizoma 0.7-0.8l/kj + 0.3-0.35l/kj Ako nema sirka iz rizoma smanjis prvi herbicid na 0.5-0.55l/kj. Sto ce reci 750din+550din ili 550din+550din.

Juče obišao kukuruz dok sam kosio lucerku, parcela od 0.7ha, poprskana samo jednom odmah posle sjetve, pala slaba kiša isto veče. Ne mogu da se sjetim čime je prskano, otac je to radio ali neće biti potrebe za drugim. Danas dobija medjurednu obradu i vještačko djubrivo i to je to, posle ću mu dati prihranu preko lista dok još malo odraste. Znam da je jedan herbicid bio kineske a drugi srbijanske proizvodnje, vidjecu danas koji su bili u pitanju ali stvarno svaka im čast, posao su odradili za svaku pohvalu. Ista ili slična situacija je i još dvije parcele (1.5ha ukupno), sledeće tri parcele ću morati da prskam protiv loze i koštana.

nisam pristalica " jeftinih " herbicida jer ne urade uvek baš onako kako ih reklamiraju ,čekajući da odrade posao vreme prolazi kukuruz rase i kada se vidi da nije uspelo šta onda kukuruz ili prerastao ili se nema ::novac:: za ponovno prskanje jer su herbicidi koi se mogu koristiti kasnije znatno skuplji a kad kažem kasnije mislim posle 7-8 lista i kada se sve uzme u obzir ipak je bolje platiti više i uzeti kvalitet koi stvarno rešava problem možda sam ja lud pa ovako razmišljam ali svi znamo po nekog kome nije uspeo otrov ja taj slučaj nisam imao a uvek sam koristio BAER, BASF,SINGENTA i nikad Kineze

Imate i Siran 750WG.Košta kod nas 999 dinara i ide ga 60gr/ha.Mi smo išli sa Nikon-om 1.25l/ha i Peak-om 20gr/ha.Nikon je 945 dinara litar a Peak 450 dinara za kesicu od 10 gr.

već sam ranije pisao o ovome ali " ponavljanje je majka mudrosti "

Za postizanje adekvatnog efekta u tretiranom usevu (bilo da je reč o primeni herbicida, fungicida ili insekticida), pH vrednost vode u koju dodajemo određeni pesticid ili pesticid i đubrivo je od velikog značaja.

Usled neodgovarajuće pH vrednosti vode i rastvora preparata za zaštitu bilja (pH > 7) može doći do njegovog razlaganja, narušava se stabilnost rastvora a samim tim i efekat dejstva preparata. Iz tog razloga proizvođači često ponavljaju tretmane ili povećavaju doze pesticida, čime se može prouzrokovati pojava fitotoksije na biljkama. Zato je veoma važno da pH radnog rastvora iznosi oko 6-6.5.

Npr. aktivna materija dikamba koja se koristi za suzbijanje širokolisnih korova u kukuruzu je stabilna i najaktivnija pri pH vrednostima 5-6, dok se pri višim pH vrednostima rastvora razgrađuje. Takođe, za suzbijanje korova u šećernoj repi koristimo, između ostalih, herbicide na bazi aktivne materije fenmedifam koja se razgrađuje u alkalnim uslovima, tj. na višim vrednostima pH

@bojetic....si siguran da su te prve mere po kj? da nije po ha? meni je zastitar rekao da ako delim preparat protiv sirka (nikosav u mom slucaju) da idem 0.3l/kj + 0.5l/kj...nesto mi puno to tvoje, je l sme toliko da se poveca, s obzirom da i na preparatu pise ova kombinacija koju sam dobio?? pitam jer i ja imam problem sa rizomskim sirkom, pa bih povecao ako moze ovaj drugi put, je r sam prskao vec jednom

Bojčetić je pisao o jednokratnoj upotrebi Nikosulfuron+Dikamba, a ti radiš tzv. split aplikaciju. Ja sam išao jednokratno istom dozom kao što je napisao Bojčetić, s tim da sam radio Cambiom umesto same Dikambe u količini 1l/kj kada je kukuruz bio u 4. listu, pre nedelju dana.

Juče i danas pre podne završio drugi tretman Monsoon Active 1 l/ha u prvom išao sa 0,8/ha i mislim da će biti ok kukuruz ima 7.listova sirak dobio po njonji a za korove da nepričam ova druga doza će dokrajčiti korove i sirak , mislio sam da nešpartam samo da zagrnem koji je vaš predlog?

Ako nemas trave po njivama bolje malo spartaj umesto zagrtanja, eventualno zagrtati samo razorske vrste ako ima trave

drugari interesuje me vase misljenje-oprskao sam kukuruz veceras komb nikogan+chief i posle oko 1h 45 min pala kisica- da li sam bacio novce ili cu imati nekakve koristi od danasnjeg posla?!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh