Herbicidi u kukuruzu

Ja te preparate više ni u strnim žitima ne koristim. Vreme ih je pregazilo. Jedan gospodim iz NS semena, promoter se često našali kako naši ljudi po navici već četrdesetak godina primenjuju isti oprobani recept u proizvodnji kukuruza, a to je Monosan - "Ferguson" - NS 444. Čovek lepo kaže da taj 444 proizvode još uvek samo zato što ga narod traži iako ga je odavno vreme pregazilo i noviji hibridi daleko prevazišli. Verovatno je ista stvar i sa Monosanom, Esteronom itd.

Sto kaze Bojcetic,rekao bih da najveci udeo u prinosu sto se korova tice ima to da su suzbijeni u pravoj meri,a da na prinos u kolicini od 1 t/Ha utice da li je Siran ili Equip nesto bas i nisam siguran...

Prskao sam ja sa 1l nikogana po kj u split aplikaciji pa bilo kukuruza kao nikad, po meni je vreme primene herbicida bitno, ako piše do 5- og lista onda neka bude tako a iskreno nešto nevolim kukuruz preko 6-og lista da prskam.

secam se da je prosle godine Garisa postavio tabelu ili fajl u kome je detaljno objasnjeno faze razvoja kukuruza ( koji se listovi sve racunaju )
jel moze mala pomoc ....da ne listam do besvesti ...

Da li moze neko da mi odgovori?Radio sam prskanje kukuruza u split aplikaciji Siran plus peak u prvom prohodu,dve parcele sam uradio samo siranom i sutra bih da uradim sa peakom,jer se bojim da mi ne preraste kukuruz jer je vec sesti list,a siran bih da uradim za 5-6 dana da mi nikne sto vise sirka.Da li je problem?Hvala

ddragan-e da se ne znamo pomislio bih da si neki Bayerov ili Basf-ov predstavnik čim pišeš da njihovi herbicidi povećavaju prinos a ostali nisu dobri jer prinos smanjuju.

Znam da su najskuplji ,ali svaki .Ako ideš u zemlju sa Merlinom ,nema ga skupljeg. Ako ideš u pšenicu sa prosarom ,nema ga skupljeg i sve tako obrni i okreni oni su najskuplji ,a dali su i najbolji :sta:

Kazu,ako ne znas sta je dobro pitaj sta je skupo.Ali ne opravdava uvek cena kvalitet.Nekada skupo placamo samo marku,brend...a da podjednako valjano mozda imamo alternativu i od manje afirmisanog proizvodjaca.

Danas sam prošao pored parcele kukuruza koji je u 6-7 listu i oprskan je matonom(ostala flaša kod kamena) .Vidi se da su neki kukuruzi već pali za slobodu.Mrzilo me da stajem da slikam iako je foto aparat bio kod mene.

Danas je cale uprskao nesto,ali verujem da ce biti dobro posto je manje od pola doze u pitanju...Na povrsinu od 40-ak ari je sipano Sirana puna doza i Dimarka 1,5 dl u prskalici-taj kukuruz je u 5 listu.Problem je sto je to planirano za jednu njivu a posto je otac prskao i ostalo mu u prskalicu vode+otrova,obisao drugu njivu u blizini i isprskao do komsije ne punih 12 vrsti koliko je imao otrova.E sad taj kukuruz je u 6-7 listu i bojim se da bez obzira sto doza Dikambe mala i gotovo skroz razblazena ne napravi neku stetu!Iskustva,predlog,preporuka sta mislite?!

U svakom slučaju imaćeš eto mini ogled.Po meni niti će išta biti,niti će se išta primetiti na kukuruzu.

Slažem se sa @diklofen@Kod mene na većini parcela uspela ona najjeftinija kombinacija(zemljišna)Bukvalno nema niti jedne travke.Međutim na onim gde ću raditi korekciju to je u gl. radi slatkovina (slak ,poponac,vijušac) ili ljuljevi u buljucima ,tome ova kombinacija nemože ništa. Malo je poponac žutno ali znam da će oživiti.
2uiir69.jpg
35243zs.jpg

Nazad
Vrh