Herbicidi u kukuruzu

Naravno da rešava i sirak iz rizoma.Pa moje iskustvo je da je nikosulfuron(talisman)nekako bolji i da brže skida muvare ali zato su rimsulfuroni(Sorgum) bolji za sirkove i širokolisne korove poput čička,gorušice,samoniklog suncokreta i čak manje palamide.

ok hvala ti,meni bitno da resi sirak iz rizoma, inace je njiva cista malo ima sirokolisnih,i muhara,ali imam sirka iz rizoma u ''flekama'' prskao sam posle setve pre nicanja e pa sad dali zbog toga nema puno korova iz semena ili .... jer kise nije dobila...znas li cenu talismana???

@mladen87,
tu kombinaicju koristim sad u 4 listu kukuruza sa dozom od 0,3l/kj dikambe i 0,5l/kj nikosulfurona, da bi za 10-14 dana stigao jos jednom sa nikosulfuronom u dozi od 0,4l/kj (u kukuruzistu obavezno split) u suncokretistu i strnistu ne radim split, jel posle skidanja useva ide total, pa rizoma sirka nema.
na rizomski sirak ne vredi ispucavati punu dozu nikosulfurona od 0,7l/kj jel je neminovna jos jedna generacija sirka.

Je l to aktivnu materiju nazivate dikamba i nikosulfuron preparata ili....? posto ne mogu da najdem o kojim preparatima govorite? nisam strucan bas, a hocu da vidim sa cime prskate :)

Kukuruz je u fazi 2-3 lista , a sirak iz semena i rizoma oko 10 - 15 cm visine , sta bi bilo najefikasnije ubaciti u prskalicu ?
@Dusane ja bih isao u split-u sa Siranom prvo prskanje odmah 0,5-0,6 lit/po hektaru i posle 10-ak dana jos 0,6-,07 lit po hektaru,resices ga bez problema!Prvo prskanje ce ga zaustaviti i bolovace dok ce kukuruz rasti i posle kad ga sprzis iz drugog puta,zavrsio si pricu!Ja bih tako,ako neko ima bolju ideju neka kaze!

- - - - - - - - - -

Kukuruz je u fazi 2-3 lista , a sirak iz semena i rizoma oko 10 - 15 cm visine , sta bi bilo najefikasnije ubaciti u prskalicu ?
@Dusane ja bih isao u split-u sa Siranom prvo prskanje odmah 0,5-0,6 lit/po hektaru i posle 10-ak dana jos 0,6-,07 lit po hektaru,resices ga bez problema!Prvo prskanje ce ga zaustaviti i bolovace dok ce kukuruz rasti i posle kad ga sprzis iz drugog puta,zavrsio si pricu!Ja bih tako,ako neko ima bolju ideju neka kaze!

- - - - - - - - - -

Je l to aktivnu materiju nazivate dikamba i nikosulfuron preparata ili....? posto ne mogu da najdem o kojim preparatima govorite? nisam strucan bas, a hocu da vidim sa cime prskate :)
Dikamba akt.materija,neki od preparata su :Banvel,Dimark,Dikasav,Plamen...najzastupljeniji su ti!E sad Nikosulfuron ima takodje dosta preparata:Siran,Nikosav,Talisman,Motivel...Eto na brzaka da znas o cemu pricamo!

gledam sad da du pont je poceo da pravi kombinaciju niksulfurona i rimsulfurona u herbiciduARIGO.sta mislite o ovoj kombinaciji i jos bolje da li je vec neko probao?

Ja sam prosle godine mesao Prosulfuron (Peak) Niko+Rimosulfuron(Siran+Rimex) i odradio je samo tako sve njive!Ove godine u prvo prskanje je ubacena i Dikamba (Dimark) posto su mi njive relativno ciste,prskanje se obavlja po potrebi i sve bude korektno i zadovoljavajuce na kraju!

Osim original Motivela koga ide 1lit/h,sve kopije moraju ici 1,25lit/h,u splitu ide 0,7lit/h pa 0,5lit/h,rizom i veci sirak mora tako...

Za ovu godinu ostaje stara kombinacija: Celebrity plus 400g/ha + Rezon 0,5 l/ha + Motiwell (ili neka zamena) 0,2 l/ha. Ne menjam konja koji dobija!

@nikola sa cim bi isao jos uz Motivel kombinaciju za prskanje da prosiris spektar na sirokolisne, posto je on vise za uskolisne i sirak iz rizoma...?

Samo ko radi sa rimexom(tarot-rimsulfuron) neka gleda kako se preparat rastvara u vodi.Recimo sorgum 100gr sipam u balon(5l) sa 3litre vode i rastopi se za par sekundi mućkanja.Voda postane bela i gusta skoro kao mleko.Sa rimexom nisam imao takvo iskustvo i desilo mi se da se jako teško rastvarao ili skoro nikako.Prskanje naravno uopšte nije uspelo.

Nazad
Vrh