Herbicidi u kukuruzu

@pidikanac,
to su 2 njive ali posto mu(lokalni seoski kovac) ja to orem uz moje, onda sam obalio sklad i zavrsavam mu sve od oranja do setve, cak i seme je moje, njegov je donji deo, ja sam svoj oprskao, njega nudio, nije hteo

@topalovic,
planira da ga frezira:haha: :haha:l ima da naj...e

danas je sedmi dan od kad sam radio sa 2l/ha Equipa.Prezadovoljan sam brzinom i načinom uništenja sirka,muvara,suncokreta.Iduće godine izbacijem koje kakve kineze i radim samo sa pravim stvarima.Izaće me mnogo jeftinije.

@diklofen
Ja se ne slazem da ostali nisu dobri. Meni se jako svidja dejstvo rimsulfurona, a cene je prilicno niza. Ova godina je takva. Svi koji su sejali kasnije, a samim tim i kasnije prskali nemaju trave. Bilo je hladno kad smo prskali mi koji smo sejali 1-10. april pa i dejstvo herbicida je bilo smanjeno.
Moja kombinacija za dogodine ce biti rimex+peak+dimark. Peak ubacujem da pojacam delovanje dikambe na tatulu i palamidu. Jos cu se konsultovati sa zastitarima koju dozu primeniti peak-a, a koju dimarka.

Ponavljam već tri godine :Bayer,BASF,Dupont i Syngenta.
Ove godine sam se zamislio da predjem na jeftinije varijante.Merlin me uvjek uplaši,al kad padne kiša budi se iz mrtvih.Ovde ima stvarno dobrih ratara koji koriste kineske preparate i zadovoljni su manje više.Onako realno ima solidnih a dosta povoljnih zemljišnih herbicida ,ali poslije nicanja pogotovo kad je veći kukuruz ,ne treba probavati na svojoj koži kad već postoji :Laudis,equip,calissto,Clio,celebrity ,...

JA sam ove godine koristio Celebrity. Širokolisnu travu je odradio kako treba, ali uskolisnoj nije ništa napravio. Zeleni se sirak kao da nije prskano. Doza je bila 375 gr/ha. Ako je možda to mala doza za rizomski sirak, za semeni bi morala biti dovoljna. Međutim i tu je veoma slab učinak. Pošto je ista priča i sa Talismanom, ja dogodine napuštam nikosulfuron i prelazim na nešto drugo.

JA sam ove godine koristio Celebrity. Širokolisnu travu je odradio kako treba, ali uskolisnoj nije ništa napravio. Zeleni se sirak kao da nije prskano. Doza je bila 375 gr/ha. Ako je možda to mala doza za rizomski sirak, za semeni bi morala biti dovoljna. Međutim i tu je veoma slab učinak. Pošto je ista priča i sa Talismanom, ja dogodine napuštam nikosulfuron i prelazim na nešto drugo.

Dukej trebao si ga napustati vec par godina ali nikad nije kasno. O mom stavu o Nikosulfuronu sam napisao u ranijim postovima, dakle moje iskustvo je jako lose sa njim.

ove godine sam na 1ha upotrebio merlin sa isteklim rokom (kupio ga matori pre par god. a prosle istekao rok)doza 140gr/ha + 0,5l/ha atrazina(ko zna od kad stoji)+0,5l/ha rezona(ostalo od druge parcele pa da se ne baci) posle setve a pre nicanja i super odradio posao, izniklo malo divlje grahorice i po koja gorusica cak nisam radio ni korektivno prskanje samo ospartao
za drugu parceli od 0,57ha sam stavio u prskalicu 0,5l rezona+1l acetohlora -dubinski i kasnije oko 0,12 l callisto + 30 gr tarota koji bas i nije bio potreban posto je sirak bio uglavnom semenski ali je bilo dosta ambrozije pa da pripomogne callistu medjutim nisam bas zadovoljan efektom mozda je trebala jaca doza callista mada je korov bio dosta mali i posle par dana je izgledao kao osuren i 90%je unisten ali se ipak nesto ambrozije i divlje paprike oporavilo i prezivelo i sad tek nice novi sirak a sad ne mogu uci da spartam posto ima kukuruza koji je vislji od metar a ima ga i od 20 cm tu je bilo neravnomerno nicanje. mozda sutra navatam burazera da slika i ubaci fotke

da se nadovežem na diskusiju o talismanu a vidim da svi lose pisu o njemu a koristili smo pre i motivel od basf i cambio pa nisu nesko extra rezultati a ove godine sam na sajmu u NS kupio talisman 5l 5000 dinara i cambio 950din pakovanje po 1l
nismo tretirali na crno a sad smo odradili u 6 listu sa 1,3lit talismana i 2lit cambija i 10kg ureje na 300lit vode po / hektaru tretirano je 19.05 pre devetnaest dana i prezadovoljni smo a slika ce vem sama reci koliko je bilo korova i koliko ga je sprzeno a pogotovo divlji sirak i naj bitnija stvar nije padala kisa vise od 12h posle tretiranja.
2hmfs6b.jpg

2j68oi8.jpg

2n6ue7o.jpg

Ovaj kukuruz sam sejao na presejanoj soji i u 5 listu je radjen celebriti plus veoma dobar preparat cak se vidi i na sirak iz rizoma neko crvenilo.
33jsew1.jpg
2cykx1v.jpg

Gorane sad si me utešio,ja sam baš tu kombinaciju uzeo za 3.5 jutra a za ostalih.13,5 jut. sam uzeo kombinaciju Fortress i Cambio

@ zoran0230
ma ne sekiraj se samo prati vremensku prognozu da kisa ne padne bar 12h jer korov koji usvaja hemiju njegova bio zastita na povrsinskom djelu lista slabi tak pred vecer i korov tek tad maximalno usvaja sredstvo koje si nanijeo i pocinje da djeluje maximalno a u svim drugim uslovima kad kisa padne za 2-3 sata ili kad prskas u 12 ili 13 h po podne je slabije dejstvo i jedan dio hemije nestaje isparava ili se spira sa povrsine lista.
imas jos slika u temi as hibridi

ona moja kombinacija 2.5l equip i 250ml callisto popalila sve osim zubace, mislim na divlji ovas, vlasulju, a vec one sirokolisne da ne pricam

Sve zavisi,prošle godine sam koristio kombinaciju motikan i eliminator (cena osrednja),pretprošle Maister i Laudis(cena poprilična) i mogu vam reći da je bolja kombinacija motikan i eliminator a dosta jeftinija.Izgleda da samo ime kroji cene (možda se i varam),Tačna ti je Francuz i ta narodna ali ovo je zemlja Srbija-kod nas važi pravilo da nema pravila

Prošla godina nije reper za prinos , bilo je kukuruza i na lošije urađenim njivama .

pa ni jedna godina nije ista a takođe ni mi ne prskamo uvek u istim uslovima ko još ima svake godine istu temperaturu ,padavine u periodu prskanja i da li je kukuruz svake godina u momentu prskanja u istom razvojnom stadijumu ili ga nekada prskamo u 3-5 ili 7 listu i što je naj važnije ni korovi nisu što su bili i oni postaju imuni a bogami i preparati nisu efikasni na primer ove godine se mnogi žale na SIRAN a ti isti se prošle godine kleli u njega tako da je sve relativno

Kod mene i pored kombinacije Equip i Laudis ili Calisto, ostalo jos po malo palamide, tj nice neka nova mala. Takodje mi pored pozutele palamide nice poponac. Ponegde ima i velikog sirka. Tako se namestilo. Probacu sutra sa spartanjem, iako je kukuruz na granici za spartanje.

Ja sam svojih 15 k.j kukuruza zagrnuo i sad je dobilo kisu...Ostalo mi jos 3 k.j da isprskam,kukuruz je veliki dosta (8-9 list) ali imam poluzivi Sirak iz rizoma i Solarium nigrum-Pomocnicu ...Cekam da uletim sutra,prekosutra uzeo sam Laudis i Rimex pa da ga ispolivam sa time i zavrsavam sa kukuruzom do branja...

Nazad
Vrh