Gume

Drago mi je da sam potaknuo raspravu. Iako svi u diskusijama pomalo navlače na svoju stranu (smatram to normalnim), jedino član dobrodol
se konkretno osvrnuo na dio mog posta, što me veseli. Nadam se da svojim pisanjem nisam nikoga povrijedio, nikad mi to nije namjera. To je moje razmišljanje, a svatko ima pravo na svoje.

dobrodol,
poznato mi je da postoje razne norme za mjerenje snage, od snage na golom motoru (najveća) pa do snage s uključenim dodacima (npr. ventilator, pumpe za vodu i hidrauliku i sl.). S obzirom na to da su se za isti motor reklamirale različite snage, mislim da se upravo zbog toga normiralo mjerenje snage.
Molim te koji primjer, kod kojih se traktora snaga deklarira drukčije nego sam opisao (i kako). :ppozdrav:
Uvijek mi je drago kad naučim nešto novoga. :)
 
Taurus moje preporuka point 8 ko bi dao malo više.
Jer razlika dan i noć na 12 imo 11 ke na njemu.
Susjed na 533 ima 12 pa ide da nebi 539.
Sad taj traktor obavlja poslove u blatu je s 11 ostajao prazan.
540 nosi 12 gume a isti motor
 
Iwanho...
Oni "ludi" Rusi imaju svoju nomenklaturu, te tako svoje traktore definišu na taj način što "snagu" mjere na točkovima, dok svi ostali (uglavnom) na kardanskom vratilu...
Otuda razlike u "nominalnoj snagi" između "Ruskih" i "zapadnih" traktora...
I otuda razlike u "snazi", a pri eksploataciji traktora u realnim uslovima....
Sve govorim iz iskustva i prakse, bukvalno sam mrzeo "ruske" traktore, zbog njihove "komplikovanosti", gomile papučica, ručki i poluga, dok nisam kupio jedan, i koristio više njih u radu, pa video različitost....
Da "remiziram", vrsta i stanje pneumatika je definitivno i odlučujući faktor u korišćenju traktora, i "subjektivnom" utisku o njegovoj "snazi"...
Dakle, "moj Rus" od 31 "njihove" (nominalne) konjske snage sa pneumaticima 12.4 je "jači" od IMT 539 sa istim pneumaticima na zadnjoj (polu) osovini...
Jedino "Tafika" od 42 je samo brži, a kada se oteža, ipak i "jači"...
IMT540 je "tu negde"...
"Rusi" i inače gledaju da što više svoje, raznim "rešenjima i standardima" odvoje i razlikuju od "zapadnih " traktora...
 
Poslednja izmena:
Dobrodol,
hvala na odgovoru. Nemam gotovo nikakvih saznanja o ruskim traktorima, nema ih kod mene u upotrebi.

Što se tiče navoda kako se kod ostalih traktora snaga mjeri na kardanu, navod je točan. No ta snaga na kardanu se posebno navodi. Kod svih traktora je manja od nominalne koja se navodi za traktor (motor), osim možda kod rusa (nepoznato mi je). Kod nekih je razlika jako mala, kod nekih nije zanemariva, a kod rusa bi po logici trebala biti čak veća od nominalne jer su do kardana manji gubici nego do kotača (ukoliko ima normalno izveden prijenos nage do kardana).
 
Nema to veze ...
JD meri na motoru, prakticno bi trebao da ima najmanje snage u radu, a to nije tacno u praksi. Radi kao da ima vise ks od drugih.
 
Lele ljudi ne mogu da verujem vise o cemu raspravljate danima. Nije ni cudo sto nam ovako dobro ide. Ne poznavanje osnovnih pojmova i mesanje baba i zaba.
 
Nije bas tacno da JD meri snagu na motoru. Postoje razni standardni za merenje snage traktora, tako neki mere snagu motora bez, a neki sa svim potrosacima kao sto su altenator, ventilator, kompresor, klima uredjaj itd.
Kod mene recimo u propratnoj knjizi od oba JD traktora stoji neto snaga koju motor isporucuje prema menjacu sa uracunatim ventilatorom i altenatorom, dok klima uredjaj i kompresor nisu racunati. Pored toga prikazana je i snaga na izlaznom vratilu, kardanu traktora.
To je sad postala opsta muljacina sa tom snagom pa cesto puta ispadne da slabiji traktori na papiru u praksi u stvari budu jaci.
Jbg, papir sve trpi.
 
Jel ima neko mitas,koji je ovde u srb pravljena,jel vredi to uzimati?
Cultor = Mitas ista guma ( 101%) u potpunosti samo različit naziv zbog zemalja u koje se izvozi. Ako nije neka specijalna dimenzija slobodno Cultor. Kod mene je kultor 12.4 28 za godinu dana napravio preko 500 sati na asvaltu i ko zna koliko po zemlji. I skoro i da se ne poznaje na gumi. Sem ivica malo na ripnama. Duvam ih na 2.2 - 2.4bara
 
Cultor = Mitas ista guma ( 101%) u potpunosti samo različit naziv zbog zemalja u koje se izvozi. Ako nije neka specijalna dimenzija slobodno Cultor. Kod mene je kultor 12.4 28 za godinu dana napravio preko 500 sati na asvaltu i ko zna koliko po zemlji. I skoro i da se ne poznaje na gumi. Sem ivica malo na ripnama. Duvam ih na 2.2 - 2.4bara
Moram da menjam uzane gume za torpeda,pa gledam sta da uzmem,a nekih 5000din je razlika na celoj sumi izmdju cultora i mitasa.
 
Pre svega koje Mitas. Radijalne, ili dijagonalne.
Mitas je zadrzao premijum gume, a Cultor je njihov nazim za gume koje su za siroke narodne mase, ali radijalne konstrukcije.
Imam te radijalne evo vec trecu godinu i deluju vrlo vrlo dobro. Zadruga je kupila za JD 8110 i Claasa Megu 208. Zadovoljni su i to veoma.
 
Ovde ima svasta. Ova zadnje su radijalne, a ostale su dijagonalne konstrukcije. Radijalne su uvek bolji izbor, ali i skuplji.
 
Gale Ruma ne salje gume brzom postom jer imaju probleme sa brzom postom. Samo licno preuzimanje, informacija od pre mesec ili dva.
 
Fofo iz Backe Topole isto donosi cak dolaze i njegovi serviseri da vam namontiraju gume u kombiju imaju celi vulkanizersku radionicu predvidjenu da ide i u atar ako treba!
 
Nazad
Vrh