Gume

Da li neko zna kako su se pokazale transportne gume u poljoprivredi,naravno mislim na traktorske gume sa kockom sarom?

ширина гуме је у мм, у овом случају би била 320 или 340мм, док 85 означава гумину висину изражену у % ширине, што би ти у овом случају дошло негде око 270-290мм

Znači razlika u visini guma je nešto manje od 2 cm. Nije to ništa strašno, mogu onda i da stavim 12,4-24 napred umesto 13,6-24, to mu dođe matene isto, kao da se guma malo potrošila :osmeh:

Bojčetiću kod nas ga čovek sa starom 82-kom radio u kombinaciji IMT 3,7m jedno 10godina a sad taj isti vuče sa 82.1 (11-12 god) i dan danas a i u Srbobranu sam video još jednog sa 820 i IMT 3,7m. Više me brine težina setvospremača zbog nošenja, IMT nosi bez problema samo ja nisam za njegovu kupovinu.
Pa tezina setvospremaca sigurno nije koliko je i podizna moc rusa tako da to ne bih trebalo da te brine, kod nas svi rade sa 3.7m i ja imam u planu kupovinu spremaca od Tanjiraca Komerc ekstra jak i ne unistiv. I ima cak i 820 sa komplet duplim tockovima vuce 4.2m i nije mu tesko. Zemlja je laka za obradu.

Da ponovim pitanje , za popuštanje pritiska u gumama kod spremanja , nebil neko odgovorio , jel ima efekta ?
Komsija je probao da popusti pritisak na novom rusu (ne znam koliko je popusto - verovatno odoktivno) posle 3 godine spremanja je promenuo obe zadnje gume na rusu, ispucale skroz iznutra i ispala platna. Ja gume duvam otprilike na 3.5-4bara i tako sve radim.

Što se toga tiče ne brinem , gume su ionako na 558 za mijenjanje odavno , nego dali će se manje poznavati tragovi , pogotovo ako je negdje malo vlažnije ? Za vuču znam šta znači popušten pritisak , poveća se površina nalijeganja i duplo , ito pogotovo po dužini gume . Za vijek gume da se skraćuje , i to je vjerovatno sigurno , ali jel neko radio praktično za spremanje , a da nije emotivno vezan za gume ?

Možda nisam dovoljno pratio temu ili pogrešno tumačim post.... Salecar na koliko duvaš gume na rusu i koje?

JA mislim da na gumi pise max dozvoljeni pritisak... I mislim da je daleko manji od tih 4 bara.... A nista manje ne cuvas gumu sa tolikim pritiskom,manje se haba meksa guma od prepumpane gume.... :ppozdrav:

2.5 bara максималан притисак на 99,99% гума различитих произвођача, такође за сваку гуму пише максимално оптерећење у кг...ти њу можеш надувати и више од тога, али она нема довољно платана да би издржала већу тежину од максималне, тако да то дување преко дозвољених 2,5 бара и не игра никакву улогу, само ти трактор још више скаче када наиђе на неравнине и то беспотребно...

Шта кажу стручњаци...
http://www.fwi.co.uk/articles/23/03/2008/109874/tractor-tyres-make-sure-your-pressures-are-right.htm

веома битно у овој причи је и ово:

Tractor tyre facts:
-Under-inflation = Unbalanced wear, sidewall damage, bead slip and increased fuel use
-Over-inflation = Greater soil compaction, more wear and tear on tractor and tyre, reduced tyre life and increased fuel use
-20% over-inflation = 30% performance loss
-20% under-inflation = 26% performance loss

Zanimljivo mi je da i previse naduvana guma moze da izazove povecanu potrosnju goriva? Malo mi to nije logicno. Ako uzmemo bicikl, najlakse ide kad je guma naduvana "da se ne tinji". Problem je sto svaki kamencic oseti.

Da to nije malo mnogo?
:off_topic: ali da odgovorim.

Kada je kupljen nov rus gume su bile naduvane na 3.5bara zadnji i 2.5bara ( radi se o gumama 16.9 R38 ) prednje iz prva se cinilo jako puno, ja sam ih bio ispustao na manje, medjutim delovalo je bas jako mekano i ne ide tako, cim bi mu zakacio bilo sta na hidruliku bili su veliki "stomaci" na gumama dole i zbog toga ih duvam na taj pritisak ( a i 2-3 puta se bilo desilo da je okrenuo gumu u felni u toku oranja i samo odsece ventil i toga sam se namenjao na njivi zbog mekse gume zaboravio da prekontrolisem pre polaska na oranje, tako da toga vise nema naduvaj i ne boje se.) Neka kaze sta ko hoce ne moze me ubediti u drugacije jer sam se uverio da je ovako dobro idu tako vec 13godina i nigde nisu ispucale i jos ide po asvaltu jako puno.
Sreca Prati Hrabre. :ppozdrav:

Nazad
Vrh