Gume

Da, Cultor gume su u pitanju. Radijalnih nema, jedine radijalne koje uopšte mogu da se nabave su one široke radijalne za Belaruse na 20" felgi (ne znam tačnu dimenziju). Ostale radijalne dimenzije apsolutno niko ne drži. Gdje god sam pitao gledali su me kao da sam poludio, uz komentarom, pa ko bi to kupio (zbog cijene)?

zombie koliko si platio 16-9 30
kod mene trazili su mi 640e. za 14platna jedan komad i 400e. za 10 platna SEHA turska a za ova od 640e. nisam ni hteo da cujem koja e marka!

- - - - - - - - - -

kad mi je pre neki dan pukla zadna guma nasao sam privremena zamena
18-4 30 to ce biti tako dok ne nadjem nesto odgovarajuce za oko i za djep

Pa ni ove nisu jeftine, valjda ce privrijediti tih 1125€ ipak to nje mala suma, za nas bosanski standard.

Pa nisu jeftine ali sam uspio preko nekih veza da dobijem popust 5%. Ista dimenzije ali Petlas u drugoj prodavnci bi me izasla ravno 2500KM i bez ikakve garancije. Seha nisam uspio da nadjem sem u jednoj prodavnici ali su proizvedene 2010. godine a to je već malo previše staro a imali su samo 16.9-30". Zadnje sam platio obje 1558KM tj. oko 800E, dakle komad 400E. Dobio sam godinu dana garancije (sem na mehaničko oštećenje koje bih ja prouzrokovao) i besplatan prevoz (što dosta znači s obzirom da mi je daleko da idem traktorom, prikolicu za auto nemam, komšije koje imaju hoće 60KM a jedna zadnja gume je teška sigurno 80-100kg pa ne može ni na galeriju).

Problem na traktoru mi nije bila šara već starost guma. Ripne su imale dovoljno za još dosta rada ali od starosti su dosta ispucale i nisu mi bile sigurn. Ipak je traktor dosta težak, treba da vuče i kukuruz i stajnak sa jednoosovinkom (dakle sve pada na zadnje gume) a teren je brdovit. Jednostavno neću da rizikujem da mi guma pukne negdje pod teretom u brdu. S obzirom koliko Zetor kod mene radi, ove će mi biti 15 godina. Na IMT539 imam Ruma Guma kupljene prije 13 godina i još imaju dosta ripne, jedino ih starost ruši, već su počele da dobijaju pukotine.

Na 539 su Rumine gume njegove sto je doneo 1989 iz IMT-a. Sare nemaju uopste ali teramo dok ide:osmeh: Ne radi teske poslove, tako da gume i nisu preterano bitne za njega.

da li neko moze da mi pojasni znacenje slova D na gumi?na primer 6.00-16/8 D 55 ili D 57? znam da je 6.00dimenzija, 16 precnik 8 broj platna,ali ne znam sta mu znaci ono D?

Kod mene na Zetor 6045 1984god. lijeva guma Barum Nisam siguran ali mislim da je prva ugradnja. Ali gledajući oblik, profil, broj platana, i koliko se sećam tih vremena i kad su se Zetori vozali novi , to je to.

Eh da znam čirilicu druže, to bi bilo odlično :)
Nešto naglabam, al neide mi baš najbolje....
Posto verujem da nisi nista zlonamerno misli ovim postom,bar se nadam,napisa cu ti na latinici....
Mogu nase gume nekvalitetne koliko hoces kad mi nemamo para za bolje.Rekord je bio pojam za gumu,al se imalo para i za kvalitetnije...eto.

Ma kakvo zlonamjerno druže moj! Ja cenim sve narodnosti, a pogotovo ljude koji se bave istim poslom ko i ja, poljoprivrednike!
Čirilicu neznam jer je nisam imao prilike nigde naučiti, kao i velika večina mladeži.

Šta se tiće guma...
Nažalost da, kupovna moć je slaba pa se moramo krpiti s našim domaćim proizvođačima.
Na 565 sam prije 4-5 godina nabacio sve 4 nove TRAYAL gume, za sad služe dobro.
Na 539P smo prije 3 godine nabacili sve 4 nove CULTOR gume, za sad takođe služe dobro.

Na rakovici sam 99 godine stavio Ruma guma i posle nekih skoro 4500radnih sati, ima dosta sare jer ne ide po asfaltu, ali su toliko ispucale da smo jednu morali da vulkaniziramo ove godine na dve meste pukla.
Da napomenem te pukotine sitne pocele da se javljaju posle 3-4 godine i sirile se s'godinama, dok jedna Cultor prednja evo vec 3godine i nema nikakve sitne pukotine

Ove godine sam zamenio zadnje gume na IMT 539.. Stavio sam Trajal (bio sam primoran jer je jedna bila vec kupljena) i nesto se nisam odusevio kvalitetom... Ali nema veze one i tako nisu skupe... Platio sam ih po 16.000din (cini mi se).. A sad je doslo na red da obujem Rakovicu 65...
Sad ne razmisljam o Trajalu ni pod tackom razno... Raspitao sam se za Kultor i cena je oko 30.000din 14.9-28 (naravno za jednu)... E sad zanima me da li dati 60.000din za te gume???? Mislim jer vrede te Kultor te pare???? Ili da trazim nesto drugo...
Koliko na primer kostaju gume neke renomirane marke naravno te dimenzije...??? :sta: Nikad nisam vidjao po selu da je neko kupovao neke kvalitetnije marke guma na promer Good Year ili Barum i tako neke marke... Dal je cena toliko veca za te marke da se to ne isplati???? I gde mogu da pogledam cene??? Kod mene u okolini niko cak ni ne drzi traktorske gume Good Year na primer.... Koliko mogu one da kostaju za Rakovicu i dal i ima dimenzija.... Hvala unapred...

- - - - - - - - - -

Naravno ako cena za jednu takvu gumu prelazi vrednost obe Kultor onda neznam dal se to isplati??? :sta: Ove gume na Rakovici su njene prve gume od 1985.. Pa ne bi sad da stavim neke gume koje ce da traju 2-3 godine...

Nazad
Vrh