Gume

Ja ih nebi stavljao do proleća .Tačno je da će nova guma brzo da se ispravi u prvobitno stanje .Stare gume duže vremena trebaju da se isprave i presanu drmati. Kada je došao moj prvi zmaj 132 iz fabrike 1980g. i upustvu je pisalo da se kombajn posle sezone digne na klocne.
Zatim da se iz sistema za gorivo izvuče nafta i ubrizga neka tečnost (neznam tačno koja) .Zatim da se remenje olabavi i povremeno okrene, da se lanci demontiraju i potope u tekućinu od ulja i nafte (neznam u kom omjeru.).Da se radilica povremeno okrene. Od svega ovoga smo se pridržavali klocni i radilice ito par godina. Ja sada preko godine samo mao okrenem mikroremen na pneuma. sejačici jer je ona gore stvarno mala remenica i remen se dobro prebije preko nje pa kad ga pomerim vidise golim okom da je gurav na tom mestu.Malo je OFF. :off_topic:

Zna li neko možda koliki prečnik iznutra ima felga od 22.5", dakle prečnik kad bi se "srce" izvadilo?

- - - - - - - - - -

Kakva su vam iskustva sa Cultor gumama? Danas sam nasao Cultor gume u jednoj radnji u Bijeljini, gume stvarno lijepo izgledaju. Cijena za sve 4 gume je 2300KM (1150 Eur) (11.2-24" sa 8 platana i 16,9-30" sa 14 platana) uz jednu godinu garancije. Petlas gume koje sam ranije gledao nema garancije, nijedna radnja ne daje nikakvu garanciju, čak ni do montaže.

Zna li neko možda koliki prečnik iznutra ima felga od 22.5", dakle prečnik kad bi se "srce" izvadilo?

- - - - - - - - - -

Kakva su vam iskustva sa Cultor gumama? Danas sam nasao Cultor gume u jednoj radnji u Bijeljini, gume stvarno lijepo izgledaju. Cijena za sve 4 gume je 2300KM (1150 Eur) (11.2-24" sa 8 platana i 16,9-30" sa 14 platana) uz
jednu godinu garancije. Petlas gume koje sam ranije gledao nema garancije, nijedna radnja ne daje nikakvu garanciju, čak ni do montaže.

Ja ih imam na Mtz 52 ,dimenzije 13.6-38 već skoro godinu i po dana i prezadovoljan sam,traktor je u oranju i transporu baš dosta uposlen.

Ima li negde da se kupe dobre gume za biciklo? Do sad su na njemu bile original neke uvozne koje su trajale oko 20 godina, i sad sam stavio rubenu da nestavljam kinu ali nije to ni blizu originala juče mi pukla ekxplodirala kao petarda, biciklo je marke Ketler,

Zna li neko kako da izracunam spoljni precnik guma 18.4-34 i 18.4-38?
Od ovog podatka malo teže se može izračunati prečnik guma,fali podatak procentualno kolika je visina profila i razlikuje se od proizvođača do proizvođača visina gume ovih dimenzija.Ali uglavnom gume 18,4-34 budu oko 1650 mm i 18,4-38 oko 1750 mm.:ppozdrav:

Sad sam opet gledao neke gume i premjeravao ih i otkrio nešto zanimljivo. Naime, na Zetoru imam 11,2-24" (Barum). Desna je još dobra, oko 80% ali je ispucala od starosti i njen prečnik je 109cm. Maloprije sam mjerio Petlas 11.2-24 i njen prečnik je 104cm a Petlas 12.4-24" je 112cm. Cultor 11.2-24" ima prečnik od 105cm. Mjerenje je vršeno vrlo precizno, mjereno 4-5 puta pa sam vadio srednju vrijednost. Po svemu sudeći, nova 12.4-24" je daleko bliža staroj Barum 11.2-24" sa oko 80% šare, jedva 2cm razlike.

Na osnovu toga, izlazi da je bolje da uzmem 12.4-24" jer su dosta bliže po dimenzijama. Izbor mi nije neki, ili Petlas ili Cultor. Cultor je malo jeftinij, (možda 50 eura na sve 4 gume), na Petlas nemam nikakvu garanciju (čak ni na montažu!), na Cultor dobijam garanciju od jednu godinu.

Koje da uzmem? Sve 4 Cultor me izadju oko 2300-2400KM (12.4-24" + 16.9-30") a Petlas sve 4 me izadju 2500KM (12.4-24"+16.9-30"). Male imaju 8 platana, velike 14.Montažu sam dogovorio kod prijatelja na mašini (ima ono čudo za montažu velikih guma) i koštaće me 50KM, prevoz je besplatan. Gume kupujem u narednih 10-15 dana pa je svaki savjet dobrodošao.

Poslednja izmena:
Sad sam opet gledao neke gume i premjeravao ih i otkrio nešto zanimljivo. Naime, na Zetoru imam 11,2-24" (Barum). Desna je još dobra, oko 80% ali je ispucala od starosti i njen prečnik je 109cm. Maloprije sam mjerio Petlas 11.2-24 i njen prečnik je 104cm a Petlas 12.4-24" je 112cm. Cultor 11.2-24" ima prečnik od 105cm. Mjerenje je vršeno vrlo precizno, mjereno 4-5 puta pa sam vadio srednju vrijednost. Po svemu sudeći, nova 12.4-24" je daleko bliža staroj Barum 11.2-24" sa oko 80% šare, jedva 2cm razlike.

Na osnovu toga, izlazi da je bolje da uzmem 12.4-24" jer su dosta bliže po dimenzijama. Izbor mi nije neki, ili Petlas ili Cultor. Cultor je malo jeftinij, (možda 50 eura na sve 4 gume), na Petlas nemam nikakvu garanciju (čak ni na montažu!), na Cultor dobijam garanciju od jednu godinu.

Koje da uzmem? Sve 4 Cultor me izadju oko 2300-2400KM (12.4-24" + 16.9-30") a Petlas sve 4 me izadju 2500KM (12.4-24"+16.9-30"). Male imaju 8 platana, velike 14.Montažu sam dogovorio kod prijatelja na mašini (ima ono čudo za montažu velikih guma) i koštaće me 50KM, prevoz je besplatan. Gume kupujem u narednih 10-15 dana pa je svaki savjet dobrodošao.
uzeli smo 3 gume u zadnje dve godine od cultora...za sad su dobre.mekane,elasticna guma.

Kod nas nema razlike u sirini.Ja sam trazio siri balon skoro celu godinu i nisam je nasao,kako vidim nema ni u svetu.To je pravljeno namenski mislim za neke masine.

Izgleda da je tako mada kad se izmeri sirina nekadasnje Ruma guma i rekord siri balon je kod ruma gume. Bar je tako kod mene a sad neznam kakve su kod ovih novih proizvodjaca, mada bi i ja voleo siri balon.

Nazad
Vrh