Gume

Kakvu razliku osetiš u blatu?

Ne staje izbacuju van blato za razliku od onih koje su se užasno punile.
Znao je traktor samo stati i ni makac .
I gume su jako kvalitetne dugo će durati razlika između dijagonalne u cijeni vrijedi.

Neznam kako da ti pokažem ali vidim razliku sad s radijalnom i kad se sad ukopava traktor skakuće kao s lancima .
Dok je onako mogao do sutra na leru stajati i vrtiti.
Safd sve ovisi koliko tko ima dzep dubok.
I ugodniji je na cesti po jamama.

To da je udobniji je jasno, ali ovo za blato veze nema sa životom ...

Kupi si pa ćeš vidit razmak između ripni na ovima je malo, veći ripna veća.
i ripne nakošene tako da izbacuje bolje i bolje vuče.
I prijanja cjelom površinom odmah a ne kao dijagonalna kad se optereti.

Pa nove gume zato ne proklizavju kao prethodne koje su sigurno bile sa manjim ripnama , i radijalne prijanjaju na povrsinu vecom povrsinom samo sto treba veca snaga za njih i nisam siguran recimo kako bi se u sumi pokazale, uvek izgledaju kao da su prazne.

Razlika između dijag.i rad. traktorske gume je ista kau i kod automobilske.zamislite da na dijag.gumama vozite auto 170km/h ili fenda 55 sa dve prikolice.Nije nemoguće ali...Radijalna guma se lako deformiše ibaš zbog toga blato samo spada (kao kod ručnog pranja veša) Male gume na manjim traktorima mogu bez problema da budu dijagonalne ali veće gume za veće snage nema smisla ,ako i postoje,stavljati dijag.

Na mom su orginal bile radijalne ruske.
Potrošene do kraja onda je neko mjenjao lijevu stavio dijagonalnu sva se iskirvila .
Ispucala sastrane prema radijalnoj je nula bodova .
Tako da su radijalne razlika dan i noć prema dijagonalnima.
Jedva ju je vulaknizer navuko na felgu.

Da li neko od vas clanova zna koja bi mogla najuza dimenzija guma da dodje na sirinu obruca felne 32cm? Trenutno na toj felni su gume sirine 440,pa da ne bih kupovao druge felne,ako mogu samo gume,npr.sirine oko 380?

I da,ako nekog interesuju felne, 13.6 x 36 sa STOMIL gumama,neka mi se javi na pp. Felne su prvenstveno kupljene za sopstvenu upotrebu i sredjene,ali nije bio dobar odnos,pa smo morali uzeti druge,pa ove prodajem.

U pitanju je Claas Ares 557,a kakve to uopste ima veze sa sirinom gume koja bi pasovala na obruc? Mene interesuje samo sirina gume.
Bane može da dođe i uža guma od 380 ali moraš voditi računa o kom tipu gume je pitanje, uža guma izbaci malo svoj pojas do felne ali na oko neizgleda lepo a u tvom slučaju ti sada imač kako se narodski kaže "balonke" na njemu a kupovinom gume 320/85R38 (sada lupam jer dimenzija starih guma koje imaš mora se uskladiti sa novim po par parametara ) i dobijaš istu širinu i gume i felne, a sve ovo se dobija iz tablice guma pa je zato i potrebno znati dimenzije kako zadnji tako i prednjih guma.

Zato i pitam kojih dimenzija bi mogle biti najuze gume na taj obruc. Trenutne dim.guma na
prednje su 440,65 R28 a zadnje 540,65 R38. Zadnje felne sam kupio uze od 38 i sad gledam
za prednje koje sirine bi pasovale na navedenu sirinu prednjeg obruca,pa da znam koju sirinu
zadnjih bih uzeo,ako to ima veze sa odnosom. Gume koje su na njega su radijalne,a sad cu videti koje cu kupiti.

Poslednja izmena:
Bane.......da li si siguran da su naped R24? Trebalo bi da su R28 jer se ta kombinacija koju si napisao ne slaze sa 540,65 R38.

ovo su kombinacije koje se slazu za tvoj traktor:

2n9ch6v.jpg

Mi smo na naseg Axosa kupili onu prvu kombinaciju 13.6 R38 i 11.2 R28 ali smo uzeli i druge felne. Fabricki je bilo na njemu 16.9 R38 i 13.6 R28 ( treca kombinacija )

Poresio sam,hvala na ispravci. Jedno mislim,drugo pisem.
Imam i ja u knjizi kojih dim.trebaju da su gume,felne,ali ja sam prvenstveno pitao koja sirina guma moze da pase na onaj obruc koji sam gore naveo od 32cm? Hvala u svakom slucaju i na ovome.
Kako si zadovoljan sa axosom,od koliko konja i koliko si ga platio,ako moze u pp.

Najbolje se "laički" može videti ili ti razumeti razlika između radijalnih i dijagonalnih pneumatika . Zamislimo dva providna gumena creva (recimo za vodu -šlauf) koja su savijena u krug (obruč , torus) . Prvo crevo je armirano sa nitima paralelnim sa osom torusa (popreko po dužini creva) i to je "radijalni pneumatik" , a drugo crevo sa nitima pod pravim uglom u odnosu na osu torusa (paralelno po dužini creva) i to je dijagonalni pneumatik . Kod dijagonalnog je malo karikirano radi boljeg razumevanja razlike , jer kod njih su karkase (niti ili ti po naški platna) pod nekim uglom a ne pod pravim u odnosu na osu torusa .
Opteretimo crevo i polako ga guramo . Prvi "radijalni pneumatik" - vidi se da se lomi po "dužini" tj. veće su deformacije samim tim i veće naleganje (duže) (to što je bilo spominjano u prošlim postovima da traktor skače jer se pneumatik toliko deformiše da prati tlo puno bolje u odnosu na dijagonalni) i veći je otpor kotrljanja iz istog razloga . Pošto su karkase popreko pneumatik ima bolje "bočno držanje" pa je potreban manji pritisak u pneumaticima i naravno manje su deformacije bočnih zidova i time je stabilnost veća naročito u krivinama gde je potrbno bočno voženje . Drugi "dijagonalni pneumatik" - vidi se da se lomi po širini znači da je veća nestabilnost pneumatika (pneumatik beži u stranu u krivini) i potreban je veći pritisak da bi se bočne strane držale "vertikalno" . Zbog uzdužne čvrstine veće od radijalnih ( jer su vlakna uzdužna , vlakna koja "daju oblik kruga") manji je otpor kotrljanja . Diagonalni pneumatici imaju jači obod da bi se donekle popravilo "držanje" , pa se i iz tog razloga koriste tamo gde je potebna dodatna zaštita oboda pneumatika , šuma , rudnici ...

Možda sam malo zakomplikovao , ali nadam se da će nekom i pomoći .

Poslednja izmena:
Zato i pitam kojih dimenzija bi mogle biti najuze gume na taj obruc. Trenutne dim.guma na
prednje su 440,65 R28 a zadnje 540,65 R38. Zadnje felne sam kupio uze od 38 i sad gledam
za prednje koje sirine bi pasovale na navedenu sirinu prednjeg obruca,pa da znam koju sirinu
zadnjih bih uzeo,ako to ima veze sa odnosom. Gume koje su na njega su radijalne,a sad cu videti koje cu kupiti.
Jedno rešenje je da postupiš kako je cicimorić izneo tabelu stim da znaš da se mogu ovako staviti na traktor ali delimično gubiš kliren traktora.Po uporednim tablicama i prema tvojim gumama evo ti varijante koje dolaze u obzir negubeći ni klirens i odnos prednji-zadnji: 13,6R 28 - 16,9R 38 (345R 28 - 430 R 3:cool: ; 320/85 R28 - 420/85 R38; 270/95 R32 - 300/95 R38.

Radijalne imaju bolje naleganje - veća trakcija , manji pritisak u pneumaticima 0.5-1.2bar - manji pritisak na podlogu . Dijagonalne imaju "jači" bok pa je manja mogućnost oštećenja (cepanja ili probadanja) , manje deformacije po uzdužnoj osi - pa je otpor kotrljanja manji na čvrstoj podlozi dok je na mekanoj korist na radijalnim jer je manje "propadanje" mašine . Sve više se ide na radijalne pneumatike , što zbog nosivosti , što zbog konstrukcije . Kod dijagonalnih je problem napraviti bok da može da izdrži veliku masu , a pri tom da ne bude masivan ili da ne budu veliki pritisci (što je za poljoprivredu neprihvatljivo) , jer su mašine sve teže , a zemljište ugaženije .

Nazad
Vrh