Gume

Evo ovako, o dugotrajnosti, imam trenutno punu prikolicu natovarenu gumama, mahom ruma guma i rekord, koje imaju šaru kao novu, a sve popucale, i traktorske, i kombajnske a pogotovo od zmajevki balonke, one su posebna priča, reko bi čovek malte ne nova i zdrava guma a ono cvrc... Tako da je meni OK imati jeftinu ali novu gumu, a ne polovnu...
A da kupujem zvučna imena, goog year it'd stvarno ne mogu, puno guma sam kupio, i puno guma treba i nagodinu da uzmem, i finansijski mi je to udar na budžet samo tako...

A ko garantuje da se posle Voltayer ili Belshine necu razocarati ? Da se razumemo, nisam upucen zato i pitam.

Na jednoj prikolici stoje voltyre već 15 godina, tereta je prenela koliko je prenela, ali u garaži nikad nije bila, totalni uticaj vremenskih uslova... I ništa im ne fali..

Za ruske gume cena nije merilo,jer Rusi imaju domaće sirovine i mogu da imaju malu cenu.Kum i ja za pic up-a koji je zadružni vozimo ga i on i ja kupili Kamu svi kao pa zajebali ste se to se jede to ništa ne valja,a vec dve zime idu kao da su juče stavljene,komšija stavio neke all season platio 2 kao mi 4 Kame i evo kad napadao ovaj sneg on na pola brda,a Kama samo grebe.

Па кад су зимске "Каме" и прављене за снег. А и господа из нижњекамског гумарског завода немају скрупула да ископирају неки проверен дезен гуме - прошле године купио сам пар зимских НК 519, које су, како сам негде покупио, "у великој мери инспирисане" неком од варијанти "Нокианове Хакапелите", а она слови за опасну добру на снегу.

А по питању избора гума за трактор свакако мора да се гледа и какав посао ће имати да раде током своје каријере. Ено што каже Саша, имаће конкретан посао и конкретан интензитет тог посла, за која су сигурно другачија требовања према гумама од оних када користиш предњи утоваривач, када вазда носиш и радиш нешто тешко, интензивно цепаш транспорт, извлачиш дрва из шуме... Ево ја за петнаест година нисам сатарио фабричке "Таишан" гуме на свом Брус Лију јер не носим ништа теже од плуга равњака, нити превлачим приколице вагонке уздуж и попреко кроз атар. А протицање времена подједнако утиче на све гуме, па дугорочно и квалитетна гума може да ти дотраје и пре него се истроши. А да не помињем оне "изненадне смрти" гума, када оде "beyond repair", па се вајкаш "а могла је још охооо...". Укратко, мислим да ниска цена није увек преовлађујући фактор кад дође на ред избор нових гума.

Pa ta parola je nekad stvarno važila a danas je to druga priča, i kad platiš dobro nisi siguran da li je i koliko kvalitetno.

Točno, vremena su se promijenila. Danas bi primjerenije bilo: "Ako je skupo, nije nužno kvalitetno, a ako je jeftino gotovo sigurno nije." Iznimke samo potvrđuju pravilo.

Meni, koji radim traktorom oko 100 sati godišnje, nije toliko bitna potrošnja guma koliko da ne ispucaju za nekoliko godina. Zato je uvijek važna vlastita procjena s obzirom na potrebe.

Gume ispucaju po meni najvise od voznje sa niskim pritiskom. Naduvajte je na max deklarisan pritisak i pucanje ce biti manje. Mi imamo Cultor od 2012 na 539 sara ce pojela skoro skroz a guma nigde ispucala. Voze se na 1.5-1.6bara stalno i traktor radi sa atomizerom i prskalicom non stop.

Do sada ajde mitas rd 01 prolazna ocijena s dobrim bi ih ocjenio.
A taurus jedne od boljih guma omjer cijene i kvalitete.
Sve su radijalne kod mene.
Guma je prava kad funkcionira u svim uvjetima.

Ајванхо, ОК, знам да је "Голдони" трактор мањих габарита, па самим тим и његове гуме су такве и да су он и "Кировец" из потпуно другачијих прича, али да ли твоје гуме неким случајем нису "мејд ин Србија", јер сам видео клип у коме "Кировец" има "Митас" гуме произведене код нас?

Starija guma se razvali pa bude sira nego nova. To sam se uverio vise puta na prikolicama kad menjam.

Nemam takve gume, ali teoretski je širina 380 mm a promjer 1141 mm. U praksi, širina ripni može malo odstupati u minus, a promjer u minus ili u plus, ovisno od proizvođača.

Na jednom traktoru imam zadnje CONTINENTAL lepe su i masne i ne lepi blato na njih
Na drugom SPEEDWAY INDIA ista priča
A na jednom Ruske te se ulepe ukrmače

Sent from my moto e5 using Tapatalk

Nazad
Vrh