Gde ste služili vojsku

Ja sam bio u Batajnici na aerodromu,jedno strazarsko mesto je bilo na kraju ulice od Nove Pazove i normalno imali bojevu municiju

Zagreb '90,pa prekomanda Kragujevac :osmeh: milina kad sluzis u rodnom gradu,e onda produzetak 45 dana a vec proglaseno ratno stanje,pa se skinemo posle 4 dana poziv za vezbu opet blizu Divostin,odatle pravac Beograd,pesma rakija zajebancija,do Bubanj potoka tu stade transport i ide zastavnik i deli borbene komplete,poce panika i ajde dalje pravac Ratkovo,a tamo scene iz partizanskih filmova zveci oruzije vojske koliko hoces,neki nose sajkace i subare sa kokardama staresine jure da nadju smestaj i onda ujutru u 7:34 (pamtim tacno vreme) pravac Bobota preko Vukovara,tu vec krenulo puskaranje i teme koje mozda nisu za forum.

Sve u svemu preovladavaju gorke uspomene.

Straza mora imati bojevu municiju.Mi smo imali i jedno strazarsko mesto u centru Banja Luke.Ispred komande garnizona.Bojeva municija u zapecacenom okviru.Okvir probusen i iznad gornjeg metka ide osigurac sa blombom.Okvir je na puski.U slucaju potrebe,iscupa se osigurac i metak u sekundi ulazi u pusku.Dalje je moguce dejstvovanje kao da blombe nije ni bilo.U rapu su ostali okviri takodje blombirani.To je tako izvedeno,da se po povratku nebi morali svi meci iz okvira prebrojavati.Prebrojavaju se samo oni,sa kojih je dejstvovano,tj skidani osiguraci.Na zalost,bilo je i toga.

I mi smo imali bojevu municiju,ali nikakvi osiguraci ni plobme,klasika pun okvir samo nisi smeo da drzis metak u cevi kad naidje razvodnik prvo to gleda pri smeni straze kome nadje nategnutu pusku bude veselo.Isto tako i kad predajes bojevu municiju prebrojava se.

Kod nas je bilo par slucajeva da su zadremali pa pripucali,jedan je stukao ceo okvir jer ga zeznuo jez,a jedan Bosanac je pripucao na razvodnika,jer se malo uziveo pa bilo ono stoj ko ide,a razvodnik sa strazom bio nekih 30-40m daleko pa da ne vice krene ka njemu ovaj stoj,stoj i opali :osmeh:

Bilo je i uzimanja municije za uspomenu.

Grabik bez uvrede ali nisam služio vojsku u Diznilendu a na glupo pitanje dajem još gluplji odgovor jer ako si bio vojnik znaš šta se sve nosi i kako izgledaju straža i stražar.

Mi amo u Zadru imali u vakumiranih 5 komada a kasarna u samom centru,narod non-stop cirkuliše.Zauzmeš busiju da te niko ne vidi i to je to.:ppozdrav:

Ja sam bio tom mestu i onda mi je dosla smena i posle 5 min cuo se pucanj.Odmah smo se vratili kad lola ubio lisicu.Na kraju je lija imala besnilo.Inace sam i ja 84 god moguce da je to to bilo

Dobar nacin da se izvuces sa straze je da pripucas,pa ides na razgovor sa psihologom i oslobode te strazarske duznosti usled straha,ali te posle keca cela spavaona.:osmeh:

Meni najgora straza bila na prvom gadjanju na rt Kamenjak joj majko moja mislim da je bilo 13 strazarskih mesta,ja bio na osmici,a bila ona klasika 2 sata straze 4 odmora dok se razvodnik dovuce do osmice izgubis sat i po :osmeh:

Nastažario sam se i ja ko lud,28 dana u kasarni u kraljevu,pa 3 mes u kzb-u e tamo si nosio i u rapu pune okvire, pa se oklembesi na leđima pa bole i leđa i rame,onda se dosetilu i vezali ih oko pasa a na leđima pancirni prsluk save se rasklembesio jer je odjebo čičak pa smo vezali kanapom,a kad je došao pijani general 3 armije mi dobismo nove ,brale kad to zategneš nema mrdanja ni malo još ako si ubo dobru veličinu,a čičak ne možeš otčupati koliko to zalepi kad je novo,samo kad je pitao dal znamo ko je on niko nije znao ko je on a rekli nam da on dolazi,baš me bole mislim se ja,ja sam se prestavio i rekao da ne znam ko je,e a na osmatračnicama mrak a dole šiptarsko selo (breznica pa gore mudžahuri,pa gornji trnovac itd) a ti nemoj da imaš metak u cev,mada je bilo sve puno žandarmerije jer su trada radili svoj posao tj. čuvali državu a ne pedere.

t110 gde je bio taj rt kamenjak?

Istra,tu smo mi iz raketnih jedinica imali gadjanje.Doduse samo jednom ostalo je bilo u Zagrebu u sklopu kasarne tj u kupoli.

Ovo je bilo pravo gadjanje mi (strelci protiv avionci) bofors,prage i PA "trocevci".

Topdzije su gadjale metu sa padobranom M6 mislim da joj je naziv dok smo mi gadjali nesto slicno ic mamcu ali to je bilo simuliranje cilja u dolasku na maloj visini jer je bilo rizicno gadjati dok se skolski avioni tad je bio galeb ne povuce iz rejona dejstva.Jer je bio bolji cilj za nas pa lako upadne u zahvat.Gadjanje brzih ciljeva i ciljeva u odlasku nismo imali.

A i ovako je bilo lepo iskustvo pogotovo kad iz kupole izadjes na teren pa stvarno dejstvujes.

Ali tobdzijama bilo zanimljivije cela baterija dejstvuje na jedan cilj prangijali su ko ludi dok mi po jedno dnejstvo i ostav.

Nazad
Vrh