Gde ste služili vojsku

Тад није ни постојала Југославија таква каква је била пре тога, већ је свака република вукла за себе и на своју воденицу. Неки су знали како то треба а неки никад нису научили.

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

Bio sam, kraj 90-te ,91 i pocetak 92-ge zato i znam o cemu pricam , samo sto sam imao srece i izvukao zivu glavu ali mnogi drugi nisu .
U sukobu za koje nasi nadlezni u tom trenutku izjavljuju da na tom terenu nema regularnih jedinica JNA (znaci otpisali su nas) vec samo "goloruko" lokalno stanovnistvo.......
Е то могу да потврдим. На том и том простору нема више ни једног војника регуларне војске(каква год да је била).....а ми се гледамо међусобно и питамо се да ли смо остављени за "запат".

Послато са Леново К6 Ноте уз помоћ плуга

a nakon par meseci stigli su u kovceg na pragu kuce i to ne za vreme rata vec u miru.
Жао ми је што ти момци нису оставили потомство. Након свега не бих говорио да су убијени већ да су погинули на задатку и за то им хвала и вечна им слава!
Иначе, стража је једини борбени задатак у миру. Зато добијаш бојеву муницију и право да убијеш. Стражара не може нико да разоружа већ по смени иде на линију пражњења и оружје одлаже у сошку. Стражар има огромну одговорност како за свој живот тако и за животе свих у касарни или чуваном објекту. У мојој касарни је стажар убио цивила а мало је фалило да настрада и пијани поручник без униформе. Сваки стражар у армији мора бити добро психо-физички припремљен као и војно оспособљен. Значи, могао ми је доћи и генерал у униформи ако не зна лозинку и одзив, мртав је. Не знам ја да ли њему код куће неко породици држи нож под грлаом а он мора да дигне у ваздух стражарско место бр. 1 (гориво и минско експлозивна средства).

Stražar je dužan da budno čuva objekat koji mu je poveren,stražu,susednog stražara i sebe(prva stražarska zapovest).Ceo vojni rok sam bio po stražama jer je drugi gardijski bataljon tome i bio namenjen.Pripreme pred raspis straže trajale su 2 nedelje tokom kojih se išlo na preglede kod psihijatra,bezbednjaka,puškara a vežbanje na liniji punjenja i pražnjenja trajalo je u nedogled a sve zarad bezbednosti i sticanja prakse ako dođe do nekog vandrednog događaja.

Znaci da je gardiste pobio neko ko je znao odziv.Nema sanse da je sterazaru na metar dosao neko ko to ne zna.

Ma i jake su lozinke bile,skoro uvek puska,cutura ,ranac i jos po nesto ,pa u krug,a i ja kad sam bio u vojsci prolazili smo pored strazara kad god smo pobegli u grad,a bas je velika kasarna bila nismo se svi medjusobno poznavali,sta je trebalo da nas pobijaju strazari kad se vracamo,.Svako ko je bio strazar zna za to,.

Drugar ubio lisicu na straži. Neko ga naložio da će dobiti koj dan nagradno ako to uradi. Dobio je koj dan, al produžetka. :) Još muke njegove dok im je objasnio što i kako je pucao .

Bio sam i strazar i razvodnik i komandir straze jer su desetari tad jos mogli biti komandiri. Sve se radilo po PSu i krajnje ozbiljno. U to vreme je umro Sovjetski predsednik pa i za tu glupost se dizao stepen pripravnosti. Znaci decu od 19 godina si morao nauciti krajnjoj ozbiljnosti pa i ko je bio iole neozbiljan popravio se. Pazi, kad ti tako mladom momku poveris da cuva nesto ili nekog on je to shvatao krajnje ozbiljno, a danas pojedinci i rodjenom ocu kad mu nesto kaze da uradi kaze .... ko te sisa, ako ne i gore. Zato se mazda i plase da danas postanu ocevi jer ne postuju ni svog, a tek kako ce njihova deca postovati njih.

Stražar je dužan da budno čuva objekat koji mu je poveren,stražu,susednog stražara i sebe(prva stražarska zapovest).Ceo vojni rok sam bio po stražama jer je drugi gardijski bataljon tome i bio namenjen.Pripreme pred raspis straže trajale su 2 nedelje tokom kojih se išlo na preglede kod psihijatra,bezbednjaka,puškara a vežbanje na liniji punjenja i pražnjenja trajalo je u nedogled a sve zarad bezbednosti i sticanja prakse ako dođe do nekog vandrednog događaja.

Maticu pa ne hvalis se da si imao i crvenu knjizicu , jel ste isli i na sastanke komunista?

- - - - - - - - - -

Жао ми је што ти момци нису оставили потомство. Након свега не бих говорио да су убијени већ да су погинули на задатку и за то им хвала и вечна им слава!
Иначе, стража је једини борбени задатак у миру. Зато добијаш бојеву муницију и право да убијеш. Стражара не може нико да разоружа већ по смени иде на линију пражњења и оружје одлаже у сошку. Стражар има огромну одговорност како за свој живот тако и за животе свих у касарни или чуваном објекту. У мојој касарни је стажар убио цивила а мало је фалило да настрада и пијани поручник без униформе. Сваки стражар у армији мора бити добро психо-физички припремљен као и војно оспособљен. Значи, могао ми је доћи и генерал у униформи ако не зна лозинку и одзив, мртав је. Не знам ја да ли њему код куће неко породици држи нож под грлаом а он мора да дигне у ваздух стражарско место бр. 1 (гориво и минско експлозивна средства).

Ajde malo smanji ribu, da je tako pola onih cigana kraj Svijalnca bi bilo ubijeno sto su krali janjad iz onog objekta izvan naselja gdje se drzao eksploziv itd...

Prijatelju ako je ovo istina, onda je ovo jedna od najacih stvari ikad napisanih ovde na forumu..
Savestan neki strazar, nije odlozio oruzje i kada se odnosio sa ribom..
Verovatno je istina jer sam neki dan procitao kako je komadant kasarne javno osudio nekog vojnika na 7 dana pritvora sto ga je uzvatio sa nekom devojkom na strazarskom mestu,ali i dao mu 15 dana nagradnog jer nije odlozio oruzije.

Jednom gusteru kod nas dosla poseta.... i on ribu za ruku pa kroz celu kasarnu dovede u spavaonu
tad ga sreo dezurni, pita, gde ces ti....
kaze= Pa dosla mi poseta :haha:

xi xi xi . . . .ulepsa mi dan .

ej ko da gledam tu scenu , ma svasta se desavalo i dogadjalo pa je mozda i to bilo .

Nego odosmo u podebeo off , nesto mislim da se otvori tema GDE STE SLUZILI JNA ? ( i obavezno po neki interesantan detalj kojih se svi secamo )

Evo meni je recimo neizbrisiv detalj sa jednim Rajkom .

Sluzio sam ( 10mes ) u Skoplju kasarna Goce Delcev

Duzili smo poluautomatske ( papovke ) i desilo se da prilikom komande ooodesno raaame , Rajko ( iz lipljana ) umesto za remen puske

uvati svoj uprtac ( isto bili kozni ) i proba da levom rukom zabaci pusku a ona odleti 5-6 m , prospe se po pisti

( rasturi se cini mi se i zatvarac . . . . ) a bas nam je bila gina ili neka sl kontrola . . . . .

Taj isti Rajko prilikom komande naleeeevo okrene se nalevo krug i kako je bio najmanji i zadnji ode da marsira sam niz pistu a cela ceta

na drugu stranu , i posto nismo sami na pisti a svi marsiraju , od tolike lupe ne cuje nista vec tuce i marsira sam do kraja piste . . . . . .

i sad mi suze podju na oci kad se toga setim . . . ( sav je bio ko lik iz alana forda , mali zdepast , velika glava )

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh