Gastronomija I kulinarske đakonije

Prasecu ( vruću ) i mi jedemo dvojica ali za jegnjecu mi ne treba niko ( i meni je malo )

Probao, i mogu jesti i ne moram...mada na slici izgleda primamljivo...
I dalje rebarca i paumflek su mi najlepši deo sa ražnja,iz sača stvarno ne biram...

Posto ne mogu da nadjem temu oprema za klanje, da pitam ovde. Kakva su iskustva sa onim Huusk Japanskm nozevima?? Hvale ih, nema ih u slobodnoj prodaji, a cena im nije bas mala.

Ja imam klasičan zemljani koji koristim u rerni a imam i neki aluminijumski koji je kupljen isključivo zbog veličine,jagnje od 27,28 kg žive vage plus 8,9 kg povrća staju u njega bez problema a sto se održavanja tice opere se posle upotrebe i moze bukvalno na livadi da stoji do sledećeg korišćenja.

Ima sad neki sa prohromskom tepsijom,ima i gusani?
Prohrom? To onda nije sač. Eventualno može da se koristi neka tepsija koja se cela poklopi gusanim ili zemljanim poklopcem.
Ko što ti je Goran rekao. Najbolje glineni iz Zlakusa (pojavili se neki jeftini iz Mere, nisu ni za k), pa onda od livenog gvožđa i to je to.
Ovo ostalo ja ne bih nazvao sačem. Jedna od čari hrane spremljenom pod sačem je što je taj materijal porozan pa propušta i arome i dim tako da sve ima specifičan ukus. Što se duže koristi bolji je .

Tu je tepsija prohrom a poklopac je nesto drugo,gus vidim da su najskuplji,kuvari valjda izbegavaju metalne,kovane( kakve vec),zbog tezine. Zato pitam iz prakse sta se pokazalo za spremanjee mesa. Zlakusu zadnjih godina promovisu bas

Tu je tepsija prohrom a poklopac je nesto drugo,gus vidim da su najskuplji,kuvari valjda izbegavaju metalne,kovane( kakve vec),zbog tezine. Zato pitam iz prakse sta se pokazalo za spremanjee mesa. Zlakusu zadnjih godina promovisu bas
Ja imam bosanski kovani, ako hoćeš kovani u kovanoj tepsiji ne mogu da se spremaju pite, mora aluminijumska tepsija, pa moraš da je dokupiš ako planiraš i pite da spremaš.

Imam i zlakuski od gline i njega najviše koristim jer ipak ukus je najbolji.Ako uzimaš Zlakuski nemoj da te razni preprodavci deru, kad te put nanese skreneš malo sa puta odeš direktno u selo kod proizvodjača kući i dobiješ po boljoj ceni nego pored puta ili preko interneta.

Tako da, ali tu si ograničen na ravnu podlogu ili zidani roštilj-ražan najbolje.

Dimljena kolenica na kiselom kupusu posle 16 sati laganog krčkanja na oko 100c° u furuni u glinenom saču.
162b088aa1cd7e7048c39366bc7fb9fb.jpg

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Ja imam klasičan zemljani koji koristim u rerni a imam i neki aluminijumski koji je kupljen isključivo zbog veličine,jagnje od 27,28 kg žive vage plus 8,9 kg povrća staju u njega bez problema a sto se održavanja tice opere se posle upotrebe i moze bukvalno na livadi da stoji do sledećeg korišćenja.
Jel nije aluminijum otrovan za jelo?

Jel to treba 16 sati? Mislim kakva bi bila posle recimo 5, 6 sati?
Ne mora, ali je poželjno. U principu može to i za 2 sata na visokoj temperaturi da bude gotovo, ali to nije ni blizu onom što se jkrčka 12+ sati. Da bi jelo bilo što ukusnije a meso što mekše i sočnije treba mala temperatura a duuuuugo krčkanje. Ja uveče stavim u furunu da bi bilo za ručak idućeg dana.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh