Fungicidi u strnim žitaricama

Danas oprskana psenica sa Falconom+meteorom+prihrana+okvasivac nije jeftino al bolje spreciti nego leciti sto se tice bolesti..

Ja sam u ponedeljak prskao sa Bamper 25 EC 0.5lit po hektaru sad sam miran do cvetanja tada ide jos jedna zastita sa pola dozom Bampera.

Pšenice koju su rađene sa fungicidima bolje tj. lepše izgledaju od onih koje nisu.Jako se lepo vidi razlika.

Rekao bih da je upravo obrnuto sto se tice fungicida, lepse izgledaju one bolje nadjubrene . Videt cemo do kraja razliku .

Ja đubrim sve pšenice isto tako da tu razliku ne vidim.Vidim samo razliku gde nisam prošao sa krilom prskalice.

Ne bih baš mogao da je okarakterišem tako .... sve zavisi od vremenskih uslova. Ove godine će pšenice biti guste, biće jako povoljno vreme već početkom aprila za širenje bolesti .Naime , najbolje pšenice uvek prve stradaju , dobro djubrene azotom. Kada pšenica počne da raste, u prizemnim delovima stvori se odredjen mikroklimat ,visoka vlažnost + temp. od 20 stepeni celzijusovih i dobijamo idealne uslove za širenje bolesti. Pepelnica i Rdja u našim agroekološkim uslovima mogu da utiču i do 30 % na smanjenje roda. Šta je to bitno kod ovih bolesti, skrama prekriva list, ćelije ispod nje se suše jer nemaju svetlosti, fotosinteza je smanjena, automatski se stvara i transportuje manje materija do klasa.

Mislim da kod pšenice ne vredi štedeti na zaštiti. Zašto sam u prethodnom postu napisao da mogu i jeftiniji preparati... zato što nam ne treba aktivna materija protiv fuzarijuma , a to podiže cenu preparatu. Kao što se vidi recimo Bumper P 490 može da ide i za Cercosporu u š. repi.... nama to ne treba, ali mu diže cenu , jer je širi spektar dejstva. Trebamo da suzbijemo Pepelnicu, Rdju, Septoriu,kao najznačajnije.
Napisah pre mesec dana da će biti bolesti haos.... čak i na onim koje su tretirane se pojavljuje. PRessing kod kolege nije uradio posao nikako.

Sta raditi ako nije uspelo? Ja sam isto koristio Presing :( cekati i prskati protiv fuzarijuma klasa, ima li pomoci tad?

Ne znam, citam ovde sad da nije uspelo prskanje njime, doduse nisam zagledao psenicu moju, moracu narednih dana, sad sam se zabrinuo...

I ja koristio Presing i po 10-15 kg uree po ha, odmah posle kisa i nema problema. On sluzi za prevenciju, a kada se pojave simptomi bolesti obicno je vec kasno za bilo sta. Pokusajte Falconom od 06-08 L po ha, pa sta mu bog da, iako mu je cena prilicna.

Meni su rekli da presing ne deluje zastitno (preventivno) vec samo terapijski. Ako su mene slagali, i ja sada lazem vas. Tretirao sam sa falkonom i duet ultra, pa jos jednom duet u cvetanju.

Evo moja kombinacija za prvu zastitu
fotografija06311.jpg

Zastitu od fuzarijuma(ako bude moglo)planiram da radim sa Zamirom(Magan Subotica).Da li neko ima iskustva sa ovim fungicidom?

Presing koristim i u vinogradu i nikad nije bilo problema. Meni su rekli da valja isprskati kada je usev veoma mali,a cim prolecni vremenski uslovi dozvole, tako da preparat padne i na zemlju. Sa zemlje isparava i stiti od bolesti povrsinu lista okrenutu ka tlu, jer vecina tih bolestina nastaje sa donje strane lista, zato u vocarstvu koristimo atomizere, a ne obicne prskalice. Sve budji, rdje, crnila, fuzarioze ili kako vec sta nazivate, dolazi iz tla, a napada guste sklopove narocito kad je kisno prolece. Psenicu mozete prskati i plavim kamenom ili nekim drugim preparatom na bazi bakra, ali ko posle komsiluku da objasni zasto je saren usev. Popodne idem u obilazak pa ce biti fotkica.

Nazad
Vrh