Људи, је л' се ко заним'о "софистицираним" хидрауличним системом на "Фотону" 804 у моноблок варијанти? Пишем "софистицирани" јер је он све, само не то - има само пливајући положај, полуге горе и полуге доле, а сви остали положаји између та два су арбитрарни - зависе од тога како се договориш са трактором или ко кога превари. Разуме се да нема контроле положаја и вуче (или барем то мој "Фотон" вешто крије).
Ја јутрос стартујем трактор да га испељам из гараже и олакшам себи паковање сетвоспремача за зимски сан, окренем се да видим закачен плуг, повучем полугу за подизање, а плуг ни да мрдне горе. Пар пута сам полугу померао из горњег у доњи положај, али... "остало је ћутање".
Потом сам откачио плуг, испељао трактор напоље, осмотрио те којекакве шипкице и полугице (са мени не сасвим јасним функцијама) на десној страни блока хидраулике и изнад дифа и полуосовина и све је било на месту. Поново сам испробао полугу у кабини горе-доле и овог пута је радила то што треба. Поставио сам им баласт од пар десетина кила који ми је био при руци, да се брже спуштају доле када померим полугу у кабини на доле (значи, хидраулика је једноструког дејства - флуид подиже полуге, гравитација их спушта). ОК, ствар је радила како треба.
И поново закачим плуг, хидраулика га подигне и као све ОК. Пробам још неколико пута горе-доле и као све ради, али... Приметим да се подигнути плуг лагано спушта. Проверио сам најбаналнију ствар - да нешто није запало у прорез у кабини лево од седишта седишта у коме се креће полуга команде хидраулика, па да она не иде пун ход - рекло би се да је све у реду.
Обзиром да је последње што сам радио трактором пре неких три недеље, било тањирање комшијином вученом тањирачом, којој је мој трактор лане малчице допунио хидрауличну инсталацију, ја сам поведен тим лањским искуством, досуо по' литре уља у хидраулику трактора. После те допуне, разлике у понашању хидраулике је било. У тих десетак или петнаестак подизања и спуштања плуга догодиле су се разне ствари. Некада се плуг подигне и онда полако крене наниже, а некада се подигне малчице више, а после одређене висине хидраулика "штуцне", а плуг падне ниже, не до земље, већ до неких два'естину сантима од земље.
Колико се сећам, у доба док је трактор био нов, имадосмо рекламацију на рад хидраулике, тј. на споро и недовољно високо подизање. Дошао је механичар из Новог Сада и без пресвлачења у радно одело, узео пар ситних клучева, засукао рукав и у свим тим поменутим полугицама и шипкицама и практично без гледања, подешавао дужину некакве полугице, која практично иде од топ линка, па до разводника хидраулике, која која је из два дела и спојена некаквим затезним вијком/затезницом/затезном спојком, или какогод да назовемо оно што на једном крају има леви, а на другом крају десни навој, па када то окрећете, мења се и дужина те полугице.
Дакле, има ли неко искуства са сличним проблемом, зна ли неко шта се конкретно подешава продужавањем или скраћивањем вишепоменуте полугице, може ли некаквим њеним самосталним подешавањем да се направи штета и квар на хидрауличном систему. И наравно - имате ли за препоруку некога ко се дознаје у Фотоне и њихову хидраулику, ако евентуално самостално прчкање не уроди плодом?