Elektro instalacija

Tih 10% carine i 20% pdv-a plaćaš ako naručiš preko Fedex-a a preko ostalih je neka druga tarifa (pretpostavljam veća)? Pitam jer konkretno za ono što sam okačio link, fedex traži 140.000 za prevoz a najjeftiniji prevoz je 102.000. Da li najjeftiniji prevoz na kraju ispadne i najbolji tj najpovoljniji ili je bolje naručiti preko Fedex-a i platiti više da bi na kraju ispalo manje?
Ja naručivao za 700 i kusur €.Carina i PDV se svakako plaća nebitno ko je špediter.Kad naučiš špediter uglavnom FedEx te kontaktira da im dostaviš dokaze o uplati i onda te pitaju jel hoćeš da oni sve završe oko carine ili neka tvoja špedicija.Daju ti cenovnik i to je to.Carinu plaćaš sa cenom sa shippingom jer Kinezi u invoice ne razdvajaju te stavke već ih fakturišu zajedno.

I najbitnije ti je da kontaktiraš špeditera pre naručivanja jer kod nas fizička lica ne mogu da naručuju komercijalne količine, a carina ne dozvoljava i odredjene stvari za koje smatra da su za profesionalnu upotrebu, pa će da ti traže dozvolu za uvoz, koju kao fizičko lice ne možeš da dobiješ.

@Srđan01, решен проблем прекидача. На крају био је исправан, испало је да постоји посебан осигурач 10А за показиваче правца лево-десно и он је цркао. А проблем је што је ауто са далеког истока веровали или не. Када је уграђена инсталација за куку урађена је и инсталација за приколицу по мери. Потребан је неки модул за приколицу који није уграђен. А пре неколико месеци смо писали како је код јапанаца полови-жице другачије обележено.
Закачена је друга приколица која је направила харакири. Углавном веома једноставан квар али је потребан неко ко се већ сретао са тим. Мајстор решио за 10-15 минута.

Послато са 2406APNFAG помоћу Тапатока

Нема, штаће ти. То само прави проблеме.
Ако правим сам инсталацију водим посебно кабл за леву и десну страну, 5х1(1,5)мм2.
Нађи обичне конекторе има их од 1, 2, 3.... И више контаката. Бољи су и кад их раздвојиш не мислиш како ћеш да их спојиш.

Poslato sa ABR-LX1 pomoću Tapatoka

Da li neko zna je l' postoje armature sa više (npr. po tri) utičnica za 12V, ne one za upaljač već one tropinske za nove uređaje (navigacije i sl.). Znači kao na slici al' da je već grupisano po par takvih utičnica.

Hc4a914bd33f844d4adf096e355a736ebT.jpg

Od vibranijuma pravljen,zato kosta toliko sigurno.Jeb... ih cena da ih jeb.Ja sam meni na rusa gore desno na mestu sijalice kabine pravio kuciste od alu ,i unutra ubacio bese 4 slicna prikljucka da imam ako nekad zatreba.1 koristim za komp prskalice,drugi za sejalicu kontrolu,ima 2 viska.Struja direktno sa klema akumulatora,kabel zavucen ispod tapacirunga,ne vidi se uopste,i ima osigurac ubacen.

Povezao sam celu instalaciju, sve radi ali se desava sledece, kontrolna lampica svetli obrnuto, svetli kada je kontakt kljuc izvadjen, a ne svetli kada se ubaci, i ampermetar tera u plus kada se ukljuci potrosac... ako neko moze da napise kako se tacno povezuje kont. lampica, pratio sam semu ali nesto ne stima, imam dva D+ izlaza na alternatoru, da li mozda treba oba da se povezu?

Za kontra smer ampermetra samo zameni mesta zicama na njemu a za lampicu nemogu ovako iz glave da ti kazem trebalo bi malo da se ispita glinericom ili instrumentom kako je povezano

Skini tu zicu sa alternatora i vidi ako ima struja na tom kontaktu onda ne valja nesto jer tu treba da ima masa kad je traktor ugasen a kad pocne da puni onda treba da dobije struju i ugasi lampicu

Povezao sam celu instalaciju, sve radi ali se desava sledece, kontrolna lampica svetli obrnuto, svetli kada je kontakt kljuc izvadjen, a ne svetli kada se ubaci, i ampermetar tera u plus kada se ukljuci potrosac... ako neko moze da napise kako se tacno povezuje kont. lampica, pratio sam semu ali nesto ne stima, imam dva D+ izlaza na alternatoru, da li mozda treba oba da se povezu?

"Dupli D+" na alternatoru služi tome da se sa istog signala (D+ terminala) napajaju dva različita potrošača/uređaja koji treba da znaju da je alternator počeo da puni.

📌 D+ terminal na alternatoru je u stvari signal koji daje pozitivni napon tek kada alternator počne da radi i puni (obično 12–14,5 V).
Taj signal se najčešće koristi za:

1. Lampicu punjenja (kontrolna lampica na tabli) – kad alternator ne puni, lampica svetli; kad počne punjenje, lampica se gasi.
  2. Pokretanje releja ili dodatnih uređaja – npr. za uključivanje punjenja druge baterije, ventilatora, odvajanje potrošača dok motor ne radi itd.

💡 Zašto dupli D+?
Ako proizvođač zna da će trebati dva nezavisna izlaza sa D+ signala, jednostavno izvedu dva priključka direktno iz alternatora – oba su istog potencijala, ali su fizički odvojeni da se lakše povežu različiti sistemi.
Primeri gde se koristi:

• Na traktorima i kombajnima – jedan D+ ide na lampicu, drugi na elektromagnet ventil (npr. da se isključi hidraulika kad motor stane).
  • Na kamionima i autobusima – jedan D+ za lampicu, drugi za punjenje akumulatora prikolice.
Evo jednostavne šeme kako funkcioniše dupli D+ na alternatoru:

+---------------------------+
| ALTERNATOR |
| |
| [D+]----o---- Lampica punjenja → +12V iz brave
| |
| o---- Rele / elektromagnet / kontrola punjenja 2. baterije
| (ili neki drugi potrošač)
+---------------------------+
📌 Objašnjenje:
  • Oba D+ priključka su interno spojena u alternatoru, pa daju isti napon.
  • Kada motor ne radi – D+ ima masu preko namotaja (lampica svetli).
  • Kada motor radi i alternator puni – D+ dobija napon ~14V (lampica se gasi, a rele ili drugi potrošač se uključuje).
  • Prednost duplog D+ je da ne moraš razvlačiti kablove sa jednog pina ili praviti razdvojke – već imaš fabrički dva odvojena izlaza.
+-----------------------------+
| ALTERNATOR |
| |
| B+ → Akumulator (+) |
| |
| D+1 → Lampica punjenja → Brava (pozicija "kontakt") → +12V
| |
| D+2 → Rele (npr. ventil) → Potrošač (hidraulika, ventil, punjenje 2. baterije...)
| |
+-----------------------------+
|
Masa (uzemljenje) ← Alternator kućištem spojen na šasiju traktora

🔍 Kako radi:

1. Kad motor ne radi – preko namotaja alternatora D+ je na masi → lampica svetli, rele je isključen.
  2. Kad motor radi – alternator daje napon (~14 V) na oba D+ → lampica se gasi, rele se uključuje i napaja dodatni sistem.

💡 Tipična upotreba na traktorima:

• D+1 – lampica na tabli, da vidiš kad puni.
  • D+2 – elektromagnet ventila, uključivanje ventilatora kabine, punjenje dodatnog akumulatora ili aktivacija nekog radnog sklopa samo kad motor radi.

Dupli-D.png

Ampermetar sam obrnuo mesta, sada je dobro , ali lampica i dalje radi kontra, jel ima neke veze gde ide plus gde minus sa nje? gledam na ferdzi mi je minus na bravi, tako sam i ovde, polrobam stavim minus na masu i svetli..

Na ovom desnom D+ svetli obicna sijalica, na prvom ne ali sveli lampica, a na oba svetli lampica...

Nazad
Vrh