Pa nacrtao ti je čovek zelenom bojom !!!!
'Леба ти која боја пролази кроз сијалицу?!!!
Друго, колега је у праву јер сам мало збрзио одговор (по сећању знам да се 1 крај везује на реглер), после пар минута ми је било јасно да сам погрешио, али је расправа ишла даље. Понело ме градиво (од пре двајес тријес година).
Сијалица у том случају не може да сигнализира поремећај рада алтернатора (нпр. квар на диодама или реглеру) и да светли слабијим и треперавим светлом (рад преко контакта је само има или нема). Разлог је јер ради на разлици напона између побудних диода и пуног напона са акумулатора. Када нема напона из статора алтернатора сијалица светли пуним интезитетом.
Хајдемо мало другачије. Извадите сијалицу и мерите пуни ли се акумулатор. Одмах пре старта мотора. Ту је то што је колега показао и то је круг побуде у раду. Није показао „стартну побуду“ преко сијалице. Није, зато што и не треба.
И колега BARBULA ја не убеђујем него сам поставио прво питање у смислу сумње да побуда иде преко сијалице и да је узрок квара код колеге.
Побуда за такав генератор је иста и нема почетне побуде него сталне побуде на ротору иначе нема магнетног поља.
Poslednja izmena: