Elektro instalacija

Naravno. Al' 12V uzmi posle kontakt ključa, da ti ne izvuče akumulator dok traktor ne radi...

@dukej a zašto na ovom kablu imam žicu za napajanje kada je video kabal? Da li može da služi kao naponski za kamericu?

Sent from my ASUS_Z012D using Tapatalk
03c73d520411fa52a0b8dd93a3be1a97.jpg

Taj žuti činč ne može da služi za napajanje kamerice već samo za video signal. Ja mislim da je ova crvena žica samo veza do dodatne žice u crnom kablu koju su eto tako izveli na zadnju stranu činča zbog štednje materijala. :) Da pojasnim, ja pretpostavljam (a vrlo lako se utvrdi ommetrom ili zujalicom na digitalnom instrumentu) da u crnom kablu postoji masa koja je na opletu, jedna unutrašnja žica koja je za video signal i koja ide na bodlju žutog činča, i još jedna unutrašnja žica koja nije povezana na žuti ćinč već na ovo parče crvene žice. Znači kao stereo kabel, gde se jedan kanal koristi za video signal a drugi kanal za naponski vod, oplet je zajednički i on je masa.

Ako imaš digitalni instrument lako ti je proveriti da li su crvene žice na oba kraja međusobno u kontaktu i da nisu u kontaktu sa bodljom na činču. Ovo je urađeno tako da bi ti uzeo 12V sa voda odakle napajaš i monitor (jer monitor je negde u kabini gde imaš blizu tarktorsku instalaciju), i onda nemaš potrebe da vučeš poseban naponski vod do kamerice pošto ona može biti i negde van traktora.

Treba mi hitno taster od podizaca stakala ili sibera od nekog starijeg auta koji diretno menja polaritet izlazne struje
ne mogu ovde nigde da nadjem, odgovara od golfa 2, starih mercedesa i sl.
moze i prekidac druge namene ako neko ima ideju od cega bi moglo da se nadje

Aha, ti tražiš da nema međupoložaj? A da bude taster. Tj. da iz jednog stalnog položaja tasterom promeni smer, a kad pustiš taster da se vrati u taj stalni položaj? Ako je tako, proletos sam negde tako nešto video, da l' na najlonu ili na vašaru... Izgleda kao običan dvostrani prekidač, samo što radi kao taster, tj. vraća se polugica kad je pustiš.

Jedno pitanje za razmisljanje.prosle god sam kupio mesaonu sa mlinom.1.1kw i 4 kw motori na njoj.doveo sam joj trofaznu struju iz sahta gde se nalazio hidrofor.radi bez problema.kada smo jesenas doneli duvaljku za kukuruz od 2.4kw duvala je ali jako slabo nije imala snagu da digne kukuruz na cardak.pozajmio sam struju od komsije i sve bilo ok.kako je moguce da 2 motora na mesaoni rade zajedno besprekorno,a ovaj na duvaljci nema snage?vrednosti na fazama sam merio kad sam povezivao uticnicu i bile su idealne.

Sad sam potražio kod mene i našao taj prekidač/taster o kom sam gore govorio. Nisam ga dobro opisao, ima nulti položaj gde su obe strane isključene, položaj na jednu stranu je prekidač, a na drugu stranu je taster.

Jedno pitanje za razmisljanje.prosle god sam kupio mesaonu sa mlinom.1.1kw i 4 kw motori na njoj.doveo sam joj trofaznu struju iz sahta gde se nalazio hidrofor.radi bez problema.kada smo jesenas doneli duvaljku za kukuruz od 2.4kw duvala je ali jako slabo nije imala snagu da digne kukuruz na cardak.pozajmio sam struju od komsije i sve bilo ok.kako je moguce da 2 motora na mesaoni rade zajedno besprekorno,a ovaj na duvaljci nema snage?vrednosti na fazama sam merio kad sam povezivao uticnicu i bile su idealne.

Banalno pitanje , jer okretala u dobrom smjeru ventilator

Na jednu stranu kad gurneš polugicu ona tamo ostaje (ponaša se kao prekidač), a na drugu stranu kad je gurneš ostaje tamo samo dok je držiš, čim je pustiš sama se vraća u srednji (off) položaj (tj. ponaša se kao taster).

Nego sad razmišljam da li sam te dobro shvatio ono sa releima. Ovi prekidači (tj. tasteri) za podizače stakla (čiji sam link stavljao) imaju 5 ili 6 kontakata, tako da mogu direktno da menjaju smer. (Tj. neki glavni kontakt je u vezi sa nekim drugim kontaktom čak i u isključenom položaju, a tek sa pritiskom tastera on se odspaja sa tog kontakta i spaja sa trećim kontaktom. Pošto ima dve takve sekcije moguće su sve varijante.) Mi smo te prekidače koristili za palicu u kombajnu...

Da.ima na duvaljci prekidac za promenu smera.ima dve brzine i kao da ne moze da prebaci na drugu.

Imam takav , i kad su ga posudjivali nazalost nikad nije htio da radi kad motor vrti kontra ,on radi ali ne moze da gura kukuruz ili sta vec transportuje, ima radijalni ventilator koji samo u jednom smijeru vrtnje stvara staticki tlak koji moze da nosi zrno u kontra smijeru pravi vjetar ali nista od transporta.
Vecinom tek motori od 4kW i nadalje imaju startanje zvijezda trokut.

Nego sad razmišljam da li sam te dobro shvatio ono sa releima. Ovi prekidači (tj. tasteri) za podizače stakla (čiji sam link stavljao) imaju 5 ili 6 kontakata, tako da mogu direktno da menjaju smer. (Tj. neki glavni kontakt je u vezi sa nekim drugim kontaktom čak i u isključenom položaju, a tek sa pritiskom tastera on se odspaja sa tog kontakta i spaja sa trećim kontaktom. Pošto ima dve takve sekcije moguće su sve varijante.) Mi smo te prekidače koristili za palicu u kombajnu...
Nabavio sam nekoliko komada tih prekidaca od podizaca i nisam uspeo da shvatim kako bih direktno sa njim promenio smer, bar na ovima koje imam

Možeš li napisati konkretno šta treba da radi taj prekidač? Koji smer treba da okreće? Smer okretanja nekog DC motora ili je nešto drugo u pitanju?

Nazad
Vrh