Ekonomika poslovanja u ovčarstvu i kozarstvu

Svasta se moze nauciti na ovom forumu,puno istina i puno zabluda.Svaka ovca koja jagnji vise od dvoje jaganjaca dovodi u opasnost i sebe i jaganjce,narocito u hladnim danima,bez obzira na rasu.Moje wirtemberke se skoro uvek blizne,i u 99% slucajeva su same,ja ujutro ustanem i nadjem jaganjce u top formi,ove zime je bilo -5 do -8 u ovcarniku,ali nikakvih problema nisam imao,cak ni sa sarole jagancima koji su goluzdravi.Ne verujem da neke rase koje ojagnje 4 komada ne mogu biti ovako samostalne.Doduse u bokseve za jagnjenje odvajam po dve ovce.Kao sto kolega miljko rece najvaznije je da su ovce debele i u ekstra kondiciji,onda su i jaganci snazni i vec posle sat vremena od rodjenja pocinju da se igraju i stabilno stoje na nogama.E sad svako gaji ono sto voli i sto mu odgovara.Jos jednom ponavljam najvaznije mi je da ovce budu samostalne pri jagnjenju i odgoju jaganjaca dok su mala.Inace ljudi koji imaju veca stada moraju obezbedjivati radnu snagu.

E sad drugi deo price koji se odnosi na cenu hrane.Kao oni sto proiyvode hranu imaju svoju mehanizaciju i ostala cuda ce dobro proci.To nije tacno.Kolega Milose,postujem vas rad ali razmislite malo.Koliko ste ulozili u sve te vase objekte,koliko u mehanizaciju,koliko trosite dizela,semenski materijal,radna snaga i sl.da li ste nekada racunali za koliko i kojim putem mozete vratiti ulog?Racunajte i amortizaciju rezervne delove i sve ostalo.Jer tek kada vratite ulog moze se reci da ste poceli zaradjivati.Ja iskreno 60% hrane proizvodim,a ostalo kupujem ili kompenzujem na druge nacine.Slazem se da ste u blagoj prednosti kao proizvodjac,ali bas blagoj prednosti.
Zdravi mi bili

Nemam nekog velikog iskustva sa ekonomskom racunicom u ovcarstvu ali cu napisati koju "pametnu".Imam 7 ovaca i ovna i 5 koza i jarca.Ujtru i uvece ih pusta na pasu po 2 sata i ne dohranjujem ih nisacim.Ima 120 bala sena sa nacipa izbaliracu suje i kukuruzivine dako da i ne planiram da ih hranim sa detelinom.Hvala bugu imam kukuruz,jecam,psenicu pa ako das padne neki ozbiljan sneg necu ih isterivadi na pasu nego ce jesti na jaslama.Mislim da je ovca naj rentabilnija zivotinja.Kada uporedim tov bikova i svinja sa cime sa takodje bavim utrosak hrane kod ovaca je smesan.

---------- Poruka napisana u 02:35 ---------- Prethodna poruka je at 02:34 ----------

Pa tri ovce jedna krava,toliko treba da jedu ako hoces da imas kvalitet,e sad nisi mali racunaj sam,il citaj prethodne postove pogotovu kolege Velimira,on to radi precizno u cent ili gram,kako hoces.

Poslednja izmena:
Somi,jes" da ja tebi cesto ptotivurecim al sam se nameces.Stvarno ne znam jel pogrsno kucas ili negde nesto pogresno cujes pa preneses isto pogresno.Mada stvarno mi je zaniljivo procitati nesto ovako kad uzmem da o ratarstvu imas veoma dosta pametnih,pa se zapitam zasto?
Kakve bre 3 ovce jedna krava,u slucaju da si uzeo W od 100 kg i busu od 350 mozda bi bilo moguce al u periodu zasusenja krave.
Evo jedne preporuke za kravu sa 25 l mleka
Kukuruzna silaza=12-13kg,,,lucerkino seno =5 kg,,,,travna silaza/senaza =12-15kg,,,,koncetrat(15-16%) =5kg(cije 3 ovce pojedu ovoliku hranu)

A sada za zasusenu kravu
Kukuruzna silaza 12-13 kg,,,,lucerkino seno=5-6kg,,,,koncetrat(12%)=1-2 kg
-Nekada je jedna krava vredela 7 ovaca tako je trosila i hrane,sada su ovce vece i bolje kao i krave,tako da je sarbanac 100% u pravu.

Pozdrav drugari

---------- Poruka napisana u 17:30 ---------- Prethodna poruka je at 17:20 ----------

Opet nema raspolozenih za diskusiju:sta:

Poslednja izmena:
E soumi soumi 3 ovce n za jednu kravu krajnje smijesno mislim znam da w jede al i ti ga pretjera sto recde sarbanac 6 ovaca krava a kad ima pase moze i vise

Šest kunića jede kao jedna ovca. To su izračunali u Australiji zemlji ovaca. Tamo takođe ima na milione kunića koji su podivljali i namnožili se a nemaju prirodnih neprijatelja pa prave štetu na pašnjacima gde pasu ovce.

Stvarno pocinjem da verume da is jako bezobrazan covek,ako ti neko nesto kaze odmah nos gore,ako neko proguta glupsot koju izvalis to je ekstra,ne potresa se kontras nego ne podnosi izrecene gluposti a da se taj koji ih je izrekao jos i naljuti ako mu neko skrene paznju.Stvarno treba da povedes racuna sta pises i te kako,jos ni jedared nisi pokusao da obrazlozis izlaganje,jednostavno nesto mlatnes i nema te,kad se neko drzne da ti kaze da nije tako,ti u velikom stilu kazzes "ma daj te ko ce sa vama raspravljati vi sve znate,necu vise ni pisati" da, najbolje ti lupaj a ja da klimam glavom,ko hoce neka ga ja necu.I sto samo mene pomenu imalo je jos njih koji se nisu slozili da 3 ovce jedu kao jedna krava,ili zato sto sam rekao da Sarbanac u pravu,e druze ja ovde pricam onako jednako prema svima,nema po babu i stricevima ili po klanovima

Obrazlozenje je sledece:tacno je da pet-sest ovaca jedu ko jedna krava,al posto se desi ovakva godina ja razmisljam kao da jedna krava jede ko tri ovce,i tako uvek pretekne sena cak i na ovu susu sam prodavao bale farmi,ako tako ne razmisljas bice ti ovce gladne a o kvalitetu da ti nepricam,e sad ako treba sve da obrazlozim sto pisem dobro,a tek idu susne godine i promene klime pa ces mi jednog dana reci da sam bio u pravu.

---------- Poruka napisana u 02:35 ---------- Prethodna poruka je at 02:34 ----------

Pa tri ovce jedna krava,toliko treba da jedu ako hoces da imas kvalitet,e sad nisi mali racunaj sam,il citaj prethodne postove pogotovu kolege Velimira,on to radi precizno u cent ili gram,kako hoces.

Из овога цитата се не види како ти размишљаш у случају суше већ саветујеш другог колико једу овце. Не видим шта је проблем рећи: погрешио сам или лупио сам нешто...

Znaci moram da se pravdam,covek kaze da ima 12 grla a 120 bala sena,neznam sta bi mu vi rekli,zato sam ga i uputio na tebe Velimire,inace bi mu reko sam kako jeste,nije bilo lupanje uopste,samo cinizam jer me drpio zivac ovih dana samo gledam gladnu stoku i ljude bez savesti.

Е видиш, то нисам приметио. 120 бала за 14 грла је прилично мало... мада помиње и сојину сламу и кукурузовину...и ако овце пасу кад год нема снега нешто може и да се збуџи...
Него кад помену Мире бушу, стварно можда и јесте мртва трка ко једе више, три виртаћа или једна буша :osmeh:

Neznam za buse gledo sam Memedovica pa sam vido coveka koji ih ima,al nisam zapamio koliko jedu,znam da im mleko ima mnogo vise masnoce od drugih krava i da dryava daje neki novac za njihovo ocuvanje.

Nazad
Vrh