goranue
Član
Svasta se moze nauciti na ovom forumu,puno istina i puno zabluda.Svaka ovca koja jagnji vise od dvoje jaganjaca dovodi u opasnost i sebe i jaganjce,narocito u hladnim danima,bez obzira na rasu.Moje wirtemberke se skoro uvek blizne,i u 99% slucajeva su same,ja ujutro ustanem i nadjem jaganjce u top formi,ove zime je bilo -5 do -8 u ovcarniku,ali nikakvih problema nisam imao,cak ni sa sarole jagancima koji su goluzdravi.Ne verujem da neke rase koje ojagnje 4 komada ne mogu biti ovako samostalne.Doduse u bokseve za jagnjenje odvajam po dve ovce.Kao sto kolega miljko rece najvaznije je da su ovce debele i u ekstra kondiciji,onda su i jaganci snazni i vec posle sat vremena od rodjenja pocinju da se igraju i stabilno stoje na nogama.E sad svako gaji ono sto voli i sto mu odgovara.Jos jednom ponavljam najvaznije mi je da ovce budu samostalne pri jagnjenju i odgoju jaganjaca dok su mala.Inace ljudi koji imaju veca stada moraju obezbedjivati radnu snagu.
E sad drugi deo price koji se odnosi na cenu hrane.Kao oni sto proiyvode hranu imaju svoju mehanizaciju i ostala cuda ce dobro proci.To nije tacno.Kolega Milose,postujem vas rad ali razmislite malo.Koliko ste ulozili u sve te vase objekte,koliko u mehanizaciju,koliko trosite dizela,semenski materijal,radna snaga i sl.da li ste nekada racunali za koliko i kojim putem mozete vratiti ulog?Racunajte i amortizaciju rezervne delove i sve ostalo.Jer tek kada vratite ulog moze se reci da ste poceli zaradjivati.Ja iskreno 60% hrane proizvodim,a ostalo kupujem ili kompenzujem na druge nacine.Slazem se da ste u blagoj prednosti kao proizvodjac,ali bas blagoj prednosti.
Zdravi mi bili
E sad drugi deo price koji se odnosi na cenu hrane.Kao oni sto proiyvode hranu imaju svoju mehanizaciju i ostala cuda ce dobro proci.To nije tacno.Kolega Milose,postujem vas rad ali razmislite malo.Koliko ste ulozili u sve te vase objekte,koliko u mehanizaciju,koliko trosite dizela,semenski materijal,radna snaga i sl.da li ste nekada racunali za koliko i kojim putem mozete vratiti ulog?Racunajte i amortizaciju rezervne delove i sve ostalo.Jer tek kada vratite ulog moze se reci da ste poceli zaradjivati.Ja iskreno 60% hrane proizvodim,a ostalo kupujem ili kompenzujem na druge nacine.Slazem se da ste u blagoj prednosti kao proizvodjac,ali bas blagoj prednosti.
Zdravi mi bili