Ova diskusija me ni malo ne ohrabruje,kad se ovo cuje svasta coveku padne na pamet pa i da odustane,ja licno vidim problem u samoj sredini gde je kolega Vojvodjanin,kod vas ima vise stada od preko 100 grla,jel da?a znam i da u Sirigu ima par ljudi sa vise od 100 ovaca.ja se uzdam da ce me izvuci to sto u mojoj sredini slabo ko drzi ovce,ima nesto pramenke na pasnjacima,a tovnih rasa vrlo malo,sad najvece stado u selu broji mozda 25 ovaca,ja moju sansu vidim u tome.cak sam cuo i da su u okolini par stada rasprodata.Pokusavam da idem onom logikom kad svi prekidaju ti zapocinji,pa Bože pomozi.Zato i trazim vecu cenu kad ljudi dodju kod mene,jer znam da ce potrositi razliku u ceni na gorivo dok odu na drugo mesto.Naravno,da me neko pogresno ne shvati,ovo je meni dodatni posao,zaposlen sam,pa mogu ovako da razmisljam,da nije posla verovatno bi druga prica bila.
pa o tome vam ja i govorim da ne primate platu,sve bi bilo mnooooogo drugacije.kada sam poceo da uzgajam ovce i ja sam bio nezaposlen,ali je tada malo stanje bilo bolje u drzavi pa i na trzistu,mada je ipak bilo gadno 1-2godine,e kad pocne svakog meseca plata,onda je to druga prica...razumemo se kolega,zar ne?
slazem se da je olaksavajuca okolnost sto u blizini nemate konkurenciju,lakse ce te se izboriti za poziciju na trzistu i steci stalne musterije.kod mene ima mali milion stada,ali su uglavnom dno dna,tako da sam se ja izborio i borim se iskljucivo kvalitetom!
mada jedna strasno porazavajuca stvar koju sam juce saznao,moj dobar prijatelj i poznanik i kolega iz okoline pozege imao je stado W preko 150grla,nismo se culi nekoliko meseci,kada sam ga pozvao da kupim 2jaganjaca koje smo dogovorili jos letos,da podmladim stado,kaze sve sam prodao,nemam vise nista!
jos jedan komsija sa stadom od 35kom,odlicna grla prodao sve,otisao u rusiju da radi...ne ide ovo na dobro.svedjani imaju devizu da svako ide na posao i da radi za svog komsiju,tako da ne moze biti nama dobro ako nije dobro mom kolegi...
mozda ce te mi reci da je dobro jer je konkurencija manja,ali iz posla se prvo povlace oni koji su ozbiljni i imaju kvalitet,a ovi sto drze mrcine ostaju do kraja...
- - - - - - - - - -
Kod nas su mlada jagnjad 280 din/kg.Slaba je ponuda ali gde god mrdnem van B.Baste (po okolnim selima) svi su puni,tj imaju malu jagnjad 15`tak kg.Narod se izgleda natempirao za Djurdjevdan-tada je ubedljivo najjaca cena u godini.Ja slavim sv.Georgija i prosle godine sam placao jagnje po 350 din/kg tako da verovatno ni ove godine nece biti jeftinije.
dodji do uzica bice ti mnogo jeftinije,jeste malo put trosak,ali ako se udruzi vas 5 nema problema!